The medium

The medium a fost propunerea pentru Oscar 2021 venită din partea Thailandei, un film horror pe sistem documentar.

 

🎬 Premisă

Dacă-i horror și este și Thailanda, atunci este lesne de înțeles că-i pe bază de spirite care vin cu bu-hu-hu la pachet.

„Documentarul‟ o urmărește pe Nim, un șaman spiritual care trăiește o simbioză sufletească sublimă cu Ba Yan. Așa că producătorii își zic: „Ba yan-n pelicula noastră să vedem ce-i cu nebuna asta‟ și vor să afle dacă totu-i pe bune sau sunt doar baliverne religioase de adormit mințile odihnite.

Pe acolo nu-s moaște de pupat, ci doar statui cărora le sunt aduse ofrande cu grămada.

Un interviu ici, o ceremonie colo, nimic ieșit din comun care să ducă la o descoperire epocală a vreunui spirit venit din lumea de dincolo.

Lucrurile se schimbă din momentul în care Nim interacționează cu neamurile sale și se duce la un priveghi, iar aici spectatorul face cunoștință cu nepoata lui Nim, o tânără firavă, Mink.

Or fi ăștia mai tineri cu toane multe și schimbări bruște de comportament, dar se pare că Mink întrece măsura și începe să se dedea la niște activități stranii care nu anunță nimic bun.

 

💭 Comentariu

The medium se folosește de aceeași tehnică de mult obosită, inaugurată faimos de The Blair Witch project, acel found footage enervant, producții în care, de regulă, nu prea vezi nimic din cauza permanentei mișcări a plăcilor tectonice din timpul filmărilor.

Ei bine, The medium nu-i așa, sunt rare momentele în care ai parte de tremurături și de întuneric, în rest nu-s probleme în vizionarea filmului.

Un mic avertisment, trebuie să ai răbdare cu filmul să ajungă la vârsta pubertății, pentru că-i destul de lung și prima parte se mișcă lent de tot, ca o octogenară oarbă într-un baston.

Nici n-ai zice că este horror, ci chiar pui botul că-i documentar, dar odată trecut un anume prag al firului narativ, încep năzbâtiile supranaturale și se dezlănțuie, treptat, iadul pe pământ.

The medium este un film animalic, sunt scene capabile să te transforme ad-hoc într-un vegetarian înrăit pentru că sunt grosolane vizual și vomitive stomacal.

Premisa nu este wow ca originalitate, este cu posesii și exorcizări, dar tocmai pentru că vine din Thailanda aduce un aer proaspăt în acest domeniu.

N-avem parte de popi scorțoși și scrupuloși, de cruci eliberatoare și de ape sfințite, ritualurile sunt total diferite prin modul lor de desfășurare și asta mi-a plăcut, este ceva diferit.

 

Iar scenele de groază sunt eficiente, sunt destule care au loc în liniște (adică fără zgomotul puternic al coloanei sonore), te lasă pe tine să descoperi elementul oripilant și respectivele secvențe m-au îngrozit mai mult decât cele care veneau la pachet cu spargerea timpanelor.

Ăsta este horror-ul care trebuie să fie tot mai prezent, cel subtil, care apelează la tine să-l identifici, nu ăla care se bazează pe decibeli mulți care n-are nimic inteligent în el, ci doar te sperie pentru că așa este construit corpul nostru, să tresară la bubuituri.

The medium este presărat și cu mult mister pentru că nu știi ce se întâmplă cu adevărat, cine este în spatele evenimentelor bizare care gravitează în jurul personajului Mink, o fi luat-o fata razna, o fi penetrată de vreun demon antic sau șamanul nu ne spune adevărul?

Povestea este mai profundă decât o descriu eu aici, sunt prezente niște relații personale foarte complicate, dinamica arborelui genealogic al familiei lui Nim este complexă, dar astea sunt amănunte pe care trebuie să le descoperiți și singuri dacă veți avea curiozitatea de a urmări filmul.

Trebuie să aplaud performanța actriței Narilya Gulmongkolpech din rolul lui Mink, ferească sfântul la ce contorsionări gimnastice s-a dedat și la ce priviri demonice a aruncat spectatorilor, doar astea erau suficiente să crească subit consumul de pamperși.

 

🏆 Verdict

Deși nu-i cel mai inventiv film, The medium se dovedește a fi eminent pe bucata lui, aceea a groazei.

Putea fi mai etanș, prea se pierde timp în prima jumătate a lui cu multe interviuri care bat apa-n piuă pe același subiect și cu aceleași informații.

Dar odată trecută această etapă, The medium devine un horror intens, care nu te mai slăbește din chingile îngherate ale groazei spirituale și sadismului vizual.

Oferă una dintre cele mai palpitante și, în același timp, terifiante exorcizări, poate chiar de la The exorcist încoace, și mie mi-a plăcut destul de mult filmul, suficient cât să-i jertfesc 8 ofrande.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Army of darkness

În ciuda numelui neconcludent, Army of darkness finalizează trilogia lui Sam Raimi bazată pe Cartea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.