Stillwater

Stillwater este un film de la Focus Features ce îl are în rol principal pe nimeni altul decât Matt Damon (The martian).

El este Bill, un om simplu, cu probleme banale dar flatulente, cea mai stringentă fiind lipsa unei slujbe, platformele petroliere nu mai sunt atât de ofertante și el nu prea se pricepe la altceva. Este meșter cu mâna, bun la reparații și construcții, dar cam atât.

Eh, și nenicul ăsta care locuiește în Stillwater, Oklahoma, din toată sărăcia lui își ia un bilet de avion și se ușchește tocmai în Marseille, în Franța, pentru că acolo stă fiică-sa Allison (Abigail Breslin – Zombieland: Double tap).

Neavând prea multe informații la îndemână, că nu m-am interesat în prealabil cu ce este filmul, am rămas un pic surprins când, la prima lui vizită la fii-sa, m-am crucit când am văzut ce facultate nasoală este în Franța, că acolo am crezut că o vizitează. Când colo, aflu siderat că Allison este la pârnaie pentru că și-a beștelit gagica arabă, Lina. Bine, ea zice că-i nevinovată, justiția franceză spune contrariul.

După 5 ani de la condamnare se pare că ies la iveală informații noi și cum Bill n-are multe semințe coapte-n dovleac, rămâne în Marseille pentru a rezolva cazul de unul singur.

Vă zic direct că Stillwater nu-i vreun Taken după cum sună premisa. Bill se comportă ca un om obișnuit, n-are deloc abilități contondente și nici minte strălucită, așa că rezolvă problemele băbește, fără prea mult spectacol artistic.

Deși mă așteptam să fie un film axat mai mult pe partea investigativă, cu un Bill răscolind orașul în căutarea adevăratului făptaș, Stillwater schimbă rapid macazul și se transformă într-o poveste de dragoste franco-americană pentru că, absolut nesurprinzător, Bill află că în Franța nu merge cu engleza (că el credea că asta este singura limbă vorbită, deh, american, ce să-i ceri), așa că apelează la ajutorul lui Virginie (Camille Cottin – Allied) pentru a-l ajuta la diverse traduceri.

Ca atare, Stillwater alunecă spre o dramă romantică și rareori își îndreaptă atenția spre elementul investigator, dar să știți că filmul nu este deloc rău. Ba dimpotrivă, prezintă o poveste profund umană cu oameni normali, care au destule probleme pe cap, dar își aduc aminte că umanitatea încă nu este moartă și își fac timp și pentru alții. Este un film simplu, dar are un farmec aparte care m-a captivat, deși nu se petrece mare lucru, însă relațiile dintre personajele principale mi-au mers direct la inimioară și mi-au ridicat temperatura cu câteva grade.

Stillwater este unul din acele filme care îmi plac și nu pot spune cu exactitate de ce. N-are acțiune explozivă, nici dramatism exagerat, nici personaje foarte inteligente (mai ales Bill), ritmul este mai mult pe stil Still decât să curgă ca Water, dar are acel sămordacăștiuce (je ne sais quoi) care m-a făcut să îl îndrăgesc, taman eu, ăla care nu prea le am cu romanțele.

Punctul forte din Stillwater este interacțiunea personajelor ce vin din culturi diferite, această ciocnire dintre suavul francez și necioplitul american generează secvențe amuzante, dar transmite și un mesaj pozitiv că indiferent de discrepanțele culturale, acolo unde există voință, răbdare și interes vei găsi înțelegere și compasiune. Dacă Maya nu vă cucerește, sunteți stană de piatră.

Ce m-a surprins a fost faptul că povestea este destul de imprevizibilă, cu cât trecea timpul, cu atât mai mult n-aveam idee spre ce se duce și nu-mi rămânea decât să-l încurajez pe Bill cu o vorbă plină de eleganță și elocvență: „Don`t fuck this up, băi, don`t fuck this up”.

Totuși, firul narativ exagerează cu lentoarea cu care dă înainte, te epuizează psihic la un moment dat, vreo 15 minute dacă erau tăiate din film ar fi fost perfect, iar povestea cu fiică-sa m-a cam sâcâit, deși de acolo pornește intriga filmului. De asemenea, finalul pare necizelat și scos prea repede din cuptor pentru că este dezamăgitor și destul de abrupt.

Matt Damon face un rol excelent, aș avea curajul să scriu, al unui om molcom, căruia neuronii nu-i funcționează la capacitate maximă, dar care compensează printr-o voință imensă de a face bine, chiar dacă asta înseamnă că intră în belele pentru că inima vrea, dar creierul nu prea gândește.

Filmul este regizat și scris de Tom McCarthy (Oscar pentru Spotlight), asta așa, să vă faceți o idee cam la ce să vă așteptați, o poveste concentrată pe dialoguri nesfârșite și caracterizări aprofundate de personaje. În treacăt, atinge un pic și problema imigrației, subiect care frige în perioada lui august 2021, cu talibanii la putere, dar este doar o coincidență, că oricum subiectul este perpetuu de actualitate, mereu se găsește o țară condusă de un tiran care-și face locuitorii să-și ia papornița la spinare și să plece unde or vedea cu ochii.

Uneori este nevoie și de un film simplu, care să nu-ți bubuie creierul nici cu imagini extravagante, dar nici cu vreo fandoseală elitistă de nu pricepi nimic, iar Stillwater se înscrie în categoria filmelor molcome, de savurat în liniște, căruia îi cumpăr 8 dicționare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Enough

Poftim surpriză cu acest film, nici eu nu mă așteptam să-l revăd, dar Enough m-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.