The pirates

The pirates (și atât, fără vreo altă referire geografică) este un film sud-coreean din 2014 care se bazează pe aventurile unei corăbii piraterești care hălăduia pe oceane acum sute de ani.

🎬 Premisă

Cum nu există film cu pirați fără o comoară, că tocmai aici este esența unor asemenea producții, și The pirates are drept catalizator o pecete regală foarte prețioasă, menită să fie stindardul unei noi națiuni, dar care s-a făcut nevăzută pe apă.

Nu vă zic motivul, că nu m-ați crede.

Căpitanul piraților,  Yeo-wol (Son Ye-jin – The tower), pornește pe urma comorii pierdute pe mare, dar are mare concurență, deoarece o hoardă de bandiți tereștri au și ei în vedere aceeași captură prețioasă.

💭 Comentariu

Încă din start mi-am dat seama că The pirates o să fie o aventură distractivă și delicioasă, fără prea multă seriozitate în ea, în ciuda gravelor trădări și mișculații politice.

Și am avut dreptate, The pirates poate fi catalogat drept un film de acțiune, dar și unul de comedie, bazându-se atât de legenda lui Moby Dick, dar și pe un umor simplu, de tip fizic juvenil, cu multe păruieli ilare.

Aventurile prin care trec tăntălăii de pirați și împiedicații de bandiți ne duc pe mai multe meridiane, atât maritime, cât și terestre, iar spectacolul este stăpân în această peliculă.

Ideea de bază a filmului este aceea de relaxare totală, este o poveste ușurică, onestă, care nu face nimic altceva decât să îți inducă o stare totală de relaș.

Dacă nu iei filmul în serios, The pirates te va amuza suficient de mult cu gagurile sale cu pirați care au rău de mare, cu bandiți fioroși din vorbe, dar mai mult libelule decât viespi, cu ignoranța prostovanilor care rămân uimiți la vederea unor creaturi acvatice ce li se par a fi de basm.

Nu neapărat glumele sunt amuzante, că nu reinventează roata, dar reacțiile stupefiate ale personajelor sunt cele care vând cu adevărat poanta. Râdeam amuzat de moacele lor încremenite în cele mai năstrușnice schimonoseli ori de câte ori erau surprinse de câte ceva, fizic sau intelectual.

Punctul forte este confruntarea, mai mult verbală, că știm că din gură toți ne dăm cocoși, dintre cele 2 tabere reprezentative pentru Terra, pe de o parte avem pirații fioroși, care nu se clatină deloc, indiferent cât de tare urlă vântul în pânze, pe de altă parte regăsim bandiții care-s una cu natura, pentru care pădurile dese și peșterile dosite nu mai au secrete pentru ei.

Ce să mai, misiunea de bază a filmului este una de bine dispunere a spectatorului, și chiar asta face, chiar dacă n-are nimic special. O aventură bine închegată, cu lupte spadasine intense, cu confruntări navale în care de bază-i tunul, cu personaje lipicioase (chiar dacă nimeni nu-i ușă de biserică), cu o comoară misterioasă, toate astea n-au cum să nu ducă la un film plăcut de urmărit, chiar dacă originalitatea lipsește cu desăvârșire.

The pirates este foarte alert, nu stă locului aproape deloc, având la dispoziție o pleiadă aproape infinită de personaje, când unii stau pe loc, intră în scenă alții, și tot așa, de obosești încercând să-ți dai seama cine-i cine și care de unde vine.

Acțiune cât cuprinde, umor juvenil, dar eficient, secvențe mirifice pe mare, The pirates este un film așa cum trebuie, fără a excela la vreun capitol, dar nici nu face treabă de mântuială.

Nu exagerează pe partea vizuală a efectelor speciale, dar are câțiva ași bine ascunși în mânecă, iar CGI-ul își intră în drepturi în momente scurte, dar bine realizate.

🏆 Verdict

Nu mi-a displăcut deloc The pirates, din contră, a fost ca o baie fierbinte, făcută cu scopul principal de a-ți relaxa întreg corpul încordat și de a uita de problemele cotidiene.

N-are el cea mai etanșă poveste, nici fluența narativă nu-i dintre cele mai line, tonul filmului se leagănă în ape învolburate în toate direcțiile, când prea comic, când prea violent, de logică nu mă stârniți, dar compensează cu acțiunea nebunească și grandioasă, plus niște scene mirobolante cu și despre natură menite a-ți tăia răsuflarea. Și mie mi-au tăiat-o.

Pentru mine a fost o surpriză plăcută, tocmai de aceea mă reped să-mi reconectez creierul pentru a-i oferi lui The pirates 8 ștampile de aprobare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Snipers

Nu voiam să scriu în detaliu despre Snipers (Ju ji shou), unul din nenumăratele filme …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.