Ready or not

Prea multe laude am auzit la adresa acestui Ready or not, așa că am spart ușile sălii de cinema, dând din coate să-mi fac loc prin mulțimea formată dintr-o persoană care dăduse buluc la film.

Ready or not este o comedie neagră (am voie să scriu neagră? se ofensează careva?) cu multe accente horror ce nu se pretează celor slabi de înger pentru că filmul, deși nu extrem de violent, este foarte, foarte, foarte sângeros.

Ho, bă, stai așa, trage frâna de mână, nu te avânta direct în mămăligă.

Samara Weaving (nu, nu e Margot Robbie) este Grace, o domnișoară ce se pregătește să pășească în sânul unei familii putred de bogată, ce și-a făcut averea din crearea de jocuri.

Așa că pentru a fi acceptată în această familie care-ți răscolește rahatu-n intestine doar privindu-te, Grace trebuie să participe la un mic joculeț.

Din păcate pentru ea și din fericire pentru noi, trage singura carte nasoală din pachet și nimerește fix jocul pe placul familiei Le Domas, anume de-a v-ați ascunselea.

Dar acesta nu este un simplu joc precum șah sau dame, cum au nimerit alte persoane care s-au înfipt în familie, aista-i unul special, este de-a v-ați ascunselea cu topoare, baba oarba cu shotgun, „hide and seek” cu arbalete, așa că amărâta de Grace trebuie să supraviețuiască o noapte întreagă într-o casă (imensă), plină de țicniți care vor să o taie de pe lista de moștenitori.

Asta este Ready or not, o vânătoare de oameni într-o locație închisă.

Filmul ăsta mi-a adus aminte de You`re next, pe care l-am văzut anul trecut în cadrul provocării October horror movie, are un subiect un pic diferit, dar desfășurare oarecum similară.

Tot ce mai spun este că Grace nu se lasă cu una, cu două, să fie făcută trofeu uman de către țicniții Le Domas.

Ready or not este un film mediocru, dar la laudele primite mă așteptam să fie ceva ieșit din comun.

Nu este deloc de groază din aia de părul vrea să-și ia tălpășița din perucă, dar recuperează prin elementul de bulion sangvin.

Sunt câteva secvențe extrem de tensionate în care Grace caută cu disperare locuri sigure în care să se ascundă prin căsoaia imensă, avem parte și de câteva sucombări violente, că sunt și niscai personaje de umplutură pe acolo, taman bune de făcut antrenament pe ele, dar în general elementul gory nu este atât de prezent pe cât mi-aș fi dorit.

Îmi creionasem în cap un alt scenariu și la un moment dat m-am burzuluit la personajele rele și le-am scrâșnit printre dinți: Ați rânjit fagotul de acum încolo, așteptându-mă să înceapă un carnagiu apocaliptic.

Din păcate scenariștii nu au fost atât de sadici ca mine și Ready or not este destul de cuminte pentru gustul meu.

Personajele negative sunt unele standard, țăcăniții de serviciu, care nici nu prea pricep bine la jocul ăsta, așa că nu prea am ce evidenția la acest capitol.

Dar m-a deranjat foarte mult finalul care, deși este unul surprinzător și aruncă o altă lumină asupra întregii povești, strică tot filmul, fără să dau spoilere, am țipat la ecran: De ce abia acum?

Felicitări actriței principale, Samara Weaving, pentru că a trecut prin multe chinuri pentru acest rol, cred că nu mai vrea să vadă culoarea roșie în viața ei, restul distribuției a fost meh, în afară de actrița ce a jucat-o pe mătușica Helene, nu era nevoie să aibă o armă la îndemână, te omora doar cu privirea sticlind a ură demonică.

Per ansamblu, Ready or not este un film moderat distractiv, tâmp pe alocuri din cauza deciziilor îndoielnice luate de personaje, foarte sângeros, probabil și dezgustător când și când pentru cei cu fluturi mulți în stomac, cu o poveste nu tocmai originală dar care pare ceva nou în 2019 printre atâtea filme cu numere-n coadă.

Se putea și mai bine, mult mai bine, dar am înțeles de ce a mers pe firul narativ respectiv, nu m-a încântat, dar măcar am priceput, după cum scriam anterior, finalul este unul de așa natură încât a legat de mâini scenariștii pentru restul filmului și nu au livrat ceea ce doream cu adevărat. Ce să mă mai ascund în spatele cuvintelor, nu se moare suficient de mult și de scabros pe cât aș fi vrut.

Bine, filmul se vrea și o satiră la adresa bogătanilor ce se cred într-o lume a lor și că li se cuvine totul oferit pe o tavă de aur, dar deja și acest tip de satiră devine un clișeu inutil, baba clănțăne din proteză de pomană, că oricum nu se schimbă nimic.

Ready or not ia de la mine un 6 și mă face să-mi doresc să revăd You`re next.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Thanksgiving

Thanksgiving

Ultima zi a lui noiembrie 2023 m-a prins la Thanksgiving, un film horror. Oare am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *