Nu mă bag la prea multe documentare, dar dacă tot am văzut Le chêne la cinema, hai să înșir câteva cuvinte despre el.
🎬 Le chêne – Premisă
Documentarul se învârte în jurul unui uriaș stejar, o mândrețe de copac care s-a priponit falnic într-o pădure și care a devenit martorul multor evenimente.
Cam despre asta este Le chêne, viața care se desfășoară cu o viteză uimitoare în jurul unui copac secular.
Astfel, urmărim destinul câtorva specii de animale, unele banale, ce-i drept, nimic spectaculos, care sunt atrase de îmbietoarea ofertă a stejarului în ceea ce privește mâncarea și cazarea.
💭 Le chêne – Comentariu 🍿
Nu cred că este cazul să menționez că nu vă trebuie subtitrare, chit că filmu-i francez, pentru că nu se vorbește în el.
Totuși, este documentar, nu-i Cleopatra lu` nevasta lui Will Smith, să devină fantezie și să înceapă veverițele să cânte și să ni se spună că așa este în realitate.
Stejarul este atât de mare și de impunător încât a dus la crearea unui mic univers, s-a născut un micro ecosistem cu el în centru, iar în jurul lui gravitează diverse animale.
Nu-i deloc rău documentarul, din contră, așteptam să mă plictisesc având în vedere că mă uitam la veverițe, șoareci și porci mistreți, dar are câteva momente care mi-au pompat adrenalină-n trup.
Se prezintă cu niște tunete atât de puternice și o răpăială vijelioasă de-mi venea să deschid umbrela în sala de cinema, un așa mare efect a avut sunetul în film.
Apoi avem o scenă pe care am denumit-o Războiul ghindelor și care bate multe secvențe de acțiune din filme cu ștaif.
Și nu în ultimul rând, când apare inamicul numărul 1, șerpălăul suprem, imediat se dă stingerea, îmi venea să mă ascund prin scaune de frică.
Asta deoarece animalele capătă, din trucuri de cameră, niște caracteristici antropomorfe și am ajuns să mă tem pentru soarta lor.
Are și o urmărire aviară la mare viteză, prea mare viteză, una de senzație, încât m-am tot întrebat cum naiba au reușit să o filmeze că prea arată superb și este intensă în draci.
De fapt, nu doar aici am rămas consternat de modul de filmare.
Au fost destule cazuri în care nu știam sigur dacă ăștia au vârât camerele în anumite locuri extrem de minuscule și greu accesibile sau au apelat la CGI.
🏆 Le chêne – Verdict 👍 sau 👎?
Ce să mai zic despre acest documentar?
Nu-i printre cele mai impresionante pe care le-am văzut, dar având în vedere că-i primul urmărit la cinema, a avut un impact destul de mare, deoarece vizual este magnific.
Să tot vezi natura în splendoarea ei pe marele ecran pentru că merită.
Să zic că am identificat și un mic mesaj mai pe filozofie, ceva gen: Când îți bagi nasul unde nu-ți fierbe oala este posibil să ți-o furi de mai multe ori.
Desigur, povața principală este cea ecologistă, să avem grijă de minunățiile naturii.
Dacă le distrugem și pe cele care ne-au mai rămas, am pus-o-n fericire, că nu ne putem uita cu uimire la betoane să ne relaxăm, că n-avem ce vedea în afară de ciment și mortar.
Așa că de dragul lui Le chêne am să strâng cu mult efort 8 ghinde pentru a i le oferi cadou.
