Deranged

Când credeam că am epuizat filmele recente (bune) cu pandemii am dat peste Deranged. Este un k-movie, un film sud-coreean din 2012 botezat Yeon-ga-si.

Povestea gravitează în jurul lui Jae-hyeok (Myung-Min Kim pe care îl regăsim în Jangsa-ri 9.15 și Pando-la), un om ca oricare altul, cu o slujbă care nu prea mai este pe gustul lui, fiind nevoit să lustruiască destule buci pentru a-și menține clientela, cu o situație financiară nu foarte strălucită, cu o familie normală, soție și doi copii, dar și cu un frate detectiv care nu prea este pătruns de spiritul legii, fiind mai mult cu ochii pe învârteli bursiere care îl cam bagă în belele falimentare, iar cei doi frați nu se au chiar ca frații.

Până acum nimic interesant, și asta îmi ziceam și eu pentru că filmul o tot dă înainte fără să fie vreun semn de pandemie. Dar la un moment nu se mai eschivează și ne plantează în retină un cadavru plutitor lovit de cașexie (cuvântul zilei). Vă las pe voi să descoperiți ce reprezintă această stare corporală și ce efecte devastatoare are asupra organismului.

Nu trece mult timp de la această descoperire macabră născătoare de coșmaruri și izbucnește pandemia generală pentru că încep să răsară tot mai multe cadavre care suferă de cașexie și Deranged se transformă în ceea ce promitea în premisă.

Numărul infectaților explodează, isteria se propagă și nimeni nu știe cauza care stă la baza acestor decese grotești și ce determină oamenii să se comporte ca o turmă de zombies.

Deranged are ceva asemănări cu filmele cu morții vii având în vedere modul în care personajele infectate reacționează, dar este mult mai înfiorător filmul de față pentru că este realist. De ce? Ei bine, răspunsul la această întrebare îl veți regăsi urmărindu-l.

Povestea în sine nu are nimic special, acțiunea curge în aceeași direcție ca orice film de acest gen, cu câțiva oameni implicați care încearcă să dezlege misterul bolii și, în consecință, să descopere și antidotul. Dar scenariul nu este atât de simplu pe cât pare la prima vedere, previzibil, da, însă destul de alambicat și mai ia câte-o curbă narativă când și când.

Punctul forte al filmului este boala care se răspândește într-un ritm amețitor, până acum am fost învățat cu gripe puternice ca în The flu sau Contagion, dar aici imaginația scenaristului/regizor Jeong-woo Park a luat-o razna și ne prezintă ceva cu adevărat cutremurător, bâzdâgania care afectează populația acționând pe mai multe planuri, care de care mai malefice și mai dezgustătoare. Și nu este una inventată, ci există în realitate. Bleah, mă ia cu tremurat amintindu-mi ce potență distructivă are.

Nu lipsesc imaginile grotești, și cine are fobie de o anume ramură animalieră va trece cu greu peste niscai secvențe care pot naște amețeli stomacale. De asemenea, Deranged aproape că te convinge să nu mai pui gura pe apă.

Filmul nu se concentrează neapărat pe acțiune, ci pe aspectul emoțional pentru că dramatismul este la fiecare pas, de la izbucnirea bruscă a pandemiei necunoscute care isterizează populația și cauzează o nebunie generală până la drama individuală, a personajelor principale care, deși oameni simpli, îți nasc sentimente de empatie și suferi odată cu ele în încercarea disperată de a se salva.

Desigur, recurge la anumite tertipuri clasice, punând în pericol și niște puradei, și automat crește intensitatea zbaterilor personajelor, dar povestea este bine cusută și își atinge scopul.

Nu prea am putut să-mi dau seama dacă actoria este bună pentru că în mare parte se urlă non-stop într-o hărmălaie de nedescris, lucru autentic într-un asemenea context, dar dacă nu m-a deranjat interpretarea înseamnă că actorii s-au descurcat decent.

Deranged nu este un film ieșit din comun, nu inovează din temelii acest gen, structura lui este asemănătoare cu a altor producții, dar iese în evidență prin imaginația (chiar bolnavă, aș putea spune) dovedită la elementul care inflamează povestea.

Este lovit de o previzibilitate viermănoasă, aici nu am cum s-o scald și să-l periez, cu veșnicele clișee injectate în scenariu, dar o să-mi rămână întipărit în minte prin ….  o să aflați și singuri, nu este cazul să vă înec eu cu detalii.

Dau repede o fugă la farmacie să cumpăr 8 pilule să le ofer filmului.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *