Marriage story

Marriage story este o dramă disponibilă pe Netflix, oarecum inapt intitulată așa, pentru că este nu despre căsătorie, ci despre ce vine după mariaj când acesta nu merge bine.

Scarlett Johansson este Nicole, o actriță pe val care tocmai face saltul de la teatru la cinema, iar Adam Driver este Charlie, un regizor avangardist și mult apreciat care lovește jackpot-ul cel mare, o bursă bănoasă. Cei doi sunt soție și soț și își încep povestea romantic, fiecare declarând ce-i place la celălalt.

Ah, ce drăguț și inspirațional!!!

Iluzia durează doar câteva minute până când aflăm că, de fapt, cei doi se află în fața unui consilier marital și poveștile pe care le-au compus fac parte din planul de a-și salva căsnicia aflată pe butuci deși din narațiune rezultă că totul merge ca pe roate bine unse.

Și tocmai de aici vine titlul cam mincinos pentru că Marriage story este, de fapt, Divorce story, tot filmul urmărind transformările neașteptate ale celor doi pe parcursul divorțului care devine din ce în ce mai grotesc și mai visceral din punct de vedere legal și omenesc. Premiul cel mare este soarta copilului Henry pe care nimeni nu-l întreabă nimic, dar pentru care se dau lupte extrem de costisitoare.

De la o presupusă înțelegere amiabilă, ce trebuia să fie rapidă și echitabilă, despărțirea se transformă într-un război avocățesc sângeros în care totul este permis și nimic nu rămâne tabu, oamenii implicați, soț, soție și copil, devenind simpli pioni într-un joc grotesc de război dus între avocați interesați nu de binele clienților, ci de prestigiul lor personal.

Și cam ăsta este tot filmul, elementul central este divorțul, dar regizorul se concentrează pe ramificațiile nefaste ale acestuia, anume schimbările brutale care intervin în viața celor implicați.

Noah Baumbach reușește să creioneze o poveste realistă despre divorț, poate prea realistă pe alocuri, care arată în ce fiare sălbatice se pot transforma oamenii atunci când vine vorba de împărțirea bunurilor, de la cele materiale până la copii. Sincer, pur și simplu am fost dezgustat de lupta sângeroasă, murdară și infectă la care se dedau avocații neinteresați nicio secundă de adevăr, ci doar de victorie, cu niște legi aiuritoare care transformă un simplu act de separare într-un spectacol dizgrațios și costisitor care poate duce în sapă de lemn marionetele implicate ce nu prea mai au niciun cuvânt de spus în toată această treabă.

Trecând peste atitudinea hulpavă a avocaților, rămânem cu o poveste tristă, deprimantă și emoționantă despre doi oameni care nu se mai doresc și un copil picat la mijloc care are cel mai mult de suferit, neînțelegând de ce trebuie să-și împartă timpul între cei doi părinți.

Scarlett Johansson și Adam Driver fac niște roluri mari în care se transformă radical pe parcursul filmului, practic până la final fiecare ia locul celuilalt din punct de vedere al comportamentului și este o jelanie generală, fiecare inundă ochii pe ascuns, cred că au dat drumul la robinet de cel puțin două ori fiecare pe parcursul filmului într-un tur de forță al actoriei.

Și aici trebuie să evidențiez mai ales performanța lui Scarlett Johansson. Ce am rămas impresionat de monologurile lui Willem Dafoe din The lighthouse, dar aici Scarlett are o scenă cred că de 5 minute neîntrerupte în care-și varsă oful și care m-a obosit pe mine fizic ascultând-o fără pauză, darămite pe ea să o interpreteze dintr-o suflare.

Marriage story cu siguranță va lovi aproape de inimile multor persoane pentru că prezintă ambele fațete ale unui divorț și efectele nocive pe care le are asupra vieților tuturor celor implicați. Nu este deloc un film plăcut de urmărit, aduce o melancolie grosieră și o tristețe infinită care garantat vor frânge spiritul multora dintre spectatori.

Aș fi pus filmul undeva chiar în top dar, din păcate, anumite alegeri ale scenaristului, care este tot Noah Baumbach, transformă, subtil, personajul interpretat de Scarlett Johansson într-o viperă vindicativă dacă ești atent la detalii și la ce decizii ia, deși este prezentată ca victimă, iar întregul film se concentrează pe transformarea tatălui în cel rău, căruia nu îi pasă de familie și de copil. M-a făcut să vomez virtual un pic chestia asta.

Una peste alta, Marriage story este un film bun, simplu, deloc sofisticat, care atacă un subiect în continuare sensibil, o dramă care te va întrista și înfuria în același timp, care parcă transmite mesajul să stați dracului burlaci și domnișoare sau, dacă vă puneți pirostrii și vă strâng până spre sufocare, nu apelați la avocați că ați pus-o-n fericire.

Îi dau un 8 să poate fi împărțit în mod egal să nu dea cu virgulă.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Dogman

Dogman

Dogman este filmul care va deschide festivalul TIFF 2024 și este regizat de Luc Besson. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *