Special delivery

Cine dorește mașini rapide și acțiune violentă, este invitat să atace Special delivery, un film sud-coreean din 2022.

🎬 Premisă

Ideea care stă în spatele acestui film este una destul de simplă și seamănă al naibii de mult cu cea din seria The transporter cu Jason Statham.

De fapt, nu mai are rost să fac opturi în jurul adevărului, Special delivery este o copie la perfecție după această serie, doar că acțiunea are loc în Coreea de Sud, ăia răi sunt mijiți, iar în spatele volanului se află o femeie, Eun-ha (So-dam Park – Parasite).

Specialistă în schimbarea manuală a vitezelor, Eun-ha este singură cuc, companie îi ține doar o pisică, pentru că bărbații sunt intimidați de ea. Și pe bună dreptate.

Hai că nu vreau să intru în marșarier în viața ei amoroasă, ci trebuie să mă pregătesc de startul acțiunii pentru că Eun-ha primește un pachet de livrat care îi cauzează multe probleme în sensul că-i viu și are câțiva anișori.

Este vorba despre un băiețel pe urmele căruia se lansează turme bovine de mafioți pentru a recupera de la el ceva extrem de valoros în bani.

💭 Comentariu

N-are rost să disecați prea mult la poveste, că veți rămâne cu scalpelul nepătat, nu prea aveți ce analiza, firul narativ este unul simplu și fără prea multă originalitate în el, Special delivery urmând cu sfințenie traseul clar stabilit, fără să se abată de la traiectoria normală a unui asemenea film.

Nu pierde ulei încercând să vină cu ceva original, nu i se înfundă jiglerul tot scremându-se să ne surprindă cu ceva ieșit din comun, este un simplu film de acțiune.

Special delivery este bine încropit și livrează ceea ce îți promite, nu intră pe mâna vreunui samsar hulpav care să îi dea kilometrajul înapoi și să te trezești apoi cu o rablă bună doar de fier vechi.

Pe partea de acțiune are câteva secvențe de urmăriri cu mașini foarte bine executate în limitele realismului, tot ceea ce vezi pare posibil și nu exagerează cu tot felul de fantasmagorii flamboiante pentru a ne extazia ochiul, așa cum face neamul cheliosului Dom.

Creierul nu are multe de comentat în sens negativ, doar intră în viteză de croazieră și se bucură de scârțâitul roților pe asfalt la curbe luate la limită și de muzica excelentă ce aduce a pop de anii 1980, parcă suspect de mult cu Eurythmics – Sweet dreams, dar n-am nici un motiv de plângere.

Ce mi-a plăcut a fost faptul că eroina nu este una invincibilă, capabilă de o forță nemaivăzută, în mod cert nu poate azvârli de colo până colo mobila cu picioare și nici nu dă cu pumnul de își adoarme dușmanii.

Din contră, este terfelită mai ceva ca o doamnă a plăcerii făcută pachet și jonglată între diverse firme de curierat. Și asta contribuie la aspectul verosimil al filmului.

Ea excelează în alte domenii, nu rămâne datoare, își culcă inamicii, dar prin alte modalități, brutale, nimic de zis, dar unele care se folosesc de aptitudinile ei.

Apropo de brutalitate, este clar, sud-coreenii au un fetiș pentru sânge, nu există film de acțiune în care personajele să nu fie pline din cap până-n picioare de sânge fals, un contrast nemaipomenit față de filmele PG13 americane în care se bat zeci de oameni, dar nu vezi strop de sânge.

A cam scârțâit la partea emoțională, și ea previzibilă, că așa se întâmplă când ai prin peisaj un puștiulică plângăcios. În ciuda răutății diabolice a negativului de bază, unul clasic, fără particularități deosebite, n-am simțit compasiune sau milă pentru personajele principale pentru că știam care este destinația finală.

În schimb, am apreciat rolul interpretat de So-dam Park care portretizează o eroină dură fizic, dar și cu suflet mare, și chiar ar merita o continuare în care să aibă niște obstacole și mai mari de trecut pentru că personajul este, în termeni clasici americani, bad-ass.

🏆 Verdict

Sunt și destule aspecte care nu-s pe felia lor sau care mi-au frânat entuziasmul, dar de principiu Special delivery este un film solid, care nu dezamăgește, nici n-o să intre în vreo listă, dar este o adiție plăcută genului.

Acțiune motorizată cât cuprinde cu cascadorii realiste, bătaie brutală ce se lasă cu mult sânge, dar și mai multe oase rupte, ceva dramă presărată pentru gustul fiecăruia și uite așa Special delivery se transformă într-un film distractiv și plăcut de urmărit, numai bun să-i antamezi serviciile pentru a-ți transporta 7 colete.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

About admin

Check Also

Chor nikal ke bhaga

Chor nikal ke bhaga

Când mă plictisesc dau drumul Netflixului prin curte, sigur îmi găsește o jucărie interesantă. Acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *