The bravest

The bravest (Lie huo ying xiong), până și titlul este asemănător, este pentru China ce a fost Only the brave pentru SUA, un film dramatic despre curajul unei formații de pompieri pusă-n fața unui incendiu devastator ce nu pare că poate fi stăvilit sub niciun chip.

Dacă în Only the brave focul mistuia hectare peste hectare de pădure, aici flăcările se joacă de-a fitilul scurt într-un port doldora de petrol.

The bravest pornește în forță, cu o clădire în flăcări în care se aruncă fără teamă căpitanul Jiang Liwei pentru a salva o fetiță. Doar că o greșeală ce se lasă cu o fatalitate duce la sancțiuni drastice pentru Jiang Liwei, nevoit să se retragă, locul lui fiind luat de către locotenentul său, Ma Weiguo.

Sărim în viitor tocmai la fix pentru a asista la un dezastru de proporții epice care amenință un oraș întreg.

Filmul este bazat pe fapte reale, pe incidentul din portul Xingang din iunie 2010. Și nu pot să nu-mi aduc aminte de Deepwater Horizon care a avut un subiect asemănător, tot un incendiu generat de petrol, dar în mijlocul oceanului.

Astfel, în portul de lângă oraș se află un gigantic depozit de substanțe petroliere și câteva dintre conducte cedează declanșând un iad inegalabil prin temperaturile topitoare și pericolul imens pe care flăcările îl anunță, nu neapărat prin exploziile depozitelor fără număr pline cu combustibil, ci prin existența în apropierea acestor depozite a altor locații care conțin, de data asta, substanțe toxice, iar deflagrația lor ar echivala cu forța eliberată de 20 de bombe atomice.

Responsabilii delegați de către guvern au nevoie de toate forțele disponibile, așa că sunt chemați de pe unde sunt împrăștiați toți pompierii, cu cazier pătat sau nu, pentru că și așa, numărul lor este insuficient pentru a ține piept iadului dezlănțuit de neglijența umană.

După primele minute mi-am dat seama că urmează să fiu martorul unui festin vizual înflăcărat, dar nici măcar pe sfert nu mi-am închipuit că voi asista la unul dintre cele mai intense filme nu doar chinezești, ci în general.

Ceea ce urmează sunt aproape două ore de lupte futile cu vâlvătăile tot mai terifiante și de o amploare tot mai mare, care parcă sunt atrase ca un magnet de depozitele pline cu substanțe chimice toxice.

Iar pompierii fac tot ce le stă în putință, și când zic tot, nu exagerez cu nimic, pentru a întârzia cât mai mult înaintarea flăcărilor pentru a da o șansă populației să părăsească zona periculoasă.

The bravest nu lasă spectatorul să respire pentru că, odată pornit viforul, acțiunea este neîncetată, pompierii încercând toate metodele de a birui focul mistuitor care nu dă deloc înapoi.

Acțiunea fierbinte din port este întreruptă când și când de câteva scene din interiorul orașului unde are loc o altă dramă, cea a panicii instaurate în rândul oamenilor care declanșează un haos de nedescris și ne arată cât de puțin pregătiți suntem noi toți în fața unei astfel de catastrofe, de la oamenii simpli, care nu știu cum să reacționeze puși pe nepusă masă în mijlocul unor asemenea evenimente mortale, până la autorități, care nu iau măsurile necesare pentru a asigura protecția populației.

Când credeam că nu pot să văd un film cu mai mult foc decât Only the brave, iată că The bravest îmi demonstrează contrariul și parcă m-a ghicit că-s ahtiat după asemenea producții în care incendiul este în prim-plan. Ei bine, aici sunt foarte rare momentele în care ecranul nu este plin de flăcări care iau diverse forme și atacă oamenii și clădirile prin diferite modalități, de parcă ar avea o minte proprie care concepe planuri care de care mai machiavelice, până și răgetul scos de foc pare unul uman, în chinuri groaznice.

Nu neg că efectele speciale nu sunt la cel mai înalt nivel, că flăcările nu arătau de fiecare dată chiar realist, dar la dracu, nici nu a mai contat asta când am avut parte de adrenalină non-stop, de încleștat pumnii în permanență, atât de tare mă dureau, că am încleștat și pumnii altora, când filmul pompează în permanență momente de tensiune inimaginabilă, în ciuda previzibilității scenariului. M-a terminat într-un asemenea hal încât mă temeam pentru personaje la orice apăsare de buton, la orice rotire de manivelă, mi-era frică să nu fie cuprinși de flăcările mișelești care pândeau la fiecare colț și la fiecare gură de canal.

Probabil vreți să aflați dacă există dramatism în The bravest. Păi ce să zic? Alimentam furtunul pompierilor încă din primele minute, deși nici măcar nu știam cine este fatalitatea inițială, darămite mai târziu, când ajung să cunosc personajele principale. Nu dau nume, că nu are rost, dar nu este greu să vă dați seama pentru cine vom face coliva la final. Văleu, și când lovesc momentele respective, vin unul după altul, încât aveam impresia că oamenii o fac dinadins, să-și umple mașinile cu apa provenită din lacrimile spectatorilor. Și chiar dacă le anticipam, tot și-au făcut efectul.

Nu sunt naiv, îmi dau seama că evenimentul real care a stat la baza filmului este înfrumusețat și senzaționalizat, poate chiar mușamalizat în anumite aspecte, și că totul este exagerat de dragul peliculei (nici nu am de unde să știu exact, că nu dețin informații despre acel incident), dar iese în evidență eroismul pompierilor, unii zic că într-un mod propagandistic, dar este vorba de niște oameni care-și pun viața în slujba cetățenilor, așa că nu văd cum poate fi considerată propagandă evidențierea sacrificiului unor persoane.

Trec cu vederea firele narative secundare destul de inutile și care nu contribuie cu mai nimic la povestea principală, lungind doar durata filmului, și mă concentrez pe spectacolul vizual incredibil de fermecător și de periculos, condimentat cu câteva scene emoționale cum doar asiaticii știu să le livreze, acompaniate de o coloană sonoră care-ți face inima franjuri chiar dacă o asculți de sine stătătoare, fără a vedea imaginile din film.

Nu mai întind nici eu prea mult furtunul, și chit că sunt entuziasmat de ceea ce am văzut, închei pledoaria cu un 9 dat fără nici cea mai mică reținere, The bravest trecând la grupa mică de grădiniță filme hollywoodiene cu bugete infernal de mari care nu au reușit să atingă nivelul efectelor pirotehnice din acest film.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Kahaani 2

Kahaani 2

După excelentul Kahaani din 2012 iată că patru ani mai târziu a apărut Kahaani 2 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *