Tailgate

Tailgate, sau Bumperkleef, reprezintă o premieră pentru subsemnatul, primul film olandez pe care îl văd. Cel puțin așa cred.

Filmul din 2019, catalogat drept horror/thriller, pare că s-a inspirat din Duel-ul lui Steven Spielberg și a fost o clară sursă de inspirație pentru Unhinged-ul american cu Russell Crowe.

Tailgate este foarte scurt ca durată, doar 80 de minute, că la știa autostrăzile sunt de mare viteză, la noi dura 5 ore, așa că nu pierde timpul și bagă rapid viteză cu o familie obișnuită, soț și soție, bașca 2 fetițe, care se pregătește de o călătorie spre mama soțului.

Cum soția Diana este în întârziere că nah, nu se duce la mă-sa să ajungă la timp, soțul Hans este nevoit să calce mai abitir pedala de accelerație, să prindă la fix haleala mămicuței lui, mâncare ce aparent trezește greața în ceilalți.

Hai că întind prea mult coarda cu amănunte insignifiante, bag NOS și trec la premisa propriu-zisă.

Așadar, nătăfleții ăștia o ard pe autostradă doar că au ghinion să dea peste o dubiță care se mișcă precum mamaia în reluare. Și la volan nu era deloc o mămăiță, ci un nene care nu uită și nu iartă și îi ia pe ăștia în colimator, începe să-i urmărească peste tot, neavând doar scopuri pur voyeuriste, ci altele mai sinistre.

Tailgate a fost semidecent, să-i spun așa, povestea clasică volănească, un răufăcător neobosit, care nu renunță deloc, și niște personaje pentru care, sincer, nu am nutrit sentimente de drăgălășenie.

Amu` spuneți-mi voi, într-o lume în care toți încalcă regulile de circulație, depășind viteza legală, este normal ca singurul care le respectă și, implicit, îi încurcă pe gonaci, să fie considerat cel nebun?

Jur că-mi venea mie să urc la volan și să-i calc pe plângăcioșii ăia care nu tăceau dracului o clipă să dea răgaz creierului meu să prindă un moment de liniște. Niște râzgâiați de la tatăl țâfnos până la puradeii enervanți. Nu zic nimic de soție, că mă ia durerea de cap când mă gândesc ce morișcă are în laringe.

În Tailgate nu știu cu ce mașină să țin, cu cea a protagoniștilor care fug de nenea cel rău, sau cu dubița antagonistului care doar vrea scuze pentru că, la drept vorbind, el nu greșise cu nimic.

De groază nu ar fi mare lucru în Tailgate, doar că ăla rău are niște unelte mai deosebite în ducerea la bun sfârșit a misiunii, stăpânind un meșteșug pe care nu prea l-am întâlnit atât de des în alte filme și care duce spre final la ceva rezultate nu prea plăcute pentru ochiul sensibil.

Sunt ceva urmăriri pe autostradă, prin pădure, prin zone urbane, dar nimic ieșit din comun, care să-mi fi dat kilometrajul peste cap.

Dar măcar urmăritorul are perspective bune de a-ți băga niscai foc la bucuțe însă, din păcate, caracterul celor principali, pentru care trebuie să tremuri de frică, este unul cam infect, așa că mi s-a îndoit bujia de soarta lor.

Tailgate pornește interesant, cu un prim act tensionat, în care sunt stabilite taberele, dar actul doi se cam fâsâie, ba chiar teroristul de la volan se face un pic nevăzut să lase loc de niște văicăreli ale ăstora pe care îi urmărește, iar actul final este destul de tâmp, personajele iau niște decizii imbecile, favorizând răufăcătorul și deja îmi înroșisem fața la câte palme mi-am dat la fiecare curbă aiurită luată de mașina celor, chipurile, buni.

Dacă pe ăsta cu duba îl găsea cheful să fugărească vreun șofer de capitală, nu ar fi rezistat prea mult pe metereze că își găsea rapid nașul.

Nu vă luați după ce scrie pe IMDB, părerile alea parcă-s scrise de niște copilași care văd doar alb sau negru, dacă nu are 10 filmul, atunci are 1.

Bine, nu vă luați nici după mine, ci după propria voastră părere, pe mine m-a distrat și enervat în același timp Tailgate, putea fi un horror drăguț dacă oamenii se concentrau mai mult pe un scenariu mai închegat și nu mi-ar fi livrat niște sonerii umane pe baterii Duracell care nu mai tăceau deloc.

Dar mesajul filmului rămâne unul de luat în seamă, chiar are rost să te enervezi pe șosea din orice? Oricum nu vei rezolva nimic, doar vei mai toci niște celule nervoase și poate, cine știe, vei capta atenția vreunui nebun.

Mi se termină benzina, am făcut și pană, așa că trag pe dreapta să schimb roata de rezervă, a cincea, cât îi dau și lui Tailgate.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Sleeping dogs

Sleeping dogs

Să fie Sleeping dogs un motiv de mândrie națională? Adică a românilor, deoarece este o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *