The Grinch

The Grinch

Se apropie sărbătorile de Crăciun, așa că nu putea lipsi din repertoriu un film de sezon, și acesta este The Grinch.

Recunosc că nu mai rețin aproape nimic din versiunea cu Jim Carrey, doar că Grinch este un verzui posomorât care urăște Crăciunul și toate datinile ce țin de această sărbătoare.

În orașul Whoville oamenii se pregătesc, cu mic, cu mare, de sărbătoarea Crăciunului. Și când zic că se pregătesc, apoi nu glumesc, oamenii sunt atât de entuziasmați de Crăciun încât își transformă orășelul în ceva de poveste.

Și asta spre sictirul nesfârșit vociferat la tot pasul de Grinch, singurul ursuz din Whoville căruia i se rupe de sărbătoare și care tot ce vrea este să fie lăsat singur și să nu fie bombardat la tot pasul de colinde, drăgălășenii și alte sentimente diabetice.

Răbdarea lui este pusă la grea încercare și dă pe dinafară în momentul în care în Whoville sosește cel mai mare brad din istoria sărbătorilor de Crăciun și inima înnegrită al lui Grinch nu mai rezistă la atâta veselie și taciturnul care-și poartă voma drept haină se decide să realizeze ceva de nedescris, și anume să șutească de unul singur Crăciunul, să transforme Whoville în Grinchville, să scape de bucuria  enervantă emanată prin toți porii de locuitorii din Whoville.

Săracul Grinch, crede că dacă subtilizează toate cadourile și decorațiunile de Crăciun, va fura și spiritul Crăciunului.

Cu planul conceput în minte, Grinch se pune pe construit și inventat fel și fel de dispozitive care să îl ajute în demersul său sanchiu.

Ajutat de Max, loialul și drăgălașul său câine, și Fred, un elan supradimensionat, Grinch este hotărât să își ducă la bun sfârșit planul malefic.

Dar oare este Grinch atât de urâcios pe dinăuntru pe cât încearcă el să mimeze?

Ținând cont că este un film pentru copii, știm cu toții răspunsul la această întrebare și ne așteptăm la un deznodământ siropos pentru a fi în ton cu spiritul sărbătorilor.

Deși personajul principal este un supărăcios notoriu, filmul este unul foarte vesel și pe placul copiilor, cu Grinch realizând multe năzbâtii amuzante în încercarea lui de a scăpa de spiritul Crăciunului.

Animația este specifică Illumination (cea din spatele minionilor de care nu scap nici măcar aici), este plină de culori, bombastică, încărcată până la refuz de fel și fel de giumbușlucuri vizuale pentru a menține vie atenția celor mici.

Ce pot să spun eu, ca un ditamai adultul, despre un film destinat copiilor? Mai ales că am urmărit varianta dublată și nu am putut măcar să mă bucur de talentul actoricesc al celor care dau glas personajelor?

Este de un drăgălaș artificial, asta fiind singura caracterizare ce îmi vine acum în minte.

Ne lovește cu aceleași mesaje antice, clișeice, dar perpetuu actuale, de a fi mai buni cu ceilalți (nu numai de sărbători), de a ne iubi aproapele (platonic), că a fi diferit nu înseamnă ceva rău, mesaje care, probabil, vor trece peste capul copiilor care se vor distra copios la văzul atâtor culori vii, cadouri, ghirlande, luminițe și altor bălării vizuale.

Nu neg faptul că The Grinch se adresează și adulților (dar nu foarte mult), personajul Grinch fiind doar o metaforă despre problemele cotidiene care ne apasă din ce în ce mai mult și ne strică spiritul copilandru din nou încât nu ne mai putem bucura de astfel de sărbători.

Prezintă și o parte un pic întunecată, dar pentru cine nu cunoaște povestea din spatele lui The Grinch, o las baltă, că până și un astfel de film poate fi stricat de spoilere.

Mi-a plăcut cântecul You`re a mean one, Mr. Grinch, versiunea lui Tyler, adaptată zilelor noastre.

În rest, nu prea mai am ce spune despre această animație, este una comercială, făcută doar de dragul de a mai scoate niște bani din portofelul părinților, creată pe șablonul neciobit de ani buni după care sunt generate astfel de producții.

Pe scurt, The Grinch pare un film produs de un robot într-o fabrică, pentru că arată identic cu alte filme de acest gen, nu vine cu nimic nou, va fi uitat până la următorul film asemănător și nu îmi plac deloc asemenea realizări insipide.

Sunt animații create din suflet pentru că există o idee interesantă la baza lor și sunt animații produse forțat, în laborator, pentru că așa este trecut în planul cincinal, și The Grinch intră în a doua categorie, astfel încât nu merită mai mult de un 5.

 

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Princess Mononoke

Princess Mononoke

Pe vremea lui Princess Mononoke (Mononoke-hime) nu exista categoria Oscar pentru cel mai bun film …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *