Snipers

Nu voiam să scriu în detaliu despre Snipers (Ju ji shou), unul din nenumăratele filme lansate de Anul Nou Chinezesc, pentru că nu prea aveam chef și nici nu părea mare orezărie de el.  Dar din lipsă de activitate hai să-l perforez un pic.

🎬 Premisă

Povestea este una de război, cel Coreean, dar n-avem nicio treabă cu coreenii, în prim-plan avem ceva inspirat din fapte reale, premisa luând la țintă o confruntare de zile mari între două trupe de lunetiști.

Liu Wenwu (Yu Zhang) este mândria unei divizii chinezești de privitori la distanță prin găurica puștii și a devenit atât de celebru încât americanii vor să-i atârne scăfârlia într-o țepușă ascuțită ca un mare premiu.

Așa că yankeii cei fără multă minte o pun de-o acțiune pe șuștache care are un singur scop: capturarea pe viu a lui Liu.

Evident că porumbelul guraliv ajunge și în tranșeele chinezilor, așa că Liu își adună gașca de țintași, pupă patriotic steagul gliei sale și se avântă cu tupeu și onoare în fața inamicilor, hotărât să-și dea viața întru protejarea poporului său decât să cadă prizonier în labele javrelor capitaliste.

💭 Comentariu

Dacă doriți film patriotic încât până și Partidul Comunist s-a speriat de cât de plin de propagandă este, atunci Snipers se dovedește o alegere potrivită.

Nu le am eu cu istoria chinezilor, dar Snipers degeaba este bazat pe fapte reale, pentru că nu-i decât o fabulație extravagantă despre curajul nelimitat al soldaților chinezi în fața inamicilor mult mai numeroși și mai bine echipați.

Dialogurile se derulează pe sistem: „Americanii au de toate, lunete brici, arme noi, gloanțe cu duiumul, avioane șmechere, tancuri imbatabile, haine groase (că lupta se ține iarna), haleală de prisos. Și noi, chinezii, noi ce avem? Noi ne avem pe noi și ne ajunge‟.

Ce să mai lustruiesc țeava puștii, Snipers este o avalanșă de laude nesimțite adresate spiritului sacrificial și curajului camaraderesc al chinezilor în fața pericolului porcin vestic care amenință bunăstarea (pe mațele goale) mândrului popor construitor de mari ziduri.

Dar după ce mi-am împins voma înapoi în locul ei de obârșie, mi-am dat seama că Snipers nu-i chiar cel mai infect film de război.

Bine, m-ați prins cu glonțul orb pe țeavă, efectele speciale computerizate care apar când bombele inamice netezesc câmpul de luptă sunt îngrozitor de slabe calitativ și te fac să râzi, că-ți dau impresia că le-ai face mai bine cu un editor grafic moca de pe net.

În schimb, singurul lucru atractiv la Snipers sunt luptele de la distanță duse cu puștile cu lunetă. Aici filmul merită acoladele cuvenite, confruntările sunt pline de tensiune.

Pentru că n-aveam idee despre ce luptă istorică (falsă) este vorba, schimburile de focuri de la depărtare au și un strop de imprevizibilitate, existând momente care m-au lăsat cu gura răscrăcărată pentru că nu anticipam acele deznodăminte.

Snipers se folosește mult de efectul slow motion care nu devine enervant și obositor în ciuda utilizării lui exagerate și generează câteva momente cinetice și cinematice de toată frumusețea.

Mai simplu de atât nu se poate, avem 2 tabere inamice despărțite de niște dâmburi de zăpadă și câteva tranșee, iar scopul principal este ca fiecare tabără beligerantă să implanteze brutal un bindi metalic mortal în fruntea adversarilor.

Ah, să nu fiu chiar măgar cu patriotismul filmului, scenariul nu-i pictează pe americani (cel puțin nu pe toți) în niște invadatori imbecili, fără dram de creier și lipsiți de compasiune. Este oarecum echilibrat la acest capitol, fapt pe care nu-l  credeam posibil la cât de năvalnic pornise întru slăvirea cu spume la gură a măreției chinezești.

🏆 Verdict

În mod clar Snipers nu-i un film pe care să-l recomand cu bună credință, este o mizerie narativă propagandistă de Doamne ferește.

Până și chinezii s-au speriat de el, pelicula nedepășind 100 milioane dolari încasări, ceea ce pentru un asemenea film înseamnă un mare rateu, producții asemănătoare trecând de jumătate de miliard, precum colegul Water Gate Bridge (lansat în același weekend) care a sărit de 600 de milioane sau The battle at Lake Changjin care a trecut de 900 de milioane.

Singurul motiv pentru care poate fi urmărit este partea cu luptele sniper-iste meseriaș redate pentru a induce o stare de uimire prin precizia țintei avute de legendarii specialiști în trasul de la distanță.

Însă chiar și așa, mai mult de 4 cartușe nu am loc să-i bag pe țeavă.

2 out of 5 stars (2 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

 

 

 

Ochiul pe lunetă, glonțul pe țeavă,

Suntem gata să separăm eroii de pleavă.

#nipemi #nipemiro #recenzii #recenziifilme #snipers #jujishou

About admin

Check Also

King of comedy

King of comedy, ho, nu vă umeziți fictiv, nu-i ăla cu De Niro, ci altul, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.