Godzilla: Planet of the monsters

Pe Godzilla: Planet of the monsters l-am descoperit pe Netflix căutând alt film cu Godzilla, mai exact cel din 2014. Dar uite că m-am împiedicat de acest anime care face parte dintr-o trilogie cu Godzilla în prim-plan, celelalte fiind Godzilla: City on the edge of battle și Godzilla: The planet eater.

În filmul de față Godzilla este atât de puternic și aparent indestructibil încât viața pe Pământ devine o corvoadă chinuitoare, așa că oamenii care se mai află pe acolo o pun de-un exod a la Moise și hălăduiesc vreo 2 decenii prin spațiu la viteze care o depășesc mult pe cea a luminii în căutarea unei planete locuibile. Măcar ăștia rătăcesc prin spațiu, nu ca nen-tu Moise timp de 4 decenii printr-un amărât de deșert.

Dar perspectivele nu-s deloc bune, încă nu reușesc să găsească oaza cosmică izbăvitoare și resursele sunt pe ducă, așa că decizia lor este de a se reîntoarce pe Terra pentru a încerca să-l răpună pe Godzilla și să-și recupereze habitatul. Doar că ăia 20 de ani în spațiu se traduc prin 20.000 de ani pe Terra. Oare o mai trăi Godzilla?

Premisa anime-ului este una solidă, combină SF-ul futurist cu un film kaiju, și salivam cu gândul la o animație șmecheră în care tehnologii la care acum abia putem visa vor fi puse la întrebuințare serioasă pentru a îngenunchea un Godzilla monstruos care face ravagii când dă câte un pârț nuclear.

Din nefericire, Godzilla: Planet of the monsters suferă de un scenariu complet aiurea și prost de-a dreptul. Înțeleg că-i anime și pentru puradei, dar hai totuși un dram de inteligență, că n-o fi chiar atât de greu.

Aveam impresia că fiecare replică era scrisă de cineva diferit pentru că pur și simplu evoluția firului narativ n-are nicio logică. Aflăm la început că ăștia rătăcesc prin spațiu 20 de ani ca apoi întoarcerea pe Terra să dureze fix 1 minut. Avem un personaj principal, Haruo Sakaki, încarcerat pentru că voia să belească rasa umană, ca apoi să fie uns comandant al armatei care se ia la trântă cu Godzilla, iar Haruo din belitor de oameni își schimbă brusc concepția și vrea să devină salvatorul lor.

Ca atare, scenariul este bipolar, se contrazice de la minut la minut, asta ducând la o poveste incoerentă din care nu înțelegi prea mare lucru pentru că informațiile sunt contradictorii.

Și măiculița mea, câte hectare de filozofie religioasă seacă ară filmul…. Delir după delir despre pace, iubire, Dumnezeu, sinergie, conviețuire, etc.

Dar Godzilla? Godzilla când apare și el? Ei nah, ce pretenții pe mine, își mișcă fizicul în scenă în ultimele 15 minute. Și ce face? Nimic, stă momâie în mijlocul pădurii și mai eliberează câte-o rază electrică sau o răsuflare atomică și face prăpăd în rândul oamenilor.

Animația este decentă în cea mai mare parte, singurul aspect care mi-a dat ecran albastru a fost însuși Godzilla, designul lui este monumental, dar realizarea tehnică mi s-a părut că aduce cu o poză statică, bidimensională, plasată într-un mediu 3D. Nu tu mișcări bruște, nu tu semne de viață, zici că era un decupaj de carton imens plasat într-o pădure, decupaj din care mai ieșea când și când câte-o dâră albastră.

Acțiunea este șucară, navetiștii cosmici se dau de ceasul morții să arunce în Godzilla cu tot felul de arme care bubuie, ca atare exploziile imense, flăcările epice și distrugerile răvășitoare sunt la ordinea zilei și încântă ochiul. Iar Godzilla arată extraordinar de maiestuos aici, cu adevărat nimeni nu i-ar putea face ceva, poate să-l scarpine la gheara mică de la piciorul drept.

Dar parcă asta nu-i suficient. Este nevoie și de o poveste decentă, nu am pretenții să fie de Oscar, dar nici scrisă într-o pauză de WC.

Deși Godzilla este ăla rău în acest film, capacitatea personajelor de a mă enerva m-a determinat să trec în tabăra șopârlei steroidizate pentru că îmi venea să le dau oamenilor cârja la îndreptat, atât de atașat eram de soarta lor.

Sper ca următoarele anime-uri să fie mai bine scrise, pentru Godzilla: Planet of the monsters arunc în aer doar 5 păduri, și asta doar pentru animație și pentru designul lui Godzilla, că povestea este repetentă.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Godzilla: City on the edge of battle

Godzilla: City on the edge of battle este al doilea film din trilogia animată SF …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *