IT

IT Pennywise

Așteptarea a luat sfârșit, avem din nou o ecranizare de succes după una din creațiile lui Stephen King, este vorba despre IT, povestea lui Pennywise, clovnul dansator dar și ucigaș în același timp.

În micul și acum liniștitul orășel Derry lucrurile o iau razna în momentul în care încep să dispară pe nepusă masă tot mai mulți copii.

Bâlbâitul Bill, fratele unuia dintre dispăruți, crede cu tărie că Georgie încă se află în viață și concepe fel și fel de planuri de căutare împreună cu gașca lui de prieteni denumită Ratații, și pe bună dreptate, componenții acestui grup sunt considerați indezirabili în cadrul școlii pe care o frecventează, fiind în permanență ținta glumelor celorlalți și, mai rău, obiectul de antrenament al unor bătăuși care le fac viața amară ori de câte ori pot.

În scurt timp acești Ratați încep să aibă viziuni și halucinații, așa le consideră la început, cu un clovn venit parcă din iad care le completează cu vârf și îndesat calvarul acestei vârste.

Își dau seama că nu este vorba despre niște coșmaruri ci că acest clovn este sursa tuturor disparițiilor, așa că își pun în gând să-l aducă pe Pennywise cu botul pe labe.

Dar lucrurile nu sunt atât de simple, clovnul este unul fioros, cu puteri supranaturale, care se hrănește cu temerile copiilor, și cum fiecare se teme de ceva diferit, are surse de hrană cât cuprinde.

Copiii se văd nevoiți să înfrunte acest rău satanic de capul lor pentru că adulții nu văd lucrurile terifiante pe care cei mici le experimentează, mai ales că unii dintre părinți sunt fie abuzivi, fie neglijenți, fie duși cu pluta.

Și uite așa începe o joacă de-a hoțul de puradei și vardiștii minori care încearcă tot ce le trece prin minte pentru a-l opri pe dârlăul acesta de clovn care se schimonosește de te văruiești imediat pe față și răsare din neant în cele mai neașteptate locuri de nici treburile unu și doi nu mai ești capabil să le faci în siguranță.

IT chiar m-a luat pe nepregătite, după gustul amar lăsat de The dark tower, chiar nu mă așteptam la un film atât de bun.

Înainte de horror, IT este un film atmosferic, recreează cu mare fidelitate senzația anilor `80, simți că ești transpus în acea perioadă, pare o continuare a serialului Stranger things, mai ales că au și un actor comun.

Lasă mă pălăvrăgeala de atmosferă și alte baliverne, e sau nu e de groază filmul?

Pot spune cu sinceritate că este un film autentic de groază și acționează pe mai multe planuri.

Există un horror profund psihologic, o bătălie cruntă în mintea copiilor care trebuie să facă distincție între ce este realitate și ce sunt doar niște feste jucate de o imaginație prea bogată. Aici intră în joc cele mai mari frici ale personajelor care generează niște scene intense și traumatizante.

Apoi avem groaza generată de așa-zisele jumpscares care aici sunt împărțite în două categorii, cele la care te aștepți și care apar acolo unde te-ai fi așteptat dar care rămân eficiente și cele surprinzătoare, au fost câteva momente cu adevărat cutremurătoare de m-au luat toate căldurile pentru că nu le-am prevăzut nici mort și mi-a tresărit inima de mi-au rămas semne pe cutia toracică.

Și nu în ultimul rând ne sunt servite câteva scene înfiorătoare bazate pe vizualul grotesc al înfățișării clovnului care se poate metamorfoza în diferite făpturi care de care mai sinistre și băgătoare în sperieți.

Scenariul este în așa fel construit încât misterul care înconjoară existența și scopul clovnului rămâne nepătruns, ni se aruncă doar câteva firimituri cât să ne deschidă apetitul, lăsând apoi spectatorul să completeze povestea după bunul plac, ceea ce a fost destul de revigorant, m-am săturat de filme care se simt obligate să ne explice totul ca unor idioți.

Actorii care joacă rolurile prietenilor din gașcă sunt excelenți, au o chimie rar întâlnită, parcă ai impresia că se cunosc de-o viață, iese în evidență Finn Wolfhard care joacă un personaj cu o gură extrem de spurcată pentru vârsta lui care generează o groază de momente amuzante printre atâtea sperieturi cumplite.

Cât despre clovn, el este interpretat de Bill Skarsgard, nu are prea multe de făcut, doar să se uite pieziș către tine și este suficient, că te scurgi prin scaun de frică, restul căzând în seama CGI-ului bine implementat care amplifică senzația de cumplită neliniște care te cuprinde la fiecare colț de secvență.

IT este în opinia mea cel mai bun film pur horror al anului, cu o poveste interesantă, fără prea multe detalii, care te lasă pe tine să descoperi istoria din spatele clovnului diabolic, cu multe faze care te pot marca pe viață dacă ești mai slab de inimă și cu vezica plină. Cui nu îi plac clovnii, acum cu siguranță îi va urî din tot sufletul.

Sper să nu dau spoiler, dar abia aștept continuarea.

Nici nu încape discuție cu privire la notă, un 9 dat cu mare drag.

 

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The first Omen

The first Omen

Taman franciza Omen să nu fie sculată din morți? Iată că The first Omen ne …

3 comments

  1. Dupa „Apocalipsul”, Orasul bantuit e preferata mea in top King. Ma bucur ca pot merge sa vad o ecranizare pe masura.

  2. Abia am terminat de citit cartea, am şi văzut filmul tv din 1990 care e mediocru. Încă nu l-am văzut pe ăsta nou, nu vreau la cinema, vreau acasă în intimitate. Îmi place cum vorbesc copiii, exact aşa înjură copiii de vârsta lor între ei. Am văzut că s-au ferit să pună o scenă de sex ceea ce e foarte aiurea, după cum spunea şi autorul într-un interviu: toți oamenii comentează că scena aia de sex e aiurea şi nimeni nu face scandal pe tema copiilor ucişi. Până şi în carte scena cu pricina era pe întuneric în canale, deci era extrem de uşor de realizat chiar şi cu actori minori. Cu un buget de 40 şi ceva de milioane au reuşit să întreacă la încasări filme cu actori şi regizori de prima ligă, ceea ce e impresionant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *