Only the brave

Am amânat prea mult vizionarea lui Only the brave, film din 2017 cu Josh Brolin (însuși Thanos), Milles Teller și Jeff Bridges, printre alții, în roluri principale.

Și rău am făcut.

Only the brave este un film inspirat din fapte reale ce prezintă viața unui grup de pompieri de vegetație din orășelul Prescott, Arizona care se iau la trântă cu focul nemernic care prăpădește pădurile din jur și nu numai.

Șeful grupării este Eric Marsh (Josh Brolin), om integru ce vrea cu ardoare ca trupa lui de bravi băieți să fie avansată la Categoria I, cea mai șmecheră distincție pentru pompieri (dacă am înțeles eu bine), devenind, în cazul promovării, prima echipă municipală de pompieri din țară de acest gen.

Neavând acest grad pe epoleți, Eric Marsh și ai lui sunt cam luați în bâză de ceilalți ce sunt încadrați mai sus și sunt expediați la muncile mai de două parale, deși oamenii sunt pe felie ca nimeni alții.

Cum unii se satură să tot stagneze la acest stadiu, de învățăcei, își iau tălpășița, așa că Eric se vede nevoit să angajeze niște răcani ce nici tuleie nu au la mustăți, darămite prin alte părți. Printre ei se numără și Brendan Gogoașă, de fapt McDonough (Milles Tiller), un drogalău cu multă experiență în tras linii pe nas, dar habarnist în tras linii în pădure.

Neavând ce face, Eric se pune pe pregătit prospăturile alături de cei cu experiență într-o încercare de a trece cu bine evaluarea ce stă să bată la geam.

Numai că pe parcursul filmului se tot trezesc niște incendii, din ce în ce mai puternice și distructive, să le deranjeze antrenamentele.

Nu vă mai mistui deloc, așa că trec direct la o micuță concluzie, Only the brave este un film senzațional.

Partea de acțiune se rezumă la lupta pompierilor cu incendiile turbate care înfulecă hectare de pădure cu repeziciune și par a fi reprezentarea efectivă a iadului pe pământ.

Am tot auzit cu toții despre incendiile care devastează păduri întregi și chiar localități, nelăsând nimic în calea lor, dar cum se petrec ele cu adevărat, prea puțin știm (cel puțin subsemnatul).

Modul de reprezentare al acestor incendii în Only the brave este unul de-a dreptul cutremurător, rar mai găsești o forță atât de nimicitoare care să poată concura cu un incendiu scăpat de sub control ce se prăvălește asupra oricărei bucăți de combustibil ca zămislirea unui tsunami terestru înflăcărat cu un vifor de foc nestăvilit.

Urletele groaznice de moarte de-ți îngheață întreaga ființă ce răzbat din mijlocul incendiilor aproape că transformă focul într-un monstru cu conștiință decis să extermine orice fărâmă de viață.

Sunt un mare fan al elementelor vizuale ce implică foc și flăcări și în mod clar Only the brave mi-a satisfăcut pofta pentru mulți ani de acum încolo, nu am văzut niciodată atât de mult foc într-un film. Ce-i drept, nu m-am putut bucura pe deplin de grandoarea efectelor speciale pentru că știam că-s echivalentul unor incendii reale cu un efect exterminator greu de cuantificat.

Efectele speciale sunt de-a dreptul excepționale, chiar aveam impresia că au filmat în mijlocul unor incendii pustiitoare și vor fi și vreo 2-3 secvențe care vă vor da fiori.

Cu toate astea, bugetul a fost mai mic decât Backdraft din 1991. Din păcate, a fost un eșec colosal la boxoffice, se pare că fără mănușă Josh Brolin nu prea atrage lumea la cinema.

Între scenele furibunde de acțiune în care pompierii își riscă viețile pentru a încerca să oprească focul prin diverse metode care mai clasice, care mai nebunești, avem parte și de drame familiale, pentru că meseria asta înfulecă aproape tot timpul pompierilor, iar soțiile și copii rămân neglijați.

Eric Marsh are probleme cu soția jucată de Jennifer Connelly, Brendan încearcă să-și refacă relația cu fosta iubită și să-i demonstreze că zilele de drogat sunt lăsate în spate, alți pompieri își văd și ei de turbulențele din familie pentru că viața de pompier nu-i una chiar pe roze.

Fiind o poveste bazată pe realitate, Only the brave nu duce lipsă de dramă. Nici nu era greu de ghicit, că dacă povestea era una banală nu ar fi fost transformată în film.

Luați niște șervețele pentru că Only the brave este emoționant și nu mai insist asupra acestui aspect, vă rog să urmăriți filmul fără să vă interesați în prealabil despre evenimentele care au stat la baza acestuia.

De actorie ce să mai spun? Sunt nume numai unul și unul în distribuție, iar interpretările sunt excelente mai ales din partea lui Josh Brolin și Milles Teller, dar asta deja nu mai surprinde pe nimeni.

Poate că încă sunt dominat de emoții, dar la mine ăsta este criteriul care mă determină să-i dai unui film de acest gen nota maximă. Sunt multe filme care mă amenință pe marginea prăpastiei emotive, dar foarte puține care mă și împing în hău, iar Only the brave a reușit asta, așa că îi dau un 10.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Orfeu negro

Orfeu negro

Oscar pentru cel mai bun film străin – Ediția 1959 Orfeu negro este o co-producție …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *