Yaksha: Ruthless operations

Netflix are orice, numai penurie de filme nu, așa că pentru azi avem de disecat Yaksha: Ruthless operations, un film sud-coreean din 2022 care amestecă mai multe genuri.

🎬 Premisă

Ji-hoon (Park Hae-soo – Time to hunt) este un procuror căruia îi iese justiție prin toate orificiile, fiind stindardul moralității și respectării legislației.

Cum nu trăiește într-o utopie de basm, află că justiția nu-i pentru toți, mai ales pentru baștanii blindați de pile și relații.

După un caz ratat, în care îi scapă, din cauza unei erori tehnice, un mare mahăr al lumii interlope, Ji-hoon este expediat să-i țină de urât lui Ji Kang-in (Sol Kyung-gu – Memoir of a murderer) în Shenyang, un oraș chinezesc de maxim interes diplomatic și, mai ales, din punct de vedere al spionajului.

De ce?

Bine că ați întrebat.

Pentru că este aproape bot în bot cu granița Coreei de Nord.

Așadar, acolo avem o confluență de spioni de multiple nații, chinezi, sud-coreeni, nord-coreeni, japonezi, chiar și americani, toți implicați într-un permanent du-te-vino de trădări și manevre politice.

Ideea este că se coace o operațiune uriașă în care toată lumea este implicată, la mijloc fiind o listă de rufe murdare care ar împuți iremediabil acest sector de activitate secret.

💭 Comentariu

Sud-coreenii ăștia sunt de speriat, foarte rar dau rateuri cu filmele lor (cele mai cunoscute, că au și ei măgăriile lor), iar Yaksha: Ruthless operations intră în categoria producțiilor reușite care nu se abat de la formula clasică, de siguranță, dar bine executată.

Setat în peisajul volburos al spionajului, filmul pare la prima vedere că va plictisi printr-o poveste axată într-un domeniu destul de sec, cel al războiului diplomatic dus mai mult în spatele ușilor închise și al acțiunilor incognito.

Dar Yaksha: Ruthless operations reușește să impregneze poveștii un stil alert care combină atât finețea jonglării între multiplele relații diplomatice, cât și brutalitatea confruntărilor urbane sângeroase atunci când vorba dulce mult nu mai aduce.

Având în vedere multitudinea de nații care vor o bucată din Sfântul Graal digital pe care îl caută toată lumea, scenariul se asigură că ne bagă-n ceață creierul, încurcând rotițele cerebrale și amestecând vârtos sinapsele prin nenumăratele îmbârligături surprinzătoare (sau nu) și nesfârșitele jocuri duble și trădări triple și cvadruple.

Cu atâtea țări implicate, fiecare cu spionii lor, agenți dubli (sau nu), filmul ne pune la grele matematici să calculăm diverse combinații și permutări pentru a ajunge, dacă putem, la rezolvarea corectă, adică să ne dăm seama cine ce hram poartă.

Cu greu te prinzi cine-i loial și cine are mâinile mânjite, asta asigurând un ridicat grad de imprevizibilitate filmului.

Însă Yaksha: Ruthless operations nu ne lasă de izbeliște când vine vorba de acțiune.

Nah, nah, nah, ce, credeați că doar o frăgezește pe dialoguri încinse? Nu, nicidecum, filmul aprinde atmosfera cu câteva scene de răfuieli specifice producțiilor sud-coreene, că unde-i o armă, musai vine și o bucată de arte marțiale.

Avem parte de confruntări vijelioase în care cadavrele cad secerate mai repede ca bilele la bingo, iar luptele sunt filmate excelent, le vezi clar, fără dureri de cap, fără cutremur în camera de filmat.

Bașca, fericirea mea, Yaksha: Ruthless operations aruncă în aer ecranul cu niscai explozii impresionante (având în vedere cât de scump este petrolul acum) care mi-au topit inima cât ai zice baril.

Filmul atrage și prin relația tensionată dintre cei doi protagoniști, cu viziuni diferite asupra conceptului de dreptate justițiară, unul ar vrea să meargă pe litera legii, altul doar micționează pe aceeași literă. Unul este mai molcom și încearcă să detensioneze situația cu vorba bună, altul consideră că sunetele cele mai dulci și convingătoare sunt cele provocate de gloanțele care sunt expulzate cu viteză supersonică din mitraliere.

Acest conflict la nivel de mentalitate duce la o confruntare intelectuală a două filozofii diferite și te cam rupe-n două, că nu știi cui să-i dai dreptate, fiecare având argumente solide pentru gândirea lui și reproșuri irefutabile pentru ideologia celuilalt.

🏆 Verdict

Yaksha: Ruthless operations nu-i nici pe departe cel mai original film, nu și-a pus în cap să inoveze ceva în genul spionajului de acțiune. Nu are nimic excelent în el, dar nici nu am ce gărgăuni să-i deratizez.

În schimb, știe exact ce are de făcut și livrează cu succes 2 ore plăcute plasate într-o lume periculoasă unde nu știi de unde poate veni lama ascuțită înfiptă-n spate, de la presupusul inamic sau de la prietenul cel mai bun.

Are de toate, poveste alambicată cu multe răsturnări de situații, trădări mai ceva ca la un reality show cu mirese și burlaci, acțiune suficientă pentru distrarea spectatorilor, explozii meseriașe pentru mine și mult testosteron care inundă ecranul.

Scenariul îți perpelește serios gândirea ruptă-n două părți opuse, balansând periculos între etica bleagă cu care mori cinstit, dar fără dreptate, și justiția livrată după propriile legi care-ți aduce satisfacție, deși nu-i tocmai moral ceea ce faci.

Gata, mi-a sunat ceasul, am fost deconspirat, mă duc rapid să-mi aleg unul din cele 8 pașapoarte diplomatice și am întins-o de aici.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

King of comedy

King of comedy, ho, nu vă umeziți fictiv, nu-i ăla cu De Niro, ci altul, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.