The empty man

Mi-a luat ceva timp dar mi-am golit calendarul și am ajuns la The empty man, un film produs de 20th Century Fox ce se află acum în portofoliul Disney, dar care este pe streaming la HBO Max, să nu care cumva să se păteze șoarecu` urechiat să-l dea pe Disney+, că bubuie puradelul, filmul fiind cu rating R.

Clasificat ca un horror supranatural, The empty man ne duce-n Bhutan alături de câțiva drumeți ahtiați după senzații tari. Peisaju-i mirific, aeru-i curat, zona-i pustie, doar ei patru, oare ce și-ar dori mai mult?

Numai că supranaturalul își vâră coada osoasă în sânul acestui cvartet și fără alte detalii suplimentare, trec vreo 20-25 de minute și abia apoi intră pe ecran titlul The empty man, iar povestea sare cu vreun sfert de secol înainte și ne duce-n USA.

Aici  ex-copoiul James, inspirat nume, ce să zic, jucat de James Badge Dale (Spectral), se trezește implicat până peste gât într-un caz de dispariție. O domnișoară care-l mai băga-n seamă pe retrasul și morocănosul curcan se face nevăzută și James se jură pe ce n-are mai scump că va rezolva misterul evaporării fetei.

Ceea ce urmează sunt vreo 2 ore de poveste supranaturală, dar nu aș spune neapărat și horror, ci mai mult stranie și misterioasă.

La fel ca în Slenderman (bleah), și aici un om, de data asta unul Gol, își face de cap printre mințile slabe ale oamenilor ușor influențabili de diverse bazaconii spirituale și care cad pradă unui cult „balivernist‟ care le umple capul cu tot felul de elucubrații ezoterice.

Filmul stă cel mai bine pe partea de atmosferă, în permanență ai o angoasă bine înfiptă-n cerebel pentru că în fața ochilor ți se preumblă fel și fel de imagini bizare, cu un aer mistico-religioso-șamanic care-ți perturbă bunul mers al sinapselor electrice din scăfârlie.

Nu m-a speriat la propriu, dar mi-a trimis la sala de fitness bucile cu chef de antrenament pentru că fesierii mi s-au încordat cu repetiție pe parcursul filmului datorită senzației de sinistru pe care The empty man mi-a generat-o.

Aveam impresia că mintea este transformată în minge de ping-pong într-un joc între astralele Urania și Nety Sandu, cam așa mă simțeam urmărind filmul.

Scenariul este complex, cu destule îmbârligături și ar fi fost de foarte mare laudă pentru ambiguitatea sa dacă nu ar fi făcut o mare greșeală care a spulberat încă din start misterul. Nu știu dacă a fost un mare spoiler, o dorință a scenariștilor sau doar mintea mea slobodă prin porumb care căuta cu tot dinadinsul să creeze niște legături, dar ideea este că un singur cuvânt mi-a destăinuit finalul.

Atacă probleme complexe ale existenței și are menirea de a te arunca într-un hău adânc generator de multiple întrebări fără de răspuns care nu fac altceva decât să-ți încâlcească și mai rău ideea rostului vieții pe pământ, ce este real și ce este închipuit, cine ești tu, cine sunt ceilalți, etc. Sunt multe chestii ce țin de filozofie, „lovecraftism‟, nihilism, belirea trupului, eternul sufletului, concepte care pot fi dăunătoare unui somn liniștit.

Cu un dialog minimalist, cu o cinematografie sumbră și sunete bine plasate, The empty man reușește ceva rar, să te sperie fără să aibă sperieturi reale. Bine, nu lipsesc când și când jumpscares-urile obișnuite, dar nu se bazează foarte mult pe ele.

Filmul te înfricoșează prin nimicul silențios care se petrece și prin anumite acțiuni subite și terifiante care-ți măresc instantaneu pulsul.

Mi-a plăcut The empty man, chiar m-a surprins, eu așteptând același horror obosit plin de clișee, dar atmosfera asta fantomatică și „spectralitatea‟ întregii povești au reușit să mă țină captiv pe durata întregului film, chiar dacă ritmul nu este dintre cele mai fluente, mai ales din cauza întreruperii bruște a unei povești și startul alteia, iar uneori se mișcă prea lent în deșirarea firului narativ.

Una peste alta, având în vedere că regizorul este la prima tentativă, iar actorii sunt niște iluștri necunoscuți, The empty man a ieșit cu mult peste ceea ce eram pregătit să primesc.

Și dacă nu era nenorocitul ăla de element care mi-a telefonat șmecheria (deși este posibil să fi făcut eu o conexiune pur întâmplătoare), filmul sărea și mai sus în ochii mei, așa am obosit rapid după ce am traversat de 8 ori un pod cu schepsis.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The sadness

Ku bei? Ku nu, bere da. Asta a fost mica mea glumă înainte de a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.