Și cu pisica ce-ați făcut

Și cu pisica ce-ați făcut🎭📜 ȘI CU PISICA CE-AȚI FĂCUT? – Spectacol de teatru (Rodica Mandache, Marius Manole, Medeea Marinescu, Maria Buză, Anghel Damian, Lia Bugnar)

 

🎬 O doamnă venerabilă este presată de nepotul ei, un coate goale dator la păcănele, să vândă casa. Iar cumpărătorii nu întârzie să apară și oferă un preț baban, două milioane de euro. Amărășteanului ce arată de zici că-i adunat cu lopata de la o întrunire de vagabonzi îi sclipesc ochii la această sumă.

Dar băbătia fandosită, cu aere burgheze, nu se lasă cu una, cu două.

 

🍿 O zic din prima, spectacolul nu a fost deloc ceea ce credeam că va fi, adică o comedie la care să râd pe săturate ca urmare a belelelor cauzate de năzbâtiile vreunei pisici. Sau pisicuțe.

Nu că nu s-a râs, ba chiar pe săturate, dar scenariul are o bucată consistentă de dramă amară deoarece fantoma trecutului nu-i dă pace amfitrioanei și o bântuie cu amintiri dintre cele mai împovărătoare și chiar depresive.

Bașca, pentru că o avem în distribuție și pe Maria Buză, există și momente muzicale melancolice care mi-au întristat inimioara, deși adaugă un farmec aparte atmosferei.

Spectacolul curge, pentru vreo 15-20 de minute, într-o direcție clasică, fără mari surprize, și chiar mi se părea că este destul de static și banal, chiar dacă se zbenguiau și se ciorovăiau de mama focului cele cinci personaje principale.

Dacă ieșeam după sfertul academic din sală, plictisit fiind, n-aș fi recomandat reprezentația nici celui mai mare dușman. Bine, ăluia poate că da, însă nu apropiaților.

Ei bine, când în scenă își face apare al șaselea personaj care, de fapt, nu-i deloc personaj, dar joacă un rol crucial în scenariu, toată dinamica spectacolului se schimbă.

Și cu pisica ce-ați făcut

 

Nu vreau să dau mai multe detalii, că-mi scade apoi comisionul, dar pot să spun că este un spectacol original și de imprevizibil.

Ba chiar m-a bulversat pentru că nu m-am prins care este adevărul.

Fie chiar este spontan și replicile erau gândite pe loc, iar cursul acțiunii era dictat de public, fie este atât de bine realizat și jucat încât spontaneitatea nu-i deloc spontană, ci una excelent regizată.

Unii dintre actori se prăpădeau de râs prin câte un colț al decorului ca urmare a escaladării acțiunii în direcții nebănuite și încercam să îmi dau seama dacă reacțiile sunt reale sau și ele sunt unele ce făceau parte din scenariu.

Sincer, încă nu știu în ce direcție să înclin balanța.

 

👍 sau 👎 Chiar este un spectacol atipic ce pare incoerent la suprafață, dar este plin de miez narativ profund care te lasă atât de mult pe gânduri încât crește cursul euro până ajungi să iei o decizie cu privire la ceea ce ai urmărit.

Cât despre actori, ce mai este de zis? Nefiind mare consumator de spectacole de teatru (că am învățat că nu-i corect să spui piesă de teatru) fața mi-a rămas crăcănată de uimire văzând atâtea nume celebre pe afiș. Aș putea spune chiar monștri sacri.

Un mare bravo Mariei Buză care în ciuda unei răceli nenorocite care a făcut-o să tușească des și zgomotos de câteva ori a reușit să-și ducă la bun sfârșit rolul fără întrerupere, iar melodiile ei au fost magnifice. Și chiar adaptate publicului din Târgoviște.

 

🏁 Chit că-s neofit în acest domeniu, îmi iau inima-n dinți și recomand acest spectacol. Nu doar că-i diferit și interactiv (sau fals interactiv), ci și pentru că nu știu când sau dacă va mai exista ocazia să vedem atâția artiști talentați la un loc.

Păcat că audiența, că tot este la modă subiectul, este una nesimțită și nu îmi dau seama de ce dracului vii la un astfel de spectacol dacă te interesează altceva. Doar să pari intelectual? Dă dracului un check-in din hol și cară-te de acolo.

Mă așteptam de la cei tineri să frece telefoanele, dar iaca două babete (da, voi, tutele din rândul trei, vă știți voi, stafiditele cu aere de mari doamne de v-ați rățoit la mine când v-am atras atenția) se tot benocleau în telefon în timp ce actorii își dădeau sufletul pe scenă.

De final nu am decât o întrebare.

Și, totuși, cu pisica ce-ați făcut?

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

About admin

Check Also

Fabrica de comedie

Fabrica de comedie

🎭📜 🎤 FABRICA DE COMEDIE – Spectacol de umor (Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Leonid …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *