Greyhound

Cum schimbăm anul, cum avem un film despre Al Doilea Război Mondial. Acum este vremea pentru Greyhound, aș putea spune puradelul lui Tom Hanks, pentru că tot el a scris și scenariul.

După ce a invadat Normandia în Saving private Ryan, Tom Hanks trebuia să se bage într-un film care să prezinte și ce s-a întâmplat înainte de debarcarea pe plaja însângerată.

În Greyhound el îl interpretează pe căpitanul Krause (nu, nu e neamț) ce tocmai a primit o navă sub comandă și nu trece mult timp și în loc de însurătoare cu domnița lui, este expediat în misiune, să protejeze un convoi de nave ce se îndreaptă spre Marea Britanie.

Zis și făcut, Krause își ia în primire mega copaia metalică plină cu oameni și doldora de armament și pornește hai hui prin Atlantic sperând la ce este mai bine, dar pregătindu-se pentru ce este mai rău.

Și răul nu întârzie să apară sub forma unor submarine naziste care dau târcoale convoiului american cu gândul de a băga sub apă cât mai multe nave și de a provoca daună totală aliaților.

Este lesne de înțeles în ce constă filmul, cea mai mare parte a acestuia, să zic vreo 99%, se desfășoară pe apă, în mijlocul oceanului, și prezintă luptele încleștate între navele americane, în prim plan fiind Greyhound, și submarinele naziste, aici iese în evidență zeflemitorul Greywolf.

Filmul nu are o evoluție obișnuită, nu începe molcom și nici nu se termină apoteotic, cu vreo luptă maiestuoasă, așa cum șade bine unui film de o asemenea anvergură, ci pare mai degrabă o porțiune desprinsă dintr-un alt film mai lung, porțiune tăiată de undeva de pe la jumătatea acestuia.

Îmi pare rău să scriu asta, dar scenariul semnat de Tom Hanks nu prea este reușit, are câteva lupte strângătoare de buci între cele două forțe combatante, dar păcătuiește la dialog și caracterizarea personajelor.

Dialogul a constat în mare parte în ordine bombardate la foc automat și repetate de 2-3 ori ca să umple timpul, iar personajele nu sunt deloc conturate cum trebuie, mureau ăia în stânga și în dreapta și eu habar nu aveam cine a devenit hrană pentru pești pentru că nu petrecem suficient timp cu oamenii de pe navă pentru a ajunge să creăm niște conexiuni emoționale cu ei și, astfel, să avem motiv să ne doară-n suflet de soarta lor, ci doar în cot.

Dar luptele sunt tensionate, redate superb, nu s-au zgârcit la bani când a venit vorba de efecte speciale, doar că după un anumit timp, ele devin repetitive, lucru de înțeles, că doar ce altceva în afară de torpile și tunuri să fie scoase la bătaie într-o luptă în mijlocul apei?

Greyhound surprinde destul de bine disperarea oamenilor prinși într-o asemenea situație în care o decizie venită cu o fracțiune de secundă prea târziu înseamnă sfârșitul întregului echipaj și Tom Hanks reușește, prin interpretarea sa, să redea zbaterea interioară a căpitanului novice, pus pentru prima oară într-o asemenea situație și obligat să ia decizii vitale cât ai clipi, mai ales că atacurile nemțești nu se opresc nici măcar o clipă.

Odată pornită acțiunea din Greyhound, relativ repede, nu se mai oprește până la final. Bine, te așteptai de la un asemenea film să aibă o durată suculentă, dar se oprește după 90 de minute, așa că în tot acest timp asistăm la căutări de submarine cu radarul și sonarul și bombardarea lor înainte ca acestea să lanseze torpilele fatidice.

Greyhound nu se apropie nici de dramatismul din Dunkirk și nici de acțiunea fulminantă din Midway, cele mai recente filme care tratează subiectul celui de-Al Doilea Război Mondial, de Saving private Ryan nici nu are rost să mai pomenesc.

Se pare că s-a ajuns la fundul sacului în privința acestui subiect și încep să apară filme trase de păr, care se leagă de orice eveniment, hai să nu zic insignifiant, să nu fiu lipsit de respect pentru cei ce au luptat, dar nu atât de impresionant din punct de vedere cinematografic.

Gata, ajunge cu filmele despre cele două războaie, au fost epuizate toate luptele importante, este timpul să fie îngropate și lăsate în plata Domnului că sunt alte războaie mai recente ce au și ele nevoie de propagandă nerușinată din partea celor care le produc.

Chiar credeam că o să primesc din partea lui Greyhound ceva mai calitativ sau mai știi, poate am devenit prea pretențios, dar nu mi se pare a fi un film chiar strălucit, merge așa, de 7 torpile.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Starship troopers

Starship troopers

Nu știu dacă poate fi considerat chiar un clasic, dar mi s-a năzărit să revăd …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *