Outside the wire

Netflix se ține de cuvânt și ne bombardează cu filme la început de an 2021, acum intră în acțiune Outside the wire, o producție avându-l în rol principal pe Anthony Mackie (Infinity war, Miss Bala).

Mă rog, nu este el chiar principalul, dar este cel mai cunoscut actor pentru că protagonistul real este pilotul de drone Harp (Damson Idris – The commuter) care face o prostie fatală într-o misiune și este trimis la reabilitare, căzând în mâinile dure ale lui Leo.

Filmul este setat în viitor, așa că Outside the wire colcăie de tehnologie avansată, militarii se luptă laolaltă cu niște găleți de diode și șuruburi, niște soldați robotici care execută, nu stau pe gânduri. Asta când nu le filează câte-o lampă.

Însă Leo este altceva, un prototip mai avansat, trimis într-o misiune de recuperare a unor coduri secrete pentru, hai că nu-i greu, niște arme nucleare pe care un nene din est vrea să le folosească pentru a dobândi putere în mijlocul unui război civil.

Știți și voi, chestii de-ale americanilor cum că Europa de Est este crăpătoare de foame, proastă de dă în gropile din asflat, războaiele se scandalizează mai ceva ca în Acces di(n)rect și doar americanii sunt cei care pot salva situația, ceilalți având dâre de muci la nas și nu-s în stare de nimic.

Outside the wire intră în rândul filmelor fără nimic memorabil, cu o premisă văzută de nenumărate ori încât se amestecă în cap cu multe alte filme văzute cu care se aseamănă foarte mult.

Are acțiune, nimic de zis, dar este una sterilă, care nu emoționează cu nimic, unii trag în alții, fără să știi de ce, fără să apuci să faci cunoștință cu personajele, putea să crape oricare dintre ei, că nu mă durea nici măcar în cotul cibernetic de soarta lor.

Filmat în Ungaria din motive bugetare, Outside the wire zici că este realizat pe același platou ca alte producții pentru că deja vu-ul te lovește după fiecare colț de bloc dărăpănat după care se ascund inamicii.

Nu este plictisitor pentru că asaltează simțurile cu o tiradă necontenită de acțiune banală, destul de frumos realizată tehnic, în care și roboții își fac de cap într-un mod exploziv, dar deja asemenea scene nu mă mai impresionează, trebuie să vină cu altceva care să-mi dea un zvâc suplimentar, că vorba aia, până când să mă distrez văzând cum unii dau head-shot-uri inamicilor care nu-s capabili să-și nimerească sfinxul maro cu degetul?

Nici scenariul nu este foarte capabil pentru că face pipi contra vântului. Ne spune unele chestii la început de care nu mai ține deloc cont atunci când trebuie, în toiul luptei. Cât despre realismul situațiilor pe care le pune pe tapet filmul? Haida-de, ce este cu atâtea pretenții? Ăia care au scris scenariul nu cred că au pus un bocanc de luptă în picioare. Bine, nici eu, dar măcar am avut bunul simț să pun la îndoială anumite decizii stupide alese de personaje ca urmare a scenariului scris pe genunchi, într-o pauză de dezinfectare la bordel, pentru că nu prea are legătură cu modul logic în care ar funcționa o armată.

Undeva, în adâncuri ascunsă, este și o idee pacifistă, că războiul este nasol, dar nu o dezvoltă prea mult că ar fi dăunat aurei armatei americane. Dar măcar ideea asta generează ceva răsturnări de situații care, deși telefonate, fiind semnalul prost, au ajuns mai greu la creierul meu.

Grosso modo, Outside the wire este mult zgomot pentru nimic, doar o acțiune stereotipică fără nimic inovator, care se va pierde rapid printre grămezile de astfel de filme recente, cu un scenariu insipid și lipsit de documentare, cu personaje care nu mi-au intrat la suflet și care încearcă să compenseze lipsa fondului cu multă formă bubuitoare, uneori reușește, alteori nu.

Actoria este artificială, că doar avem mulți androizi prin film, se mai bagă-n seamă și Pilou Asbæk (The great wall, Ghost in the shell, Overlord) care a devenit omul de bază la care apelezi când ai nevoie de un răufăcător de două parale, banal și clișeic.

Deși filmat în Ungaria, jur că am auzit niscai boabe românești la un moment dat, poate cea mai mare surpriză dintr-un film altfel flasc de nici un flacon de citrat de sildenafil nu-l ridică la suprafață.

Meh, asta este reacția mea la Outside the wire căruia îi dezmembrez 5 grumpși.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Under Paris

Under Paris

N-am mai văzut de mult un film bun cu rechini și mi-am jucat șansa cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *