Unknown origins sau Origenes secretos este o co-producție spaniolo-argentiniană care se regăsește pe Netflix și îngroașă rândul thriller-elor terifiante care au început să curgă din acea zonă latină.
Anul este 2019, orașul este Madrid, cadavrele încep să răsară precum produsele din canabis în magazinele de legale și poliția este pusă în fund, redusă la o gloată de incompetenți pentru că nimeni nu știe dacă există vreo legătură între crimele oribile, deci dacă au de-a face cu un criminal în serie, sau sunt niște acte grotești aleatorii.
David este un copoi nou transferat la o secție de poliție din inima evenimentelor funeste și nu putea găsi un moment mai prost pentru a-și începe noul serviciu înlocuindu-l pe veteranul Cosme care taman se pensionează.
Crimele sunt tot mai sinistre, șefa lui este o tinerică pasionată de cosplay și, colac peste pupăză, este nevoit să facă echipă cu băiatul lui Cosme, un om în toată firea care se comportă ca un copil delăsător, este pasionat de benzi desenate, nu prea cunoaște semnificația îngrijirii corporale și pare că mai mereu are asupra lui un costum fistichiu de supererou.
Dar cum creierul lui este plin de informații utile care aruncă lumină asupra cazurilor scelerate, David cel ferchezuit, mereu la patru ace, își înghite orgoliul și îl cară după el pe rotofeiul pămpălău care se dovedește un izvor nesecat de cunoștințe pentru poliție.
Despre ce informații este vorba și ce legătură au ele cu criminalul în serie, acestea sunt aspecte ale premisei pe care trebuie să le aflați singuri, unicul indiciu pe care mă încumet să îl ofer fără să risc blesteme eterne este acela că se referă la benzi desenate.
Dacă vreți, Origenes secretos este un fel de The big bang theory cu crime.
Este raiul pe pământ pentru categoria denumită generic tocilari, acei „nerds și geeks‟ care nu au câștigat concursuri de popularitate la școală, dar care, mai târziu, au ajuns cineva în viață. Cam asta vrea să scoată în evindeță Origenes secretos.
Mă uitam și nu îmi venea să cred câte amănunte subtile cu privire la această formă de divertisment a inserat filmul și nu vreau să vă privez de plăcerea de a le descoperi singuri, așa că nu mai scot nimic din țiplă.
Cu siguranță, cei mai în temă ar putea considera premisa filmului destul de simplistă și ușor de ghicit, dar pentru unul ca mine, ale cărui cunoștințe despre benzi desenate se rezumă la ce a aflat din filme, scenariul este unul nemaipomenit.
Până și eu, care nu am cunoștințe în domeniu, m-am umplut de frisoane incitante generate de valurile de endorfine care mă inundau șa fiecare exclamație plină de bucurie copilăroasă când depistam câte un „easter egg‟.
Origenes secretos îmbină fix două dintre genurile mele preferate, thriller-ul cu criminali în serie ce parcă au fost dați afară din iad din cauza cruzimii lor infinite și filmele cu supereroi, deși aici nu avem pe nimeni cu superputeri.
Crimele au o anumită temă, sunt de-a dreptul șocante, dar și inteligent gândite și cei doi parteneri de forță majoră au mult de furcă în a da de urma descreieratului a cărui minte machiavelică nu face nicio pauză.
Nu are prea multă acțiune în el, duce mai spre muncă de detectiv, precum trilogia Baztan formată din El guardian invisible, Legado en los huesos și Ofrenda a la tormenta sau, să merg mai departe, seamănă cu Se7en.
Filmul este destul de grafic, natura traumelor corporale suferite de victime sunt chiar în stare să gâdile reflexul faringian pentru că filmul are rating 16+ și nu se sfiește să ne arate în toată splendoarea morbidă rezultatele acțiunilor răufăcătorului.
Pe lângă acest mister pe care eu unul nu am fost capabil să-l deslușesc, fiind pus pe multe piste false, nu neapărat de film, ci de creierul meu febril care întorcea pe toate părțile fiecare cuvânt și indiciu, Origenes secretos este și amuzant, pentru că David și Jorge se ciondănesc aproape în permanență, este și sexy datorită cosplay-ului incendiar al șefei, dar și dramatic până la lacrimi pentru că nah, se petrec lucruri teribile în film.
Origenes secretos este visul umed al oricărui iubitor de benzi desenate pentru că, pe lângă subiectul principal lugubru abordat, filmul arată și faptul că nu toți tocilarii cu ochelari, burtă și trăitori cu părinții și care iubesc comics-urile sunt niște ratați.
Și uite așa, Netflix mi-a recomandat cel mai bun film al anului 2020 de până acum în lista mea personală și, cum nu am găsit erori grave în film, iaca dau primul meu 10 unei producții din acest an compromis din punct de vedere cinematografic.
(5 / 5)Trailer: