Holy goalie

Dacă aveți chef de ceva blasfemie, poate aruncați un ochi pe Holy goalie (Que baje Dios y lo vea), o comedie spaniolă din 2017.

Subiectul este unul de-a dreptul unic, nu rețin o asemenea premisă în care se amestecă religia cu fotbalul. Religia nu-mi place, fotbalul îmi place, ia drace de înțelege ceva.

Povestea înconjoară cu var un popă neconformist, Salva (Alain Hernández – La influencia -, am zis că-i Benzema la început), care pripășit prin Africa, să predea copiilor cele sfinte și nu numai, face niscai prostioare, unele de neacceptat pentru prelații înalți ai Vaticanului. Norocul lui Salva este că are pile și nu este excomunicat, răspopit, băgat mințile-n cap sau care-o fi termenul exact. Dar este retrogradat și trimis la o mănăstire ce funcționează și ca seminar, Sf. Teodosie, să predea pe acolo unei trupe pestrițe de candidați la sumecat sutana.

N-ajunge bine Salva acolo că află că mănăstirea este pusă la vânzare pentru a fi transformată în hotel așa că Salva are o idee (sic!) salvatoare, să creeze o echipă de fotbal cu care să câștige Liga Campionilor Popească și să salveze mănăstirea și băieții care se aflau acolo la studii și la descoperirea spiritualității.

Pff, ar lua foc toate băbuțele evlavioase dacă ar pune ochii pe acest film pentru că Holy goalie nu are milă și nici respect pentru acest locaș religios pentru că Salva, dacă n-ar avea cruciulița la gât, nici n-ai zice că e popă. Este pătruns de spiritul dumnezeiesc, dar nu este un habotnic care-și duce viața după niște reguli absurde, că așa au scris unii într-o fițuică acum mii de ani.

Mai înjură, mai aruncă ochii după gagici, mai comite câte-o faptă ilicită, dar în scopuri nobile, ce să mai, un om ca toți oamenii.

Filmul ia în bâză perceptele religioase, atacă fără menajamente corupția din sânul catolicismului, corupție la nivel înalt care se întinde până la cele mai neînsemnate sutane.

Am râs ca retardatul la replicile care beșteleau religia și pe cei care o urmează cu atât de multă strictețe încât li se spală creierul singur. Așadar, filmul nu este recomandat tuturor.

Însă să nu credeți că Holy goalie este un film anti-religie. Nu, nici vorbă, este doar anti-religie-falsă. Pe de o parte, mătură pe jos cu fățărnicia și fariseismul dovedite de așa-zișii popi penetrați de Duhul Sfânt dar, în realitate, niște ipocriți duplicitari cu ochii doar după avere și putere, de pe altă parte, filmul scoate în evidență ceea ce ar trebui cu adevărat să însemne religia, anume iubirea aproapelui, altruismul, o vorbă bună care să ajute, sacrificarea proprie în favoarea celui neajutorat.

Nu pupatul icoanelor și buluceala la moaște să te rogi pentru sănătate ca apoi, ajuns acasă, să te apuci de băut și înjurat, înseamnă că ești credincios, ci să rupi de la gura ta ultima bucată de pâine și să o dai unuia care moare de foame, și faci asta fchiar dacă nu calci duminică de duminică în biserică să reciți la infinit pasajele seci, pline de platitudini, din aceleași cărți repetate non stop.

Holy goalie este un film ireverențios, uneori exagerează cu atâtea cojones și mierda din gura bisericoșilor, dar are și niște glume originale, unele legate de Papă, râdeam atât de efectul dumelor, cât și de curajul de a prezenta așa ceva. Apoi îmi aduceam aminte că filmul nu este american, să se plieze pe sensibilitățile ălora de se ofuscă din orice.

Probabil combinația asta nu este pe gustul multora, dar pe mine m-a nimerit la fix, miștocăreală față de biserică și adulație pentru fotbal, parcă este o idee scoasă din străfundurile subconștientului meu.

Nu pot să-mi dau seama dacă este film bun sau nu, ideea este că am râs, și ăsta este rostul unei comedii. Întinde uneori coarda cam mult, și asta venind de la unul căruia i se rupe de religie spune ceva, ne bagă și o poveste de dragoste să ne afume cu cădelnița, dar are niște poante de Doamne ferește, știu că nu era bine să râd, dar nu mă puteam abține.

Însă dincolo de blasfemia batjocoritoare de la suprafață, Holy goalie pune mult suflet în povețele         deschizătoare de minți despre ce este cu adevărat credința, nu cea într-un bărbos pășitor pe norișori, ci credința în a fi mai bun cu cei din jur.

Eu unul am râs așa că mă duc să coc 8 pateuri și să recit tot de 8 ori Crezul.

Ca mai de obicei, Netflix este platforma unde poate fi găsit filmul.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Buzz House

Buzz House

Cum sunt mare „fan‟ Selly, că ambii vorbim de zici că avem drujbe-n gură în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *