Sputnik

Sputnik este o creație rusească din 2020 care, în ciuda titlului, nu prea are legătură cu acel Sputnik despre care știm cu toții. Nici nu știu de ce se numește așa filmul.

În fine, Sputnik pornește mai mult decât aerian, ba chiar cosmic, pentru că diclim din prima o misiune spațială cu 2 astronauți ce o ard în cântece melancolice să nu se plictisească. Și deși în spațiu nimeni nu te aude, se pare că melodiile lor nu-s pe placul cuiva, pentru că naveta lor începe să se zguduie și apoi facem trecerea abruptă la aterizarea lor pe Terra.

Astronauții sunt vârâți la carantină, direct în izolare că nah, vin dintr-o zonă cu pericol epidemiologic și chiar dacă au avut mască, dau semne că nu-s chiar sănătoși.

Unul dintre astronauți, Konstantin, alintat Costică (Pyotr Fyodorov din Stalingrad, Ledokol și Avanpost), este lovit și de-o amnezie subită, nu mai știe cui are să-i restituie bani luați cu împrumut, dar nici nu își mai amintește ce s-a întâmplat în spațiu.

Și tocmai de asta intră în scenă domnița Tatyana (Oksana Akinshina) pricepută într-ale scormonitului prin creierul oamenilor, uneori prin metode nu prea agreate nici măcar de durii rusnaci, deci vă dați seama că tanti doctor nu este prea blândă cu pacienții ei. Dar are rezultate. Așa că nelipsitul militar de carieră, ce se împiedică de trese, Semiradov (Fedor Bondarchuk, da, chiar el, regizorul filmelor Stalingrad, Prityazhenie și Vtorzhenie), o angajează să sape în scăfârlia lui Costică.

Nu știu dacă ați văzut vreun trailer, dar cei doi astronauți nu au venit singuri din spațiu.

Ideea din Sputnik nu este nici pe departe una originală, deja am fost vaccinați de prea multe ori cu această premisă, însă filmul are momentele lui bune, mai ales când vine vorba de partea umană, plină de incursiuni psihologice și de mesaje subliminale cu privire la alienarea ce are loc chiar în rândul speciei noastre.

Ruși nu au trântit un film în care o creatură extraterestră notează în catalog sute de cadavre și atât, duce această poveste la un nivel ezoteric, dar nu atât de subtil încât să nu ne prindem destul de rapid de semnificația anumitor acțiuni sau replici.

Dar Sputnik, în limita bugetului de vreo 2,5 milioane de dolari, livrează și câteva secvențe de acțiune violentă, nu se face rabat de la sânge împroșcat în toate direcțiile și decapitări grosolane pentru că limbricul spațial nu este deloc unul cuminte, nu are intenții pașnice, că era culmea să aterizeze tocmai în Rusia și să vrea să joace poker cu rusnacii, nu taică, a venit să le arate durilor ruși cum stă treaba cu ruleta adevărată.

Din păcate, asemenea scene sunt frugale și cam pe beznă, bine, bagă ei un motiv pentru întuneric, dar așa, să ne scoată ochii, motivul real fiind bugetul prea mic care nu le-a permis să prezinte bâzdâgania prea des și prea în prim-plan. Creatura arată destul de interesant, nici aici nu este ceva original, parcă ai un deja-vu, designul ei seamănă cu al altor musafiri nepoftiți de dincolo de stratul de ozon, dar nu pot spune că-s dezamăgit de acest aspect.

Sputnik mai are și alte elemente narative, pe care nu o să le divulg, dar care abordează, chiar dacă mai mult fugitiv, și alte subiecte, de la cruzimea umană la problema abandonului.

Filmul nu aduce nimic în domeniu, se amestecă în grămada banalității decente ușor uitabile, singurul element care-l scoate în față este acela că vine din Rusia. Dar cât să mai țină și acest argument gen: Wow, ia uite ce știu și rușii să facă?

Actoria este în limite normale, nici nu au avut cine știe ce scenariu dificil la îndemână care să le testeze calitățile, imaginea este bună, coloana sonoră de aplaudat, are anumite momente în care îți îngheață gradele-n sânge, dar, per ansamblu, Sputnik este un film decent, deși aveam așteptări mai mari de la el, nici nu mi-a părut rău de cele aproape 2 ore consumate cu el, dar nici nu pot spune că m-am simțit mai luminat sau mai distrat după ce l-am urmărit, mai avea nevoie de ceva extra să treacă pragul spre o notă mai mare, așa că nu pot să-i injectez mai mult de 7 doze.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

A serbian film

A serbian film

Anul 2010 asista la nașterea prematură a lui Srpski film (A serbian film), o producție …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.