Creed 2

Creed 2

Cine vrea să își ia porția de box cu Rocky (mă rog, alături de Rocky) atunci poate urmări în cinema Rocky 4, pardon, Creed 2.

O să le cam confund pe parcursul recenziei pentru că acest Creed 2 este o reeditare a lui Rocky 4 aproape scenă cu scenă cu mici variațiuni care, deși insignifiante ca amploare, aduc un oarece suflu nou, dar nu suficient.

Ne revedem cu personajele din primul Creed, dar spunem adio regizorului Ryan Coogler (care a participat totuși la scenariu).

Toate-s bune și frumoase în universul Rocky, Adonis Creed își vede în continuare de centura de campion, o lustruiește din când în când cu câte-un meci nu foarte dificil, viața amoroasă curge în direcția potrivită, bătrânul Rocky pare a se simți mai bine. Nimic nu perturbă bunul mers al lucrurilor pentru personajele noastre îndrăgite.

Însă toate astea se schimbă în momentul în care o umbră a trecutului se reîntoarce să îi bântuie pe Rocky și familia Creed și această umbră îmbracă forma lui Ivan Drago, vechea noastră cunoștință de acum zeci de ani.

Nu vine singur la pachet, îl are drept remorcă pe fiul său, matahala de Viktor Drago jucat de românul Florian Munteanu aflat la primul lui rol și se vede din plin. Dar despre asta mai târziu.

Viktor îi aruncă o mănușă grea lui Adonis și nu cred că mai este cazul să spicuiesc din intrigă, cine a văzut Rocky 4 știe ce urmează.

De fapt, și dacă nu ați văzut Rocky 4, scenariul este extrem de previzibil și ghicești pas cu pas ce se va întâmpla.

O fi de bine, o fi de rău, fiecare va decide.

Cert este că Adonis acceptă lupta, nu merge cum trebuie și la orizont se preconizează revanșa. Adică fix ca filmul la care tot fac trimitere. Ba chiar și locația finală este aceeași.

Ca poveste, Creed 2 nu aduce nimic proaspăt, este aceeași luptă veșnică între binele firav, care pornește cu șansa doua, și răul puternic, monstruos, împotriva căruia nu pare că binele are sorți de izbândă.

De fapt mint, Creed 2 are o fărâmă de noutate, pentru că prezintă și partea cealaltă a monedei, aflăm frânturi din viața lui Ivan Drago după înfrângerea în fața lui Rocky, felul tragic în care acea lupta i-a schimbat destinul.

Și asta ne face să înțelegem (într-o oarecare măsură) sentimentul de ură pe care-l poartă în suflet Ivan, pentru că acea înfrângere i-a distrus viața din toate punctele de vedere și ura a lăsat-o moștenire fiului său.

Pe partea de box Creed 2 nu dezamăgește, are tot ce îi trebuie, de la luptele intense și brutale din ring până la nelipsitele secvențe de antrenament feroce și neortodox.

Un dinte cariat am aici, pentru că singura scenă de box care contează cu adevărat este cea finală, pentru un film cu și despre box, am avut prea puțin box pentru gustul meu

Dar confruntarea finală este realizată așa cum trebuie, simți impactul loviturilor în propria moacă și parcă te apucă niște dureri de rinichi când te apleci să îți cauți dinții virtuali printre scaune.

Pe partea de actorie, știu că este greu de crezut, dar îl remarc pe bătrânul Stallone care aici este o fântână ambulantă de sfaturi utile de viață și vorbe cu tâlc care transmit foarte multe pentru cine are urechi să le asculte.

Și Adonis Creed (Michael B. Jordan) are o evoluție interesantă de la sfidătorul campion care crede că totul i se cuvine la început până la umilul om care realizează la final că sunt alte lucruri mai presus de el.

Cât despre Florian Munteanu, bravo lui că a înhățat acest rol, dar faptul că are 2-3 replici în tot filmul spune multe despre abilitățile lui actoricești, rolul lui s-a rezumat la a fi un zid impenetrabil pentru Adonis.

Nu mi-a plăcut lipsa de noutate și nici modul în care Adonis este portretizat în prima parte a filmului. Este multă cocălărie în comportamentul lui, de la atitudinea arogantă de știu eu cel mai bine până la acțiunile premergătoare intrării în ring. Mi-au produs ceva dezgust, nu pot să mint, deși nah, nu ar trebui, el fiind personajul pozitiv.

Dar filmul recuperează la corazon, are câteva momente care mi-au provocat inundații premature la ferestrele de la mansardă, chiar dacă nu la același nivel cu impactul avut de Rocky 4.

Coloana sonoră mi s-a părut destul de slabă și nu a intrat deloc în armonie cu acțiunea. Una este să asculți un Eye of the tiger care este suficient să te facă să muști din adversar și alta este să te chinuie bălmăjelile vărsate de Bianca, nevasta lui Adonis (Tessa Thompson) cu versuri pițiponcești legate de bani și rahaturi superficiale.

Din păcate, nu pot să mă desprind de filmul din 1985, deși ar trebui, pentru mine Creed 2 a fost un Rocky 4 mai slab (sau poate impactul nostalgic mă afectează prea mult).

Regia a fost asigurată de nou-venitul Steven Caple Jr, aflat la primul său film de anvergură și s-a achitat cu brio de sarcină, filmul arată bine, te ține-n corzi suficient de mult încât să simți exercițiul cardio și te lasă KO atunci când trebuie. Gata, încetez cu dumele proaste legate de box.

Una peste alta, Creed 2 este un film bun, nici nu putea fi rău ținând cont că este un remake al lui Rocky 4 și îi dau nota 8.

Mi s-a făcut chef să revăd lupta dintre Rocky și Drago, dar cred că mă abțin, mi-e frică să nu mi se strice impresia despre film.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The teacher`s lounge

The teacher`s lounge

Propunerea Germaniei pentru cel mai bun film străin la premiile Oscar 2024 este Das lehrerzimmer. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *