The dark tower este ecranizarea seriei de cărți omonime scrie de legendarul Stephen King.
O spun din prima, nu le-am citit, așa că nu am idee cât de fidel este scenariul față de cărți, dar ținând cont că filmul nu durează nici măcar 90 de minute, iar cărțile sunt în număr de 8, cred că o ia la greu pe arătură.
Și asta se vede chiar din poveste, fiind filmul atât de scurt, nu are timp să ne dea toate amănuntele, bazându-se pe faptul că spectatorul știe despre ce este vorba din romanele stufoase scrise de King.
Așa, pe scurt, pe Pământul de Căpătâi, de fapt, Pământul nostru, un puștiulică pe numele său Jake, care și-a pierdut tatăl, nu reușește să treacă peste această dramă și începe să aibă viziuni cu o altă lume, coșmaruri cu Man in Black și Gunslinger, primind rapid eticheta de țăcănit chiar și din partea mumei sale care se repede să îl expedieze la un spital psihiatric.
Numai că surpriză, băiatul nu este deloc țicnit și tot ce visează este adevărat, așa cum va descoperi destul de repede, când în momentul plecării către spital este luat în primire de niscai adepți ai Omului în Negru trimiși de acesta pentru a-l captura pe Jake.
Într-o altă lume, Omul în Negru chiar este un nenorocit (și nu e popă) cu puteri magice care vrea să distrugă titlul filmului, un turn negru care protejează universul de fel și fel de monștri însetați de sânge. Și încearcă să facă asta cu o armă care folosește drept muniție mințile strălucite ale tinerilor sau ceva în genul ăsta, după cum spuneam, filmul nu se sinchisește cu prea multe explicații. Și vrea neapărat să pună labele pe Jake care se pare că acesta posedă o calitate absolut necesară pentru distrugerea turnului.
Singurul care i se mai poate opune Negrului este un negru, pistolarul Roland, ultimul din seminția sa, care este cam imun la farmecele răufăcătorului.
Roland împreună cu Jake pornesc într-o misiune contra cronometru pentru a stopa planurile lui Walter (sau Randall Flagg), Omul în Negru, în caz contrar, lumea pe care o știm (precum și alte lumi) își va găsi sfârșitul.
Se vede de la o poștă că povestea este spusă pe repede înainte, se sare peste multe detalii importante pentru spectatori, practic degeaba am urmărit filmul, că tot nu știu care-i treaba cu turnul, cum protejează universul, de unde vine Omul în Negru, de ce este atât de înverșunat împotriva Turnului, de ce vrea să îl distrugă, de ce Roland, pistolarul, este singurul imun la magia lui Walter, ce este atât de special la el, ce naiba-s creaturile alea care poartă fețe umane, de ce Jake posedă acea strălucire mai pură ca o virgină de 18 ani, ăăă, de 16 ani, ăăă, de 14 ani, la dracu, mai pură ca un bebeluș cu cordonul ombilical încă netăiat. Și, de fapt, ce mama dracului este acea strălucire?
Este un film prea înghesuit, cred că și 2 ore jumătate de ar fi avut, tot era prea puțin pentru toată mitologia care înconjoară acest turn întunecat.
Unele filme o lălăie zadarnic băgându-ne pe gât scene inutile, altele o iau în direcție opusă, taie la greu din scenariu astfel încât ai impresia că vezi doar frânturi din film lipite la întâmplare. Exact senzația asta am avut-o cu The dark tower.
M-am simțit ca la o nuntă de 7-8 ore concentrată în maxim 1 oră în care primești la foc automat doar felurile de mâncare și atât, nimic altceva, totul a părut prea condensat, fără câteva explicații necesare care să ne scoată din întuneric.
Însă trecând peste aceste probleme grave, filmul are și părți pozitive, este incitant pe alocuri, cu scene de acțiune fermecătoare vizual, nu te aștepți ca un pistolar să dea naștere unor secvențe hipnotice de cafteală armată, după cum vedeți în trailer, are un mod anume de a-și încărca armele și de a trage după un crez bine memorat.
Răufăcătorul este unul sinistru, chiar dacă nu are nicio poveste solidă în spatele motivelor care-l determină să distrugă turnul, chiar dacă nu știi prea multe despre el, totuși te oripilează prin ușurința cu care ucide și prin lipsa oricărei remușcări în a provoca suferință gratuită, doar pentru că așa vrea, personajul interpretat de Matthew McConaughey te face să te cutremuri de scârbă la vederea lui, senzație amplificată de vocea suavă care prevestește mieros sfârșitul omenirii.
Mai sunt și câteva momente cu adevărat comice, a la Wonder Woman, generate de periplul scurt al pistolarului pe Pământ, o lume ciudată și necunoscută lui.
Dar din păcate nu este suficient pentru a salva această harababură, romanele din seria The dark tower s-ar fi potrivit mai bine unui serial TV care să aibă timp să pătrundă în toate măruntaiele poveștii și să captureze cum trebuie atmosfera specială din acest univers imaginat de Stephen King.
A fost o dezamăgire pentru mine acest The dark tower, chiar dacă nu am citit cărțile, se simte că este grăbit și făcut pe genunchi, cu câteva elemente care promiteau un film bun dar ceva s-a rupt la mijloc, potențialul imens al acestui univers a fost irosit, mai mult de 5 nu pot să îi dau.
(2,5 / 5)
Trailer:
Oare IT va iesi?Va fi pe masura asteptarilor?Ca din trailer pare destul de interesant…..Trebuie sa iasa…
Sper să fie bun, da, așa e, din trailere arată tare bine, dar am mai fost păcălit de trailere.
Nu e ecranizare. In film e alt personaj, adica un COPIL. Sunt de fapt 8 carti, iar ecranizarea efectiva a lor va fi facuta printr-un serial. Asta este un fel de remake 🙂
În film nu e alt personaj, și în cărți Jake Chambers este un copil.
daca imi amintesc bine king a zis ca fimul este doar concluzia cartilor, iar serialul dark tower la care se lucreaza vrea doar sa umple cateva chestii lipsa din cronologia cartilor deci ambele sunt toal altceva decat cartile, iar king, ca producator, scenarist si autor vrea sa te faca sa-i citesti cartile, nu ca si un altul *cough R.R.martin cough*
În cadrul acestei producții King nu are niciun rol, nu este nici producător, nici scenarist.