The grapes of wrath

Top AFI 100

Loc 023 – The grapes of wrath

Anul este 1940, nu trecuse nici măcar un deceniu complet de la „dust bowl” din 1932, o perioadă cu puternice furtuni de nisip, că John Ford a și apucat să lanseze The grapes of wrath, film ce este o adaptare după romanul omonim semnat de John Steinbeck lansat cu un an mai devreme.

Și povestea nu se învârte doar în jurul acelei anomalii pentru că în aceeași perioadă era în plină desfășurare Marea Depresiune Economică, dovedind adevărul proverbelor că un necaz nu vine niciodată singur și la omul sărac nici boii nu trag.

Personaj principal este Tom, un pârnăiaș abia eliberat condiționat care dă fuguța la familie, dornic să se apuce de treabă și să-și facă un rost. Însă priveliștea ce-l întâmpină este una apocaliptică, de purgatoriu, oriunde își aruncă ochii vede doar colb, pustietate, vânt nemilos, cât despre oameni, nici țipenie.

Întreg ținutul a fost răvășit de furtuni puternice de nisip, așa că recoltele nu s-au sinchisit să dea rod, iar fermele au falimentat, fiind recuperate de proprietarii lacomi, asta însemnând că familiile ce le întrețineau sunt nevoite să-și ia tălpășita.

Una din familii este și cea a lui Tom (Henry Fonda – 12 angry men), una destul de numeroasă, care-și strânge calabalâcul, averea de-o viață, și o întinde spre California unde se zvonește că aleargă câinii cu dolarii prinși de coadă, nu cu covrigi.

Povestea este clasică și mi-a adus aminte, într-o oarecare măsură, de subiectul din romanele autohtone studiate în școala românească, alde Ion, Moara cu noroc, Baltagul sau Fefeleaga, adică țărani get beget ce se chinuie pentru a supraviețui cu chiu, cu vai, măcar ziua curentă, de a pune o bucată, oricât de prăpădită, pe masă pentru a hrăni numeroasele guri înfometate.

O fi The grapes of wrath vechi de 80 de ani, dar subiectul este mai relevant ca oricând, este suficient să ne uităm în propria curte și să vedem cum mulți români o întind spre Vest, sperând că se vor îmbogăți muncind, când colo, nimeresc într-o formă de sclavagism.

Filmul este atât de cutremurător prin imaginile prezentate, încât un cataclism de 9 grade pe scara Richter pare o simplă zgâlțâială.

John Ford captează cu multă măiestrie o vreme extrem de tulbure din istoria Statelor Unite ale Americii, și nu numai, o istorie care se repetă, dovadă a prostiei speciei umane care nu vrea deloc să învețe din greșelile trecutului.

Nu cred că-s cuvinte demne de a descrie mizeria incomensurabilă în care se scaldă personajele, nu că sunt leneșe sau delăsătoare, ci pentru că nu au altă modalitate de trai, sau foamea devastatoare care transformă oamenii în haite de hiene gata să devoreze orice fărâmă de hrană lăsată nepăzită.

Nu mai zic de discrepanța uimitoare dintre păturile sociale, cu bogații tot mai bogați datorită (pentru ei) sau din cauza (pentru ceilalți) exploatării excesive a sărăcimii care, de foame, acceptă orice condiție infectă de trai, doar pentru un strop de făină și un bob de fasole, și săracii tot mai săraci din aceleași motive.

Vizualul este superb, chiar dacă alb-negru, și nu mă refer că arată imagini mirifice, ci pentru că reușește să transmită starea tot mai aprofundată de decrepitudine umană în care se afundă personajele, iar coloana sonoră sumbră contribuie și mai abitir la conturarea unui film depresiv, trist, dramatic, care te va face să realizezi că problemele pe care mulți dintre noi le considerăm probleme nu-s nimic pe lângă adevăratele belele prin care trec alții fără voia lor, ci pentru că așa este sistemul, unul prost, menit să producă o separație tot mai evidentă între cei ce au prea mult și irosesc și cei ce au prea puțin spre deloc.

Actoria se ridică la nivelul realizării tehnice, nu știu cum i-a găsit sau unde i-a găsit, dar cei ce interpretează oameni săraci în film arată autentic, se vede pe fețele lor că viața nu a fost deloc una blândă cu ei încât aveam impresia că nici nu mai urmăresc un film, ci că sunt efectiv în mijlocul realității înfometate din acea perioadă.

The grapes of wrath nu este film pe care să îl urmărești cu plăcere pentru că te epuizează emoțional, te prost dispune și te înverșunează împotriva celor ajunși avuți pe cârca altora. Dar este și o lecție de viață ce ar trebui băgată la cap de noi, poporul ce se lasă călcat în picioare și acceptă orice înjosire morală și financiară doar de dragul unei zile în plus de trai la limita subzistenței.

Și filmul, pe cât de dur pare (și chiar este), tot a lăsat deoparte unele secvențe și mai dezolante din carte din cauza cenzurii din acea perioadă. Filmul ca film, dar cartea? Pfff….. Nici acum nu-mi pot scoate din cap o secvență ce nu cred că și-ar găsi loc nici într-un film din zilele noastre.

Sunt și câteva aspecte care m-au lăsat cu unghiile înfipte în scalp, și nu doar de natură tehnică, precum un peisaj vast ce este clar pictat, cu voci cu un puternic ecou ce dădea de gol faptul că actorii erau în studio, nu în natură, dar și unele erori flagrante legate efectiv de poveste, pentru că personaje dispar subit din peisaj, fără vreo explicație, de am rămas consternat când familia se împuținase fără să moară sau să fugă careva.

John Ford își pune din nou amprenta asupra istoriei cinematografiei cu The grapes of wrath, care i-a adus a doua din cele patru statuete aurite Oscar pentru regie.

The grapes of wrath este, pentru mine, un film paradoxal, nu mi-a plăcut deloc din cauza subiectului sumbru și împovărător, dar care este excelent, o lecție de viață autentică și dură care, în multe cazuri, prea multe, a rămas la fel, cu foamea domnind nederanjată în multe colțuri sărace ale lumii în timp ce alții aruncă tone de mâncare la gunoi, c-așa-i specia umană.

Ca atare, deși nu l-am savurat, îi voi da un 9 pentru că merită.

Și acum îmi dau seama că romanele pe care eram nevoiți să le disecăm la o vârstă prea fragedă erau peste capacitățile noastre de pricepere, de asta le-am și urât cu pasiune ca abia la maturitate să pricep semnificația lor.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *