Glass onion

Glass OnionDupă ce a dat lovitura (mai ales financiară) cu Knives out, Rian Johnson a pus-o-n fericire cu încă 2 continuări pe multe sute de milioane de dolari, Glass onion fiind prima dintre ele.

Și tot Netflix este serviciul de streaming care găzduiește acest film.

Așadar, hai să vedem ce e cu ceapa asta de sticlă.

 

🎬 Glass onion – Premisă

Suntem invitați pe-o insulă grecească pentru un weekend de pomină la conacul fastuos și exuberant deținut de magnatul Miles (Edward Norton – Fight club).

El organizează petreceri din astea elaborate, o joacă de-a detectivii, cu prietenii săi cei mai buni.

Ei au de rezolvat chiar falsa moarte a lui Miles, așa cum reiese din soluția unui puzzle complex.

Una dintre invitații ajunge și la Blanc (Daniel Craig – No time to die) care și așa nu avea ce face pe timp pe pandemie.

Fericit că își va pune din nou creierul la treabă, Blanc dă curs acestei chemări și ajunge pe insula bogăției grandioase acolo unde facem cunoștință cu multele personaje care vor juca roluri esențiale în poveste.

Doar că Blanc le strică destul de rapid petrecerea.

Însă și mai perturbator este faptul că o crimă adevărată ne dă bătăi de cap.

 

💭 Glass onion – Comentariu

Mi-a plăcut foarte mult Knives out, așa că acest Glass onion era un film pe care îl așteptam cu toată nerăbdarea.

Distribuția este una pe cinste, lucru ușor de anticipat având în vedere cu ce ne-am delectat în primul film.

A fost o plăcere imensă să-l revăd pe Norton, un actor dificil de lucrat cu el, dar se pare că Johnson i-a găsit ac de cojoc și l-a îmblânzit, să zic așa.

Povestea din film mustește de mister, iar rezolvarea nu este deloc una simplă.

Ar fi fost și culmea să avem parte de-o ghicitoare banală, ușor de dibuit.

Nu, din contră, enigma criminalului din Glass onion este una greu de pătruns, iar amănuntele presărate de-a lungul filmului sunt niște firimituri atât de minuscule încât cu greu le dai atenție.

Cu toate astea, filmul mi s-a părut cu câteva trepte mai jos decât Knives out.

Asta pentru că vrea să pară mai inteligent decât este, scenariul alegând ruta ambiguității extreme.

N-ai cum să îți dai seama de anumite informații pentru că nu îți este oferită posibilitatea să te prinzi singur de câteva chestii.

Filmul se folosește de ceea ce numesc eu tehnica perspectivei gemene.

Probabil este un spoiler minor, dar nu are a face, însă prima parte a peliculei prezintă evenimentele într-o anume ordine și nu ai cum să pui cap la cap ceea ce se petrece cu adevărat.

Asta chiar dacă simți și știi că este ceva în neregulă, comportamentul personajelor nepărând a fi chiar cel mai natural, dar nu ai alte instrumente cu care să investighezi mai profund.

Apoi a doua parte din Glass onion prezintă aceleași evenimente, dar cu câteva modificări minore, dar esențiale, adăugând replici și acțiuni ce lipsesc din vizionarea inițială, dar nu că le-ar fi ratat spectatorii, ci pentru că nu au fost arătate.

Astfel, tu, ca privitor detectiv amator, nu ai cum să miroși criminalul pentru că nasul îți este înfundat cu tot felul de nimicuri.

Practic, Glass onion te pune să rezolvi o ecuație de gen 2 + ? = ?.

Și nu ești în stare, nu pentru că ai fi prost, că nu te-ar duce bibilica, dar pentru că n-ai la dispoziție suficiente elemente pentru a găsi răspunsul corect.

Glass onion

 

În schimb, pe la jumătatea filmului afli care este primul semn de întrebare și de acolo lucrurile încep să se clarifice.

Filmul nu mai este atât de serios pe cât a fost Knives out, sunt scene în care alunecă în zona parodiei, pare mai puțin thriller și se duce mai degrabă spre SF.

Pierde mult din credibilitate din această cauză.

Ăsta este rezultatul când un creator primește prea mulți bani și, având cu ce, se lăfăie în cele mai extravagante decoruri pline la refuz cu tehnică modernă în detrimentul unei povești cu adevărat inteligente.

Pff, și m-a terminat cu nenumăratele trimiteri către personalități din viața reală, băgate fără vreun rost, care contribuie fix cu nimic la bunul mers al filmului, umflând nejustificat durata producției.

S-or fi vrut a fi amuzante, dar m-au scos din sărite pentru că îmi era întrerupt șirul gândurilor când auzeam, din neant, pomenite nume ca Jared Leto sau Serena Willliams.

Sunt și destule momente stupide, lipsite de sens, care n-au nicio treabă cu gândirea analitică sau cu logica elementară încât m-au făcut să strâmb din nas.

Adică pe bune, poliția este anunțată de o crimă și se scuză că nu poate ajunge acolo că nu este bun pontonul și nu poate acosta?

Băi, serios, asta este justificare?

Vii dracului cu barca mare aproape de țărm și trimiți apoi pe plajă una două bărci cu vâsle cu niscai copoi.

Vorbim totuși despre o crimă, nu de un simplu furt de portofel, să zici că nu este o urgență și mai poate aștepta.

La capitolul actorie mi-a plăcut cel mai mult Janelle Monae (Welcome to Marwen), interpretează excelent, este foarte versatilă, m-a impresionat uneori până la lacrimi de tot căutam un șervețel să mă șterg la ochi.

Ceilalți sunt OK, apar și niște cameo-uri scurte, fără vreun mare rost, doar pentru deliciul publicului, iar personajul Blanc parcă stagnează, cursul evoluției sale înțepenește pe loc.

 

🏆 Glass onion – Verdict

Frați și surori într-ale pasiunii pentru filme, poate aveam pretenții prea mari de la Glass onion, dar am rămas un pic dezamăgit de el.

Este prea criptic doar de dragul de a fi criptic și afli răspunsul doar când vrea filmul să îl afli.

Deși, acum la rece, în contextul contemporan al societății, dacă m-aș fi dus cu gândul spre o direcție progresistă, analizând personajele dintr-un anume punct de vedere, poate că aș fi identificat criminalul încă din primele imagini.

Este prea impozant vizual și, ca atare, mai puțin concentrat pe poveste, așteptam să-mi dea foc creierului, să-l pună pe jar, să mă determine să iau cursuri de investigație de la Sherlock Holmes pentru a fi pregătit pentru marile dezvăluiri din film.

Dar are mult prea multe straturi care acoperă povestea încât atunci când am ajuns la miez deja devenise prea obositor de urmărit.

Mi s-a uscat gâtul scriind despre Glass onion, așa că dau ceapa la o parte și îmi torn 7 pahare cu apă.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Confess Fletch

Confess, Fletch

PRI 055 Am aruncat, din plictis, un ochi pe Confess, Fletch, un fel de „murder …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *