Ekipazh (Flight crew)

Seria disaster movies continuă cu Ekipazh (Flight crew), una dintre cele mai mari surprize plăcute cu care am avut de-a face de-a lungul timpului.

Filmul este rusesc, a apărut în 2016, iar bugetul este unul de 9 milioane de dolari, un amănunt extrem de important din motive detaliate mai târziu.

Gushchin este un pilot în cadrul măreței armate rusești dar, din cauza comportamentului său rebel, este aruncat de colo până colo ca o minge dezumflată, mai nimeni nevrând să aibă de-a face cu el pentru că este un neascultător.

Dar dacă pentru unii închistați în cușca regulilor și regulamentelor Gushchin este un insolent ce nu știe a urma comenzi, pentru oamenii normali el este un erou, pentru că refuză să-și păteze integritatea devenind valetul unor generali care cred că li se cuvine totul.

După ultima ispravă când obligat de unul cu multe trese să încarce într-un avion plin cu marfă pentru sinistrați și niște SUV-uri personale, din cauza greutății, Gushchin decide să scape de încărcătura inutilă, fapt ce umple paharul pentru burtoșii cu aere de divinități.

Astfel, Gushchin rămâne pe drumuri și ia calea civiliei, ajunge pilot comercial, pică în mâna severului și experimentatului Zinchenko, tot aici o cunoaște și pe frumoasa blondină Sasha, pilot și ea, și iaca așa începe al nostru protagonist să conducă avioane cu civili și nu cu soldați.

Ekipazh cam exagerează cu caracterizarea personajelor și construcția poveștii pentru că trecuse o oră și încă nu se întâmplase nimic care să încadreze filmul la disaster movies.

Nu este deloc rea prima parte, este mai mult o comedie cu multă ciondăneală, între Gushchin și Zinchenko, între Zinchenko și fiul său, între Gushchin și Sasha, asistăm la înfiriparea romanței dintre ultimii doi, ba chiar și mai mult de atât, și ajungem să cunoaștem în amănunt mentalitatea și personalitatea celor trei, Gushchin, Zinchenko și Sasha, elemente ce vor fi de folos mai târziu.

Ei bine, când Ekipazh consideră că a prelungit preludiul destul de mult, după o oră trece la acțiunea în sine, una formidabil de satisfăcătoare.

Dacă aveți răbdare să treceți de primele 60 de minute ceea ce va urma este ceva de neimaginat.

Fără să exagerez, Ekipazh este unul dintre cele mai bune disaster movies pe care le-am văzut, și am pus ochii pe destule, fiind unul din genurile mele preferate, știu că nu sunt cine știe ce filmele astea ca nivel de profunzime, dar mă distrează enorm.

Cu siguranță este cel mai bun film de acest gen făcut cu un buget de sub 50 de milioane de dolari.

Ori rușii bagă gogoși la greu cu privire la buget, ori ce au reușit să facă din aproape nimic este un miracol al desfătării vizuale.

Avionul pilotat de echipaj răspunde unui apel de ajutor venit de pe o insulă cu un vulcan activ care erupe și filmul aruncă spre noi cu multiple calamități și obstacole aparent insurmontabile de către bravul vostru echipaj.

Vulcan în erupție, ploaie de lavă, cutremure devastatoare, piste prăbușite, explozii cu duiumul, probleme mecanice, furtuni puternice, dezastre aeriene, plus o misiune de salvare atât de fantezistă că nici scenariștii Fast & Furious nu au îndrăznit să meargă atât de departe.

Când începe acțiunea în Ekipazh, apoi nu se mai oprește timp de 80 de minute, urmează o cavalcadă de scene care de care mai pline de adrenalină, mai tulburătoare, mai spectaculoase, mai distructive, mai neverosimile (este complet irealist filmul, dar hei, ce mai contează?), mai dramatice (se plânge la greu, atât personajele, cât și cei care se uită la film inundă obrajii), simple gesturi capătă o importanță atât de mare din punct de vedere emoțional încât lacrimile evadează în mod automat, totul este atât de captivant încât este posibil (nu știu, n-am pățit) chiar să scapi și niscai țipete de groază.

Cât despre tensiune, pfiu, chiar dacă Ekipazh este previzibil (și primim semnale timpurii asupra a ceea ce urmează să se întâmple), am uitat să mai și respir în anumite momente, atât de terifiante erau acțiunile întreprinse de personaje și atât de spectaculoase imaginile care se perindau pe ecran.

Și pe lângă reprezentația vizuală impresionantă, Ekipazh tratează și subiecte mai profunde, precum integritatea morală, curajul, demnitatea umană sau valorile familiale.

Plus de asta, Ekipazh, fiind un film rusesc, i se rupe de mișcările pufoșilor scandalizați din orice și o arde bărbătește, cu un eroism masculin pregnant ce prin alte părți ar fi considerat toxic.

Ce s-o mai dau pe ocolite, Ekipazh este definiția filmului epic. Cu banii avuți la dispoziție mai bine de atât nu se poate. Face de rușine filme de la Hollywood care au costat și de 10-15 ori mai mult.

Tocmai de asta, și știu că-s euforic, sunt conștient că filmul nu este o capodoperă, puteți să mă huliți, dar pentru ce mi-a livrat, pentru ce a reușit să facă din acel buget infim, prin aventura incitantă și emoțiile la cote înalte prin care m-a trecut Ekipazh, nu am cum să nu îi dau decât 10! Este fabulos!

Din păcate, este foarte greu de găsit, pentru că a fost lansat doar în Rusia și câteva țări din Asia, și nu înțeleg de ce, ăsta era film de măcar jumătate de miliard boxoffice dacă era american. Abia am reușit să dau de el pe niște site-uri chinezești, noroc că am găsit subtitrarea în engleză separat.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Noaptea lui Vlad

Noaptea lui Vlad

Canicula generatoare de insolații insuportabile m-a împins în răcorea sălii de cinematograf pentru a urmări …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *