IT Chapter 2

IT Chapter 2 continuă saga clovnului venit din infern care terorizează Derry City, doar că acum acțiunea se petrece la 27 de ani după primul IT, pentru că zâmbărețul dat cu maclavaiț pe mufarină așa funcționează, la el un ciclu durează 27 de ani.

Gașca Rataților (nu mai stau să explic cine, ce și cum, găsiți amănunte în filmul anterior) s-a despărțit, puștanii sunt acum adulți, care mai împliniți, care mai cu sechele, care mult mai diferiți ca în copilărie.

Doar că lui Pennywise îi sună alarma și se trezește după un somnic de frumusețe de aproape trei decenii cu foamea-n glandă. Mâncărica asta de acum nu prea îi priește, are prea multe E-uri otrăvitoare, așa că gândul i se duce tot la gașca din urmă cu 27 de ani și le dă chemarea protagoniștilor pentru un nou joc de-a hoțul și vardiștii.

Fără prea mare chef, că nah, fiecare este pe felia lui, ratații se adună într-un final în Derry City pentru a se lupta din nou cu clovnul neastâmpărat pentru că oricum altă șansă de a-l înfrânge definitiv nu vor mai avea, că peste alți 27 de ani se vor lupta doar în proteze, bastoane și scaune cu rotile.

Nu o mai lălăi așa cum a făcut-o IT Chapter 2, este o diferență ca de la cer la adâncul pământului între cele 2 filme, deși regizorul și scenaristul s-au întors și pentru a doua parte, a ieșit cu totul altceva, de parcă ar fi fost înlocuiți de niște clone inapte.

În primul rând IT Chapter 2 este cu 90 de minute mai lung decât ar trebui să fie, n-ai cum frate să faci un film de groază de aproape 3 ore și să te aștepți să fie și bun.

Practic prima oră jumătate este de pomană și conține scene repetitive. Înțeleg că vor să ne prezinte pe îndelete versiunile adulte ale copiilor din prima parte, dar puteau găsi altă modalitate mai creativă, nu prin folosirea aceluiași tertip în care unul din ei, rămas în Derry City, îl sună pe X și îl roagă să vină în oraș și după câteva contre verbale, X este de acord.

Și asta se repetă de câteva ori până se strânge toată gașca. Pușca mea, nu au auzit și ăștia de Skype? Făceau o conferință și rezolvau în 5 minute adunarea.

Să nu mai zic că, deși fiecare se află într-o cu totul altă locație, sunt împrăștiați pe tot teritoriul USA, se nimeresc toți să ajungă simultan în aceeași locație.

Urmează apoi o oră în care se amestecă scene din prezent cu flashback-uri care aici au reprezentat moartea pasiunii, ce tensiune să mai existe când ăia mici erau puși în pericol și tu știai că nu vor păți nimic nasol pentru că deja i-ai văzut adulți?

Structura filmul este prost ordonată, ideea nu ar fi fost rea dacă aranjarea scenelor ar fi fost cu totul alta și producția de față ar fi fost împărțită în două filme. Așa, orice senzație de pericol era spulberată pentru că știai că mocofanii mici vor fi în siguranță indiferent la ce încercări demente îi va supune Pennywise.

Despre partea de horror nu prea am ce spune pentru că nu a existat, absolut toate sperieturile sunt jumpscares anunțate ca la lansările în spațiu de la Cape Canaveral, fără niciun dram de suspans.

Groaza indusă de IT Chapter 2 este mai mult scârbă decât horror deoarece avem parte de niște creaturi pocite, generatoare de reflux gastroesofagian, care nu te sperie, ci te dezgustă. Aici Pennywise este cam absent la catalog, apare foarte puțin, doar spre final, în rest filmul se axează pe arătările demonice.

Cât despre partea psihologică, atât de bine portretizată în primul IT, aici se transformă în comportament cretin din partea personajelor care iau aceleași decizii idioate și cad în aceleași capcane ca în urmă cu 27 de ani, deși mă așteptam să le fi venit mintea la cap și să gândească adult.

Efectele speciale lasă și ele mult de dorit, sunt mânjite de un fel de luminiscență ce dă o tentă de falsitate de parcă urmăream cut-scenes dintr-un joc video de acum mulți ani, monștrii, pe cât de scabros arată, dau o senzație de plastifiere, nu sunt deloc credibili.

De final nu mai zic nimic, este retard. Sau poate așa s-a dorit, pentru că finalurile proaste reprezintă un laitmotiv ce tot apare prin film.

Mie mi-a dat senzația de miștocăreală, că s-a luat în bâză de unul singur, pentru că nu pot să îmi dau seama cum după un excelent IT 1 a ieșit această producție ratată.

Poate mi-am ridicat așteptările la un nivel stratosferic mai ales după ce am aflat distribuția filmului.

Măcar aici IT Chapter 2 își scoate un pic pârleala cu reprezentații bune ale unor nume grele precum Jessica Chastain, James McAvoy sau Bill Hader. Nu am nimic de reproșat pe această bucată.

Apropo de cel din urmă, uitam să pomenesc de umorul excelent. Pentru vreo jumătate de oră, pentru că apoi o dă în caterincă ieftină în momente nepotrivite și ține neapărat să copieze pe știm noi cine.

IT Chapter 2 este unul din filmele care m-au enervat la culme, atât prin scenariul banal, specific oricărui film horror de duzină, dar și prin durata interminabilă și nejustificată, jur că broboanele de transpirație generate de nervi mi se adunau pe frunte formând un pumnal gata să-mi intre în creier pentru că filmul nu se mai termina, după punctul culminant (să zicem că a fost culminant), se tot lungea și se lungea de simțeam că mă ia cu palpitații la inimă și migrene-n bostan.

Și fără legătură cu filmul, experiența la cinema a fost una groaznică, deși filmul a avut rating R, sala a fost plină de puradei a căror medie de vârstă nu depășea 14 ani, la fel și IQ-ul, tot pe acolo se situa. Gurile turuiau non-stop, ochii se zgâiau permanent în telefoane, domnișoarele se scăpau pe ele la fiecare scârțâit de ușă și domnișorii, în infinita lor educație, comentau în gura mare fiecare scenă.

Nu vreau să închei într-o notă negativă, m-am mai calmat puțin, IT Chapter 2 nu este un dezastru complet, doar că a fost la ani lumină de așteptările create de un trailer magnific (poate singura fază autentic terifiantă), este un horror extrem de banal cu o durată exagerată ce nu își avea rostul și un scenariu încropit pe genunchi, de zici că atenția producătorilor s-a concentrat mai mult pe găsirea unei distribuții perfecte în detrimentul unei povești captivante.

Nu o să fie în topul meu 10 de Așa nu, dar nici nu pot mai mult de un 4 să-i scuip în freză.

PS. Știu că nu-i frumos, dar sper ca IT Chapter 2 you`ll flop too.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The first Omen

The first Omen

Taman franciza Omen să nu fie sculată din morți? Iată că The first Omen ne …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *