Overdrive

Overdrive

Overdrive pare încă din trailer o copie palidă a Fast and furious și asta devine și mai evident când scenariștii sunt aceiași cu cei ai părții secunde a francizei mai sus amintite. Și ce să mai zic de personajul principal interpretat de Scott Eastwood, Little Nobody din a opta parte a seriei deja legendare? Overdrive deja pare un spin-off făcut pe bani puțini.

Trecând peste aceste asemănări destul de izbitoare și coincidențe supărătoare, ia să vedem cât de proaspăt și original este scenariul, mai știi, poate dăm de-o bijuterie neșlefuită.

Doi frați vitregi, Andrew și Garrett, își duc viața șutind mașini clasice, vintage, evaluate la zeci de milioane de dolari. Doar că în cursul unei astfel de acțiuni, calcă pe coadă pe cine nu trebuie, subtilizând o mașină de sub nasul unui mare gangster baștan de prin Franța care le pune gând rău. Doar că, la rândul lui, acest interlop vrea să-și îmbogățească vasta colecție cu o mașină foarte valoroasă (Ferrari 250 GTO) dar care se află în garajul unui adversar mai tinerel care l-a cam pus cu botul pe labe pe Morier (așa-l cheamă pe cel de la care frații Foster au împrumutat pe termen nelimitat o mașină ediție limitată).

Pentru a scăpa cu viață, cei doi se oferă să-l ajute pe Morier, care este de acord, așa că frații își caută o echipă de șoc cu care să dea spargerea vieții lor.

Wow, câte de original, deci două personaje foarte apropiate, plus vreo două gagici picate în peisaj, bașca o echipă de viteziști se apucă de dat spargeri de la niște oameni foarte puternici și influenți în lumea interlopă? Clar, este ceva nemaivăzut, nici nu am mai auzit de așa poveste fabuloasă.

Deja devine clar că Overdrive este Fast & Furious-ul săracilor, dar asta nu înseamnă că este un gunoi de film. Bine, nici vreo mare reușită cinematografică nu este.

Neavând camioane de bani la dispoziție pentru a-i arunca pe fel și fel de secvențe de acțiuni fanteziste și neverosimile, Overdrive se rezumă la scene cât de cât realiste, în mod clar nu avem parte de mașini parașutate din avioane sau zburând din clădire-n clădire, în schimb găsim ceea ce în Fast & Furious nu mai vedem de multă vreme, urmăriri cu mașini, dar care nu sfidează legile fizicii și gravitației (bine, nu prea mult cât să îți jignească inteligența).

Și avem parte de câteva astfel de scene destul de lungi în care ești asaltat de vuietul motoarelor turate la maxim și scârțâitul pneurilor care lasă dâre lungi pe șosea.

Unde mai pui că ochii ne sunt delectați cu fel și fel de mașini de epocă (evident replici, că dacă erau originale, bugetul ar mai fi avut un 0 la coadă) pe care nu le vezi prea des în astfel de filme, deja Overdrive punctează cât de cât la capitolul distracție.

Scenariul devine destul de alambicat pe drum, cu nu mai puțin de 3 interlopi amestecați în rețetă, fiecare vrând să fure mașinile celorlalți, plus că și poliția își bagă nasul mirosind o afacere banană. Și când o astfel de poveste devine îmbârligată (în loc să se rezume la mașini), inerent apar și greșelile de continuitate, și aici sunt destule și cam supărătoare (ca exemplu rapid, unele personaje parcă se teleportează dintr-un loc în altul, atât de repede se deplasează).

Deși se vrea a fi un pic mai contorsionată, povestea este foarte previzibilă, chiar personajele povestesc pe la început, ca din întâmplare, ceva aparent  lipsit de importanță, dar se vede clar că acele amănunte vor juca un rol important spre final. Și ghici ce? Chiar așa se întâmplă.

Actoria nu excelează deloc, în afară de Scott Eastwood (da, e fiul marelui Clint), care nici el nu e cine știe ce actor, în rest avem parte numai de nume necunoscute, așa că actoria este la un nivel scăzut.

Nu neg că secvențele de acțiune sunt destul de palpitante, dar nu știu dacă senzația se datorează scenelor în sine sau a muzicii antrenante care transformau fuga pe șosele în ceva mai captivant decât în realitate.

Oricum, mă așteptam la un jeg de film, dar am ieșit cât de cât plăcut surprins, cu ochii clătiți de niște curbe superbe (da, mă refer și la mașini), cu ceva adrenalină generată de câteva curse de mașini, dar sictirit de niște erori imense, de niște sincronizări aiuritor de perfecte și un scenariu fad, cu niște întorsături de situație predictibile și un joc actoricesc destul de prost.

Overdrive este în cel mai bun caz un film mediocru, nu se ridică peste nota 5, dar merită văzut măcar pentru mașinile rare pe care le are în repertoriu, chit că-s falsuri.

 

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Fugiți ca de dracu` de trailer, conține toate momentele importante din film:

https://www.youtube.com/watch?v=kWqAJE-Yshs

Link IMDB

Link RottenTomatoes: încă nu are

About admin

Check Also

Rebel Ridge

Rebel Ridge

Aveam chef de-o acțiune tâmpă și cică Rebel Ridge de pe Netflix e doldora de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *