Close

CloseClose este reprezentantul Belgiei la premiile Oscar, fiind nominalizat la categoria Cel mai bun film străin.

 

🎬 Close – Premisă

Léo și Remi sunt doi ștrengari de băieți cu o imaginație bogată care se distrează de minune împreună.

Când nu inventează jocuri de-a războiul, aleargă hai-hui prin câmpuri multicolore, de zici că patinează pe marginea curcubeului.

Prietenia dintre ei este foarte strânsă, de asta se numește filmul Close.

Doar că la un moment dat, la fel ca în The banshees of Inisherin, unul dintre ei, Léo, decide că gata, s-a terminat șmecheria amicală și îl îndepărtează pe celălalt.

Remi, bosumflat și nedumerit, se screme să înțeleagă motivul rupturii, și caută răspunsuri pe care, din nefericire pentru el, nu le primește.

 

💭 Close – Comentariu

Nu petrec prea mult timp pe tarlaua lui Close pentru că nu m-a nimerit pe gust sau pe suflet.

Ideea este că la școală cei doi sunt acuzați că au o relație prea veselă (vă las pe voi să traduceți în engleză) și de aici pornesc belelele.

Practic, Close este un film despre bullying (intimidare sună prea timid în română) și ce efecte urâte și traumatizante pot avea asemenea comportamente bovine asupra celor luați în colimator.

Subiectul abordat este unul greu, apăsător, intră cu noduri, este menit să-ți provoace haos în suflet și să-ți răvășească mintea.

Într-adevăr, este foarte dramatică povestea, au loc niște întâmplări tragice, sunt frânte inimi și bubuite rațiuni.

Numai că toate aceste sentimente copleșitoare au trecut razant pe deasupra capului meu deoarece Close este un film destinat noii generații.

Celei sensibile din cale afară. Una pe care eu nu o înțeleg pentru că am tot strigat la ecran ori de câte ori cineva se făcea fleașcă de supărare una din următoarele replici:

  1. Din atât, mă?
  2. N-ai oaie cu c în față, mă!!!
  3. Ce dracu sunteți, mă, atât de pămpălăi!!!

Close

 

Și acum o dau în comparații care arată diferența dintre generații.

Era și pe vremea copilăriei mele acest bullying, doar că nu ne traumatiza pe viață, chiar dacă era unul insistent și permanent.

Sunt și eu bâlbâit și rârâit și se făcea mișto grupa mare de mine, dar aveam pielea groasă, tăbăcită, mă durea fix în pix de prostia celor din jur pentru că așa am fost crescut, să nu pun la suflet mizeriile aruncate de alții.

Și nu cred că-s eu caz special, așa era pe atunci, eram mai rezistenți fizic și psihic.

Acum? Să dea dracii, ăștia proaspeți sunt în stare să-și taie venele că nu au dunga dreaptă la pantalon sau că au primit doar un like la poza cu cafeaua aburindă pe care o postează în fiecare dimineață.

Nu vreau să iau în bășcălie bullyingul, că este un flagel care ia amploare, dar azi termenul este folosit cu mărinimie în cel mai larg sens posibil și orice vorbă care nu-ți convine sau orice gest pe care îl percepi ca fiind agresiv, gata, cică este bullying.

Băi nene, la noi bullying era când veneai acasă cu ochii umflați și buzele sparte, nu că ți-a zis unul că ești urmarea logică a șirului papa, pepe, pipi, p…. și gata, simți că viața nu mai merită trăită.

 

🏆 Close – Verdict

Am luat la cunoștință de intențiile lăudabile din Close, film care vrea să atragă atenția asupra acestui atentat la fragilitatea spiritului uman, dar o face prin abuzuri mult prea lejere pentru a justifica gravitatea consecințelor.

Adică, mai colocvial, prea-s sensibiloși ăștia de prin film și se ofuschează din nimic, comportându-se de parcă se sfârșește lumea dacă le zici o vorbă mai deplasată.

În loc să fie întăriți emoțional puradeii de acum, că trebuie și imunitate spirituală, lor li se spune că vai, ce bine este să te emoționezi din orice și că toată lumea trebuie să umble în vârfuri pe lângă sensibilitatea ta de fluture firav că altfel ți se rup aripile.

Close mai are și altă bubă care m-a sâcâit, chiar că este aproape, se bagă camera de filmat în fețele personajelor de le vedeam uvula tremurândă.

După cum se observă, n-am percutat deloc la acest film, unul care pornește cu o idee care merită propovăduită, dar care are un scenariu prea diluat pentru a-l putea lua în serios.

De aceea am să-i culeg doar 5 saci cu păpădie sau ce naiba era planta aia de o recoltau fermierii pe plantație.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The teacher`s lounge

The teacher`s lounge

Propunerea Germaniei pentru cel mai bun film străin la premiile Oscar 2024 este Das lehrerzimmer. …

2 comments

  1. S-ar putea sa te nimereasca mai bine pe suflet The Quiet Girl.

    • Sa vedem, sunt calare pe ele, pana la decernare vreau sa le vad pe toate. Ma refer la filme, nu la documentare sau scurtmetraje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *