Deliver us from evil

Deliver us from evil, a nu fi confundat cu căcănaria americană cu același nume, este un thriller plin de acțiune care vine, ghici de unde, din Coreea de Sud.

În Daman akeseo goohasoseo avem parte de-o premisă clasică, obișnuită cinematografiei sud-coreene, în care Jung-min Hwang (Veteran) interpretează un asasin sensibil care vrea să se retragă din meseria asta mortală, dar mai are, ca de obicei, încă o misiune de îndeplinit.

După ce-și face treaba, In-nam este bântuit de trecutul său pentru că află un lucru teribil și se cărăbănește în Thailanda pentru a rezolva un caz de răpire ce are, cumva, legătură cu el (mai ales cu tinerețea lui).

Nu mint când spun că premisa m-a lovit la cerebel cu o miasmă clară de A man from nowhere, cu același protagonist misterios pornit într-o misiune de salvare a unui îngeraș de fetiță.

Însă lucrurile nu-s atât de simple pentru că pe urmele lui In-nam se pornește un nene care are și el ceva de rezolvat cu personajul nostru principal, niscai conturi de reglat. Un nene (jucat de Jung-jae Lee – Svaha: The sixth finger) ce se pricepe de minune la provocat durere.

Astfel că In-nam, urmărit de poliție, mafioți și un adversar de temut, trebuie să-și croiască drum printre ei pentru a ajunge la destinația care este aproape o bombă cu ceas, cronometrul scurgându-se nemilos în defavoarea lui.

Deliver us from evil este un film care se încălzește mai greu, cifra octanică a combustibilului nefiind foarte bună, așa că trebuie să aveți răbdare cu el pentru că așteptarea va fi răsplătită cu vârf și îndesat.

Nu are un scenariu atât de bine pus la punct în ceea ce privește cimentarea personalității protagoniștilor și nici relația dintre In-nam și fetița pe care trebuie s-o găsească nu este atât de bine creionată încât să aibă un impact emoțional devastator cum a fost în A man from nowhere, dar și eu am niște standarde ridicate mai ales că tocmai ce am revăzut filmul cu care îl tot compar și încă nu mi s-au uscat lacrimile de la vizionarea lui.

Dar și când începe acțiunea, uiți de orezul pus la fiert (un pic rasist? mi se rupe), pentru că scenele de cafteală sunt delicios de bine executate, aducând un sentiment de satisfacție deplină, când In-nam dă cu pumnul, simți că scara lui Richter se cutremură de se descentrează, atât de fain sunt redate loviturile, chiar dacă unele momente sunt un pic caricaturale, dar efectul este cel scontat.

Nu strică nici adiția adversarului cu care In-nam se confruntă, pentru că este unul cu adevărat formidabil și te temi cu adevărat pentru erou (să-i zicem așa) pentru că Ray, psihopatul care vine după In-nam, este uns cu toate alifiile și îi pune probleme lui In-nam mai mult decât armatele de huidume cretine care încearcă să-l stopeze pe acesta în îndeplinirea demersului său, acela de a salva fetița răpită.

Acțiunea nu se concentrează pe extravaganță explozivă, se rezumă la lupte corporale violente, brutale în sensul cel mai pur, bașca oamenii sunt buni de participat la Chefi la cuțite (în beregată) pentru că mânuiesc armele albe cu o dexteritate ieșită din comun.

Deliver us from evil nu este deloc un film original, dar este unul bine făcut, care știe ce elemente plac publicului și le execută cu măiestrie, aducând și un strop suplimentar de inovație suficient pentru a putea fi distins de alte filme de gen. Ca de obicei, scumpetea de fetiță este atât de dulce încât îți topește inima instantaneu, iar ochii ei mari și cristalini parcă ți se uită direct în suflet și te hipnotizează, cu asta nu vor da în veci greș la capitolul emoție.

Și se mai distinge prin ceva, dar am pierdut cheia de la lacătul cu care am blocat tastatura.

Singura chestie care m-a cam scos din schemă, deși vine oarecum normal în film, ținând cont de împrejurările în care se desfășoară acțiunea, Thailanda, a fost prezența unui personaj secundar travestit, transsexual, transgender, cred că am acoperit toate denumirile, să nu se oțărască vreunul/vreuna care sta în permanență cu alfabetu-n gură (din obișnuință) că nu sunt „sexually correct‟.

Hai că nu mai întind mult de machiajul cinefil și plec în treaba mea, nu înainte de a mai spune că Deliver us from evil este un film cu un subiect etern sensibil din care sar scântei și sânge căruia, pana mea, îi donez 9 rinichi.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

https://www.youtube.com/watch?v=SoDI4vGGSFY

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Kahaani 2

Kahaani 2

După excelentul Kahaani din 2012 iată că patru ani mai târziu a apărut Kahaani 2 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *