The admiral: Roaring currents

Myeong-ryang, tradus ca The admiral: Roaring currents, este la data scrierii aceste recenzii, filmul cel mai vizionat din cinematografia sud-coreeană.

A apărut în 2014 și pune în scenă o luptă navală colosală de la finele secolului 16, mai exact 1597, bătălia de la Myeongnyang dintre coreeni (Imperiul Joseon) și japonezi.

Nenea amiralul este Yi Sun-sin, un celebru strateg al vremurilor sale, dar care a ajuns la vârsta senectuții, iar sănătatea dă semne că și-a terminat șederea în corpul său. El este interpretat de unul dintre cei mai buni actori sud-coreeni, Choi Min-sik, care a jucat în niște filme fenomenale precum Oldboy sau I saw the devil, dar și în Lucy.

Însă vin japonezii mai ceva ca în bancurile cu Ștefan cel Mare: Câți turci vin, boierule? Toți, Măria Ta. Așa și aici, vreo 300 de nave japoneze, că până acolo știau să numere, se prăvălesc nervoase spre regatul Joseon. Toți amiralii împăratului sunt subit loviți de-o cufureală fricoasă și dau bir cu fugiții. Așa că a mai rămas doar bătrânelul Yi Sun-sin să țină piept invadatorilor.

Și câte nave are omul la dispoziție? 300? Eh, hai să nu exagerăm, aici nu e Zack Snyder. 100? Scump, domne, mai taie din ele. Filmul, probabil că și înflorește la greu, îl procopsește pe Yi Sun-sin cu maxim 13 nave, dar unele șmechere de tot, denumite Kobukson (Google a făcut minuni aici).

Eh, cam acesta este filmul The admiral: Roaring currents, prezintă strategia de dinaintea luptei, ca apoi să ne arunce în valurile unei confruntări încrâncenate de toată frumusețea.

Nu are sens să mă leg de faptele istorice prezentate, să fie ei sănătoși, nu știu cât de reală este această reprezentare a acelei lupte, pe mine m-a interesant ca filmul să îmi ofere 2 ore de distracție plină de acțiune.

Și la acest capitol Myeong-ryang livrează cu vârf și îndesat, scenele de luptă sunt excepționale, în vecii vecilor nu m-aș fi așteptat la atâtea manevre din partea unor vase de luptă, nu degeaba are amiralul un buh care a călătorit supersonic de se maronesc izmenele la auzul numelui său, mintea îi este una genială și pune la cale planuri de-a dreptul fantasmagorice.

În film domnesc tunul și praful de pușcă, în mare parte ele generează întreaga hărmălaie tradusă prin acțiune furibundă. Însă nu lipsesc nici celebrele confruntări spadasine pline de onoare și respect reciproc, că altfel nu se poate un film istoric sud-coreean fără așa ceva.

Myeong-ryang arată excelent din punct de vedere vizual, acțiunea este atât de bine redată și filmată încât începusem să caut disperat un colac de salvare, simțeam că în orice clipă o să fiu aruncat în apă și o să mă înec. Așa de mult captivează scenele de luptă încât uitam că stau confortabil în pat și mă întrebam unde mi-e flinta să căpăcesc un japonez nenorocit.

Filmul are și un mesaj excelent: Să nu-ți fie frică de cel care nu se teme de tine, că devine arogant și predispus la greșeli, să te temi de cel căruia îi este frică de tine, pentru că te tratează ca pe-un dușman formidabil.

Și asta este Yi Sun-sin în The admiral: Roaring currents, un oponent remarcabil, indiferent de situație.

Dar să nu credeți că tot filmul este presărat cu acțiune navală nervoasă, nu, avem și dramă la greu, m-am trezit de vreo 2 ori că mă picura ceva și nu știam ce. Și nu era apă din strâmtoarea Myeongnyang. Chiar dacă anumite personaje nu devin atât de dragi spectatorului, nu pentru că ar fi nenorocite, ci pentru că n-ai timp să le cunoști, că războiul bate la poartă, ajungi să suferi alături de ele.

Plus că The admiral: Roaring currents este presărat cu acte de sacrificiu patriotic care te îmbărbătează pe tine, privitor la ecran la secole distanță de la lupta respectivă.

Se pare că producătorii nu s-au uitat la bani când a venit vorba de reproducerea cât mai exactă a acelei perioade. În afară de dramatizarea aferentă plină de înflorituri specifică oricărei industrii cinematografice, în rest se pare că detaliile legate de nave, costume și arme sunt brici, realizate aproape de perfecție.

Probabil prima oră va plictisi, este dedicată planificărilor și strategiilor, dar pentru a doua oră vă recomand, dacă aveți rău de mare, să luați niște pastile pentru că veți asista la una dintre cele mai antrenante și pline de adrenalină lupte navale, chiar așa, cu nave medievale, fără tehnică modernă, acțiunea este epică și, ce este cel mai important, diversificată.

Mi-a plăcut foarte mult Myeong-ryang, este un film excelent pentru genul său, tocmai de asta vin și eu să-i dau o mână de ajutor lui Yi Sun-sin cu 8 nave.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Snake Eyes

Snake Eyes ne propune o incursiune în universul G.I. Joe, dar se rupe de filmele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *