El origen de las princesas

El origen de las princesasDin Mexic vine El origen de las princesas, singurul lungmetraj din categoria Fantasy disponibil pe platforma de streaming a TGIFF 2023.

 

🎬 El origen de las princesas – Premisă

Tamara (Tsanda Janini Ávalos) este o vrăjitoare care a trăit mulți ani pe acest pământ, dar tot tânără și frumoasă este.

Asta nu înseamnă că-i scutită de necazuri deoarece pățește o nefăcută care îi îneacă tot cheful de viață.

Dar nu trebuie să se dea bătută deoarece este musai să asigure supraviețuirea speciei sale.

Așa că se scutură de tristețe și concepe un plan care să o pună pe calea cea dreaptă, așa cum este considerată în lumea vrăjitoarelor.

Din motive pe care nu le-am înțeles pe îndelete și nu pe toate, ea agață un gușter care nu este deloc un sfânt, ba din contră, și se apucă să-i spună două povești.

I le spune captivului sau nouă?

Asta rămâne de discutat la o ceașcă aburindă cu ceai.

 

💭 El origen de las princesas – Comentariu 🍿

Cum nu aveam nici cea mai mică idee despre film, la fel cum a fost cazul cu toate producțiile din cadrul acestui festival, startul m-a luat total pe nepregătite.

Și nici măcar n-aveam habar că primele secunde au reprezentat cea mai mică surpriză.

De ce este Tamara nevoită să apeleze la răpirea unui bărbat care, între noi fie vorba, n-ar fi ales drept iubit nici de ar fi ultimul rămas pe lume și este nevoie de el pentru perpetuarea speciei, rămâne un mister.

Motivul de bază este simplu de intuit, dar de ce tocmai pe el.

Dacă aș spune că filmul este o antologie care conține trei povestioare nu aș greși foarte mult.

Sunt legate între ele de un fir narativ invizibil reprezentat de o actriță care se preumblă în fiecare bucată.

Cele două istorisiri narate de Tamara sunt plasate în domeniul fantasticului și abordează teme diferite, dar asemănătoare.

Ele au legătură, evident, cu supranaturalul.

Una are loc într-un cimitir liniștit, a doua într-o pădure aparent părăsită.

Dacă prima nu este cine știe ce, cu un subiect deja plictisitor pentru că nu mai are capacitatea de a aduce niște sperieturi autentice, a doua mi-a dat fiori reci pe șira spinării.

Nu că ar dudui de originalitate, dar felul în care este gândit modul de acțiune al antagonistului, să-l numesc așa, este terifiant.

Are legătură cu telefoanele mobile și cu semnalul fluctuant. Și altceva nu mai divulg, că și așa am deconspirat ceva important.

El origen de las princesas

 

Este filmul de lungmetraj care mi-a plăcut cel mai mult din întreg festivalul, apropiindu-se mai mult de groază decât de fantastic.

Trebuie să menționez că, deși nu se prezintă la apel cu un grotesc vizual, ba chiar este blajin din acest punct de vedere, a reușit cumva să mă zgribulească pe căldură.

Și apropo, nu abuzează de poluare fonică, din contră, coloana sonoră aproape că lipsește cu desăvârșire, iar atunci când este prezentă completează foarte bine imaginea lugubră.

Sinistrul se prelinge din acele povești și în firul narativ principal, cel în care Tamara nu precupețește niciun efort în a-și duce misiunea la bun sfârșit.

Să mai tai cu foarfeca ascuțită un amănunt din film, scriu că Tamara este diabolică și are o gândire ce l-ar face pe Machiavelli să pară un sugaci inofensiv.

Probabil că în timpul vizionării va da senzația că este împrăștiat și nu știe în ce direcție să o apuce, dar trebuie răbdare, totul va căpăta sens la final.

Am curajul să spun că filmul are un deznodământ chiar macabru și cu potențial de scădere a natalității

Un lucru ce n-ar fi rău, că tot crește numărul populației pe Terra într-un ritm alarmant.

 

🏆 El origen de las princesas – Verdict 👍 sau 👎?

Este un film simplu ca realizare tehnică, nu pot spune că impresionează prin vizual, dar cu puținul avut la dispoziție a reușit să creeze o atmosferă sumbră care te răcorește instantaneu în suflet.

Pelicula este una profesionistă, deși nu apare pe IMDB (sau dacă are, nu am reușit să-l găsesc), posedă toate ingredientele necesare pentru a beneficia de mai multă atenție din partea publicului.

Nu că ar excela pe toate palierele, dar face concurență serioasă filmelor horror celebre, deși nu este neapărat unul de groază în adevăratul sens al cuvântului, nu pe asta se bazează.

Dar modul în care construit și bizarul poveștii sunt de natură să ofere câteva momente tensionate pentru inima deja slăbită de startul traumatizant.

Eu l-am găsit excelent și nu-mi rămâne altceva de făcut decât să ascult și eu 9 fabule fictive.

Sau mai știi, dacă-s adevărate?

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

TMDB

About admin

Check Also

Poor things

Poor things

Noi, ăștia sărmani, nu avem parte de lucruri frumoase decât mai târziu. Așa cum a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *