Soarele Moldovei. Începutul

Soarele Moldovei. ÎnceputulDisponibil doar pe site-ul propriu la 5 dolari biletul, am zis că nu-i mare pagubă să mă uit la Soarele Moldovei. Începutul, o producție care este definiția filmului independent.

 

🎬 Soarele Moldovei. Începutul – Premisă 📖

Acțiunea are loc în Moldova secolului XV cu câțiva ani înainte ca Ștefan al III-lea, ce avea să devină cunoscut drept Ștefan cel Mare, să urce pe tron.

El este doar un puștan, Ștefăniță (Vladimir Andriescu), dornic de joacă și de ascultat povești, numai la domnie nu îi stă gândul când pe tron se află tatăl său, Bogdan al II-lea.

Însă ce nu știe el este că pe la spatele voievodului se completează mai ceva ca-n Urzeala tronurilor pentru că boierimea nu-i deloc de acord cu felul în care Bogdan al II-lea domnește.

 

💭 Soarele Moldovei. Începutul – Comentariu 🍿

Filmul este scurt, are sub o oră dacă eliminăm genericele de început și de final, și în mod clar nu se vrea a fi un documentar istoric ce poate fi considerat literă de lege.

Chiar în start ni se spune că neconcordanțele sunt voite și deloc întâmplătoare pentru că scopul filmului nu este acela de a preda lecții de istorie, pentru asta există sistemul de învățământ.

În schimb, întâmplările prezentate sunt unele imaginate de autori, amestecând faptele reale cu legendele de prin părțile locului.

Având în vedere că filmul este unul realizat la scară mică și că bugetul avut la dispoziție a fost extrem de redus, mi-am setat așteptările la un nivel mai jos astfel încât să nu spintec producția ca un tătar nemilos.

Prima parte are loc doar în interioare și asistăm la discuții aprinse între domnitor și dregătorii din Sfat care-l consideră un uzurpator și-l vor dat jos de pe tron.

Ce diferență uriașă este între discursul dârz, neclintit și plin de patriotism al voievodului și matrapazlâcurile trădătorilor de țară care abia așteaptă să scape de Bogdan al II-lea și să dea tronul leșilor sperând că așa își vor păstra bogățiile.

Partea secundă este cea în care Ștefăniță iese în evidență, acum ne mutăm interesul în natură, pe o pajiște întinsă la Borzești unde mai mulți copii se joacă de-a războiul.

Pare, la prima vedere, o simplă hârjoneală infantilă, dar ne arată mintea strategică pe care Ștefan cel Mare o va folosi în viitor în adevăratele bătălii pe care le va duce cu dușmanii Moldovei.

Acele secvențe sunt unele cu dublă semnificație.

Pe de o parte, ne arată joaca nevinovată a copiilor în natură, că pe atunci nu erau ecrane pe care să le lipim de ochi.

Pe de altă parte, evidențiază seriozitatea acelor vremuri, de fapt, traiul greu de pe atunci pentru că puștanii de mici erau învățați cu războiul pentru că, inevitabil, vor fi implicați în câteva de-a lungul vieții, oricât de mult și-ar dori unii domnitori pacea.

Nu vă spun ce se petrece pe final de film, dar nu degeaba producția este catalogată drept dramă, au existat câteva momente extrem de tensionate în care nu știam ce urma să se întâmple.

O va face sau nu o va face?

La asta mă gândeam în acele minute de sfârșit în timp ce-mi rodeam unghiile de zici că fuseseră înmuiate în vin de viță nobilă.

Soarele Moldovei. Începutul

 

În ceea ce privește partea tehnică, sunt și lucruri bune, dar și mai puțin reușite.

Strălucește, de departe, sunetul care este extraordinar, marii cineaști autohtoni ar trebui să ia lecții de la realizatorii acestui film, dacă ei pot, cu resurse limitate, atunci cei care sug de la bugetul CNC de ce nu sunt în stare?

Imaginea este una care încântă ochiul, priveliștile cu natura împădurită încă necotropită de austrieci este o desfătare vizuală ce mi-a născut un chef uriaș să trag un picnic la aer curat.

Din aceste două puncte de vedere, filmul se achită cu brio de sarcină, nu am ce cârcoti aici.

Nu pot să mă pronunț în ceea ce privește autenticitatea costumelor folosite, asta este treaba istoricilor, problema mea este că sunt mult prea curate.

De fapt, acesta este un laitmotiv negativ, să-i zic așa, totul arată ca scos din țiplă, de la veștmintele impecabile până la dantura perfectă a personajelor.

Totuși, suntem în urmă cu aproape 600 de ani, igiena și alte aspecte legate de sănătate și curățenie nu erau chiar la ordinea zilei, chit că vorbim de domnitori și oameni de prin jurul lui.

Plus că limbajul, deși presărat cu multe arhaisme, mi se pare prea modern dacă-l compar cu cronicile scrise pe atunci pe care cu greu le înțelegi pentru că sunt folosite cuvinte de mult moarte.

Și unde este dulcele grai moldovenesc? Am citit explicația dată la un moment dat pe YouTube, dar nu sunt satisfăcut de ea, cu oleacă de efort actoricesc s-ar fi putut și cu accent.

Deși nu am nici cea mai mică idee cine sunt actorii din film, am rămas impresionat de copilul Vladimir Andriescu.

Nu neapărat pentru că excelează în livrarea replicilor, ci pentru că are un chip maleabil și regăsești multe emoții în ochii vii și în expresiile faciale grăitoare care transmit ce simte în suflet.

Filmul mi-a adus aminte de alte producții asemănătoare, precum Gata oricând! Eroii de la Podul Jiului.

 

🏆 Soarele Moldovei. Începutul – Verdict 👍 sau 👎?

Așadar, avem un film destul de simplu, deloc complex sau alambicat, că atât s-a putut, care este țintit mai degrabă audienței tinere care are destule mesaje de învățat de aici.

Nu istorie, că multe dintre scene sunt fabulații, ci mai degrabă despre dragostea de țară și despre a-ți conduce viața după principii sănătoase, nu după unele meschine și duplicitare.

Se poate spune că este pueril și visător, că lumea actuală este una dură în care asemenea percepte sunt perimate, dar nu strică astfel de povețe.

Deși acțiunea are loc într-un context turbulent, mi-au plăcut seninătatea și inocența lui Ștefăniță și faptul că încă de mic copil dovedea o gândire dreaptă și strategică, dar și o dragoste neasemuită de țară.

Din ce am reușit să aflu, acest proiect are în plan 6 astfel de episoade, sper doar ca primul să aibă succesul scontat pentru că mi-a gâdilat destul de mult interesul și acum vreau să văd ce se întâmplă pe mai departe, nu poate să mă lase în pom.

Apropo, vizionarea filmului online a fost impecabilă, fără sacadări, fără întreruperi, fără nici cel mai mic inconvenient, lucru care m-a surprins foarte plăcut.

Sunt platforme de streaming de miliarde de dolari și cu multe pretenții ce au probleme, așa că reușita de aici trebuie lăudată, chiar dacă vorbim doar despre un singur film, deci traficul este mult redus.

Până când o să apară al doilea episod, eu mă duc să plantez 8 stejari de încurajare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Soarele Moldovei. Începutul

Trailer

IMDB

About admin

Check Also

Zăpadă Ceai și Dragoste: Și Noroc

Zăpadă, Ceai și Dragoste: Și Noroc

După gluma proastă reprezentată de al doilea film, nu am avut tragere de inimă să …

2 comments

  1. Deabia astept urmatoarele episoade! Un film care merita vazut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *