The prototype

The prototypeThe prototype s-a prezentat drept concurent la secțiunea SF a TGIFF 2023 și l-am urmărit online că n-am avut posibilitatea să ajung la Dumbrăvița.

 

🎬 The prototype – Premisă

Garrett lucrează pentru guvern și îl investighează pe reverendul Hope, un fel de Mesia contemporan, care vine cu o idee dăunătoare religiei.

Vrea să nu mai ceară deloc bani pentru biserică. Vă dați seama că patriarhul Daniel ar face ca toți dracii dacă ar auzi asta?

Și în timpul misiunii sale Garrett descoperă un complot terifiant care are drept scop înrobirea întregii planete sub conducerea unui tiran extraterestru.

Dacă deja beliți ochii a mirare, să știți că asta nu este tot, Garrett pune gura pe un lichid cu proprietăți miraculoase care îi dă puteri fizice nemaivăzute pentru un om.

Credeți că am terminat?

Nici pe departe, el este dibuit de acoliții despotului venit de departe și, pentru a fi protejat, este băgat la un somn forțat de către aliații săi.

Apoi se trezește în viitor pentru că doarme circa 300 de ani.

 

💭 The prototype – Comentariu 🍿

Povestea este destul de îmbârligată pentru un film de un asemenea calibru, ceea ce m-a mirat destul de mult.

Ei bine, acu-i acum, am de ales între a face caterincă maximă de el și a-l lăuda pentru conceptul alambicat cu care a venit.

De ce să-l beștelesc?

Pentru că la nivel vizual este catastrofă nucleară, molimă globală, dezastru planetar.

Aproape totul este filmat cu ecran verde și asta se simte din plin, imaginile transmit o pregnantă senzație de falsitate.

Ce să mai, tehnic este vraiște, fundalul din spate ar trebui să fie static, dar se mișcă, găurile de la gloanțe nu stau locului, luminozitatea se schimbă în permanență, paleta coloristică n-are niciun Dumnezeu, nimic nu se îmbină cum trebuie.

Dar, atenție, că vine marele dar, este atât de prost realizat încât devine ridicol de bun.

Filmul are o idee excelentă și plină de potențial la nivel narativ. Dacă vreun mare studio ar fi avut curajul să investească în film, ar fi ieșit ceva de senzație.

Însă nu, alde Disney preferă să bage banii în fel și fel de remakeuri și sequeluri în loc să caute ceva original.

Povestea de aici ne duce în trei linii temporale, prezentul cotidian, viitorul apocaliptic și trecutul cowboy-esc, combinând în 90 de minute întreaga trilogie Back to the future.

În scurt timp am uitat de gunoiul monumental reprezentat de efectele speciale abisale și am fost captivat de ceea ce se întâmpla la nivel intelectual.

Rase extraterestre, călătorii în timp, comploturi distructive, poțiuni magice, dispariția umanității, ritualuri păgâne, temple antice, gândiți-vă la ceva și sigur filmul îl are într-un fel sau altul.

Nu mi-a venit să cred când am văzut pe IMDB că are nota 2,4.

OK, dacă mă raportez la aspectul vizual și doar la el, da, o merită cu prisosință.

The prototype

 

Cu toate astea, nu doar forma (imaginea) face un film, ci și fondul (povestea). Ori aici poate concura cu succes cu marile producții blockbuster de sute de milioane de dolari de la Hollywood.

Deși dă o senzație de atmosferă de anii `80 ai secolului trecut când mai apăreau asemenea filme „cheesy‟, cum le zic americanii, conceptul este clar de secol XXI.

Măcar partea finală, cea din anul 1880, arată bine pentru că acolo nu a fost nevoie de prezența efectelor realizate pe calculator, că nu era nimic futurist.

Dacă am reușit să trec cu vederea, chiar dacă greu, vizualul epocal de slab, actoria m-a cam scârțâit la urechi, aici nu prea am avut cum să o ocolesc pentru că, deși profesioniști, interpreții nu-s deloc dintre cei mai străluciți.

De menționat că Marcelo Grion și-a băgat toată agoniseală în această peliculă.

Cel puțin, așa am găsit într-un articol: „Grion has put his entire net worth and years of effort into completing this film‟.

Măcar trebuie apreciată perseverența omului care nu s-a lăsat deloc doborât de greutățile care au fost destule dacă este să-l credem.

Deși realizarea tehnică arată groaznic de nasol, designul lumii, navelor și roboților este unul migălos și pe hârtie cred că arată minunat, se simte că acolo a fost depus un efort considerabil.

 

🏆 The prototype – Verdict 👍 sau 👎?

Este un film foarte ambițios care a încercat să ecranizeze o poveste prea de anvergură pentru bugetul de nici un milion de dolari și realizatorul nici n-a făcut rabat de la scenariu.

A încercat să transpună pe ecran toate ideile nebunești și grandioase gândite pe cât de bine a putut.

Din păcate, acest bine s-a transformat într-un CGI incredibil de amatoricesc, totuși, la banii ăia putea ieși ceva mai bun.

Dar apoi am luat la cunoștință de niște aspecte care m-au făcut să înțeleg pe ce s-a dus majoritatea bugetului.

Filmările au avut loc în două țări, USA și Italia, și mai este ceva în film care cred că a mâncat mulți bani, dar nu spun ce, că apoi îmi ies vorbe la proces.

De final, ce să mai zic? Îi fabric 6 fiole salvatoare și știu că poate reprezenta un verdict nejustificat de favorabil dacă mă raportez la partea grafică.

Nu-s chiar atât de superficial să iau în calcul doar asta, aici ce a contat cel mai mult pentru mine a fost povestea.

Una care m-a prins bine de tot și care se termină în coadă de pește.

Sper ca următorul film să atragă o finanțare mai zdravănă și să nu vină după alți 23 de ani, că am înțeles că atât a durat realizarea acestuia, de la nașterea ideii până la finalizarea producției.

 3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

IMDB

About admin

Check Also

The creator

The creator

Unul dintre cele mai bune filme SF din istorie? Așa a fost caracterizat The creator …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *