Mortal

Torden sau Mortal (fără Kombat) este un film norvegian din 2020 regizat de către André Øvredal, cel care a făcut și Trolljegeren sau Scary stories to tell in the dark.

Vă iau la o plimbare prin pădure, să ne răcorim un pic gândurile. Însă nu avem parte de prea multă liniște pentru că ne împiedicăm de un cort în care îl găsim pe Eric, protagonistul acestui film, un om ce pare a fi un vagabond cerșetor, are haine jerpelite, este jegos, rupt de foame, care trăiește din roadele pe care i le oferă pădurea.

Dar aparențele înșală și Eric (Nat Wolff – singurul actor american) doar se ascunde de poliție pentru că a făcut ceva teribil care s-a lăsat cu treabă multă pentru pompele funebre. Este vinovat de un incendiu la o fermă care a dus la câteva decese, el fiind singurul supraviețuitor. Însă el, săracul, habar nu are cum s-a întâmplat tragicul eveniment, cert este că a devenit un om foarte căutat și singurul lui refugiu este pădurea pustie.

Însă nu trece prea mult timp și este luat în colimator de curcani și, cu chiu, cu vai, găsește niscai ajutor în persoana psihologului Christine care simte că Eric nu este vinovat de tragedie.

Nu mai ocolesc elefantul din cameră, Mortal este un film care atacă subiectul puterilor, o temă deja uzitată mult prea mult în ultima vreme. Dar cum este un film norvegian anticipam că va fi diferit de producțiile hollywoodiene prin direcția în care se va duce.

Și am avut dreptate.

Nu vă luați după nota foarte mică de pe IMDB, acolo au votat în mare parte americanii ofticați că USA este personajul negativ în acest film.

Eric are puteri pe care nu și le poate controla. El nici măcar nu știe cum s-a pricopsit cu ele, nu știe nici măcar ce fel de puteri are, darămite să le mai și controleze.

Mortal încearcă o abordare mai realistă, cum s-ar comporta lumea dacă la un moment dat am avea parte de un astfel de personaj care are niște abilități dincolo de puterea noastră de înțelegere?

Unii, USA (de asta sunt recenziile șucărite), încearcă să distrugă ceea ce este dincolo de capacitatea lor de pricepere, alții, restul, sunt mai cerebrali și vor să rezolve enigma apariției lui Eric. Cine este, de unde vine, ce scop are pe Pământ, de ce are acele puteri? Nu este greu de tras o paralelă cu anumite aspecte religioase care generează comportamente haotice la nivel global.

Filmul nu este unul de acțiune tipică unor astfel de realizări cinematografice, nu există super eroi salvatori și nici super răufăcători dornici de dominație planetară sau cosmică, în schimb alunecă mai mult pe partea meditativă, cu multe dileme filozofice, comportamentale și chiar religioase care pun în mișcare creierul lăsat în paragină de multe dintre filmele MCU sau DCEU.

Să nu vă așteptați la catastrofe globale pe care Eric să le rezolve, că el abia este în stare să se mențină în viață, fiind foarte speriat, confuz și traumatizat de ceea ce i se întâmplă. Dar are și ceva acțiune, nu este contemplativ de la cap la coadă, și chiar dacă efectele speciale nu sunt sofisticate, ele contribuie la creionarea unei povești total diferite, ce aduce, dacă vreți, mai mult cu Logan decât cu orice alt film cu supereroi.

De fapt, ce mă tot cojonesc cu efectele speciale, n-or fi ele cele mai complicate sau cele mai reușite, dar trebuie să fiu mai obiectiv, la cele 6 milioane de euro, cât a fost bugetul, Mortal arată superb, în special în ceea ce privește cinematografia nemaipomenită, cu niște peisaje sălbatice idilice, de îți vine să lași totul baltă și să te muți într-un orășel din vârful munților.

Scenariul este imprevizibil, obișnuit cu clișeele americane, am căzut victimă propriei mele percepții despre film și am fost luat prin surprindere de evenimentele din partea de final care m-au lăsat un pic perplex. Mi-a oferit câteva frisoane în momente cheie în care primeam câte-o dezvăluire importantă, rar mai pățesc la filme cu supereroi să simt gâdilături pe șira spinării și pentru asta aplaud cu înfocare Mortal.

Bine, să nu intru în extaz infinit, Mortal are și el clișeele lui, niște pași clasici pe care îi urmează, dar per total am rămas plăcut surprins de direcția aleasă pentru că, dacă accept prezența unui asemenea om excepțional, în rest filmul este realist prin modul în care noi am reacționa.

Mortal mi-a plăcut enorm, îl consider un film excelent, care mai face o crăpătură în barajul mediocru al producțiilor super banale cu super eroi în care mai mereu se găsește câte un mega răufăcător care trebuie oprit să nu distrugă lumea și ne oferă hrană pentru creier, laolaltă cu ceva distracție vizuală, astfel încât să împace și superficialul din noi, dar și partea analitică lăsată de izbeliște de asemenea filme.

Rămân fără curent la bateria laptopului, așa că finalizez prelegerea mea despre Mortal cu un 9 pentru că așa mi-a transmis, subliminal, filmul.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Twisters

Twisters

Twisters ne aduce pe marile ecrane un strop de răcoare pe canicula asta toropitoare de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *