The one and only Ivan

The one and only Ivan este un film lansat de către cei de la Disney pe serviciul lor de streaming și cum conținutul original de acolo (cel de calitate) este mai greu de găsit ca El Dorado sau, dacă nu este prea veche referința, ca Elodia lui Cioacă, am zis că nu trebuie să ratez acest film, mai ales că este doldora de vedete.

Nu am urmărit vreun trailer, doar știam din treacăt că-i cu o gorilă și cu Bryan Cranston și faptul că începe cu „Inspirat din fapte reale‟ deja mi-a trezit și mai mult interesul.

Dar am suferit un șoc când se pune primata pe trăncăneală. Când zic primată, nu mă refer la personajul uman jucat de Bryan Cranston, ci la gorilă.

Dragii mei, The one and only Ivan este un film cu animale vorbitoare. Toate parlamentează între ele și se înțeleg la perfecție deși sunt specii cum nu se poate mai diferite, de la gorile la câini și de la elefanți la foci. Bașca pricep și le ce spun oamenii.

Premisa filmului gravitează în jurul lui Ivan, o ditamai gorilă captivă de zeci de ani într-un circ de mall de 2 parale unde este cap de afiș, băgând spaima în spectatori. Și tot aici se mai află alte câteva animale în spatele cărora se află niște voci celebre (Angelina Jolie, Sam Rockwell, Hellen Mirren sau Danny DeVito).

Viața de circ este una monotonă, cuștile sunt aceleași, nimic nu se schimbă în afară de publicul tot mai sărăcăcios care se traduce prin încasări tot mai puține. Dar totul pare a se schimba când în trupa circară își face apariția cel mai nou membru, un gingaș pui de elefant botezat Ruby care mai scutură praful din atmosfera tristă a circului.

Șoc și groază, așteptam o fleșcăială de film leșinat, dar The one and only Ivan este tot ceea ce Dumbo nu a reușit să fie.

Este un film de familie înduioșător, cu personaje absolut delicioase, cu multă tristețe, că nu este greu de imaginat de ce din moment ce unul din subiectele principale abordate de film este captivitatea animalelor spre distracția meschină a oamenilor, dar și destul de amuzant pentru că interacțiunile dintre animalele diferite generează multe scene drăgălașe pentru cei mici, dar și pentru cei mari.

Pe lângă giumbușlucurile făcute de animale spre bucuria puieților umani, The one and only Ivan abordează și teme mai întunecate care vor zbura deasupra capetelor infanților și vor ateriza în mintea celor mari.

Nu credeam vreodată că o să vărs o lacrimă la un asemenea film cu animale vorbitoare dar, la dracu, scenariul este nemilos când vine vorba de scene tăietoare de ceapă pe lângă ochii spectatorului, scene fără nimic ieșit din comun, dar care atentează cu succes de fiecare dată la inima spectatorului. Nu-s deloc originale, dar sunt eficiente.

Am rămas șocat de cât de mult mi-a plăcut filmul, am și râs, am și plâns, m-am și minunat de efectele speciale superbe (în mare parte), cu greu îți dai seama că nu este picior de animal real prin decoruri, iar vocile împrumutate de mari actori dau un farmec suplimentar filmului.

Filmul este emoționant și nu are un personaj negativ individualizat, pe care să îl arăți cu degetul și să-i spui: „Om rău‟, dar se poate trage concluzia că noi oamenii, ca o entitate cu mentalitate de turmă, suntem răufăcătorii. Poate că nouă ne place să fim captivi în cuști (case), dar asta nu înseamnă automat că și alte specii preferă același lucru. Sau poate este o metaforă că și noi, la rândul nostru, suntem doar jucării vii care dansează și se schimonosesc spre amuzamentul unor stăpâni care ne învârt pe degete cum vor ei și doar ne dau iluzia libertății.

Dar cred că încerc să găsesc prea multe mesaje subliminale într-un simplu film drăguț, inofensiv, care se dovedește a fi pe placul întregii familii. Nu am idee cât de bună este cartea după care este adaptat The one and only Ivan, dar vă recomand să rămâneți și după final pentru a afla povestea reală pe care s-a bazat acest film.

Uite că mă duc într-acolo încât mă proptesc într-un 8 pentru The one and only Ivan.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Dersu Uzala

Dersu Uzala

Iată o coproducție total atipică la care nu m-aș fi gândit. Dersu Uzala este un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *