Tanhaji: The unsung warrior

Nu mă judecați, pur și simplu eram într-o stare de chef de nimic, doar să casc gura la un film fără multe circumvoluțiuni cerebrale și cum am văzut la Tanhaji: The unsung warrior o grămadă de review-uri false de 10 pe IMDB, trailerul destul de epic și recenzii de stă vaca-n coadă pe RottenTomatoes, l-am băgat la ceas de seară.

Povestea este despre Tanhaji Malusare (Ajay Devgn), un erou de-al Indiei de prin anii 1600, o căpetenie Maratha care pornește la război din ordinul regelui Shivaji să elibereze ceva teritorii ocupate de inamicii din imperiul Mughal, iar armata adversă este condusă de nemilosul Udaybhan.

Cam astea-s toate numele din film pe care le-am reținut.

Nah, povestea este clasică, asupriții se luptă cu cotropitorii, unii vor libertate, alții cuceriri, chestii obișnuite care se practică la scară largă de când este omenirea.

Așadar așteptam lupte grandioase spadasine însoțite de o muzică tipic indiană care să mai pună sângele-n mișcare.

Și după câteva disclaimer-uri au apărut la început, că nu se mai terminau, credeam că o vină un cutremur de acțiune nebunească, așa cum a fost în Baahubali.

Ei aș, da-mi-aș foc pe-un rug funerar că m-am lăsat păcălit din toate direcțiile. Treacă meargă IMDB-ul, acolo era clar că recenziile alea erau mai false ca țâțele divelor subnutrite, că erau date de unii care atunci își făcuseră cont și aveau o singură recenzie, dar și RottenTomatoes preaslăvește filmul cam suspect. Iar trailerul este înșelător. Este plin de acțiune șmecheră, dar imaginile sunt preluate din doar cele 2 secvențe de scandal, una la început de film, alta chiar la final.

În rest filmul este plin de dialoguri seci, cu limbaj de lemn dulce, colcăie de înțelepciune banală și mesaje înălțătoare despre curaj, patrie, onoare, rețete de pui Masala, iubirea lui puternică, dragostea ei cu ciocu` mic, planuri strategice, trădări pe la spate și dansuri ad-hoc.

Pff, ce plictiseală cruntă, am zis hai că măcar o să văd ceva numere muzicale care să-mi arate câțiva craci dezgoliți de indiancă să-mi delectez privirile. De unde nenicule craci de domniță că în film avem dănțuiri cu pulărăi mustăcioși care țopăie cu pieptul dezgolit în cel mai efeminizat stil cu putință. Mi s-a blegit tot interesul flasc pe care îl mai aveam pentru film.

Amu` să nu arunc cu ulei încins non stop în capul lui Tanhaji: The unsung warrior, are și ceva momente în care strălucește, puține, dar le are.

Bărbații o dau bine de tot parte-n parte în cele 2 scene în care săgețile zboară în toate direcțiile, mâini cad la pământ, sulițe spintecă orice colțișor de trup, sângele fals țâșnește ca petrolul din nisipul arab, iar unele scheme de luptă sunt mirifice prin imaginația de care dau dovadă, chiar dacă par neverosimile, sunt plăcute ochiului.

Filmul arată superb vizual, le bunghesc indienii bine de tot cu camera, întreaga peliculă este scăldată de niște culori în nuanțe calde, odihnitoare pentru privire, peisajele sunt mirifice, au efect de calm asupra nervilor iritați și te hipnotizează instantaneu.

Ce m-a mai impresionat la Tanhaji: The unsung warrior sunt efectele speciale, cel puțin o parte din ele, zic ei la început de film că toate animalele sunt CGI, dar cred că au băgat și strâmbe pe acolo. Într-adevăr, cele mai multe animale se văd că-s născute din gigabiții calculatoarelor, dar unele dintre ele, în special caii în câteva secvențe, mi se pare că arată incredibil de real încât mi-am pus întrebarea dacă nu cumva ăștia au mințit că-s toate făcute pe calculator și au folosit apoi și câțiva căluți reali pentru că unii arătau de Doamne ferește, iar alții de Doamne Dumnezeule.

Ce n-am înțeles eu pe deplin a fost prezența inutilă a unui simbol falic imens, chiar atât de mult au de compensat indienii? Tot plimbă ăștia prin film un tun imens, dar imens frăție, cică ar fi în stare să penetreze de la kilometri distanță orice fortăreață neprihănită, dar săracul tun rămâne cu fitilul nerupt și ghiulelele albastre tot filmul, nu-i deloc folosit.

Una peste alta, Tanhaji: The unsung warrior nu-i deloc un film bun, chiar dacă a rupt boxoffice-ul ăn India, arată bine vizual, chiar bine de tot, dar povestea nu este atât de bine transpusă pe ecran din cauza unui scenariu sec, se pare că înflorește istoria de nu se poate, iar acțiunea este mult prea sporadică pentru un asemenea film, dar nici nu m-a făcut să-mi caut lama să-mi coafez venele, așa c-am încălecat pe 5 elefanți și am evacuat locația.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Back in action

Back in action

Cu un titlu lipsit de orice subtilitate, Back in action a intrat în catalogul Netflix …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *