The quiet girl

The quiet girlPropunerea Irlandei pentru Cel mai bun film străin este The quiet girl, titlul original fiind An cailín ciúin.

 

🎬 The quiet girl – Premisă

Perioada temporală este de un leat cu subsemnatul, undeva prin anul 1981, și acțiunea filmului ne duce la țâța vacii la țară în sânul unei familii irlandeze.

Una destul de numeroasă, că-s copchii împrăștiați peste tot în ogradă, dar și săracă de urlă foamea-n ei.

Cum mama este foarte productivă în acest domeniu și stă să nască încă o progenitură, nu mai are timp să se ocupe de toți copiii, așa că o trimite pe Cait (cea mai mică fată) să fie îngrijită pentru câteva luni de un cuplu mai în etate, ceva rubedenii.

 

💭 The quiet girl – Comentariu

Filmul face parte din acea categorie abstractă în care nu se întâmplă absolut nimic la nivel cinetic, dar se petrec atât de multe pe palier cerebral.

La prima vedere am crezut că-i o secătură de producție în care vorbele sunt pe sponci, ca mâncarea familiei ce nu știe de contraceptive, și că plictiseala mă va doborî destul de rapid.

Cu prima bucată am nimerit-o, dialogurile sunt restrânse, că de aia avem de-a face cu o fată tăcută, dar pe măsură ce minutele se scurgeau implacabil mi-am dat seama că nu mă ia deloc căscatul, deși ar fi trebuit în contextul dat.

Poate și pentru că am avut creierul în alertă mai tot timpul deoarece limba în care se vorbește este una nouă pentru mine, nu este deloc engleză, ci irlandeza de sorginte gaelică de mi-a încârligat sinapsele pentru că nu pricepeam nimic.

Bine, nu pricep nici mandarină sau coreeană, dar creierul este obișnuit cu fonetica acelor limbi, însă aici senzația a fost unică, filmul fiind o experiență auditivă nouă.

Ajunge cu atâta tam-tam pe seama limbii, să revin la mustul concentrat din The quiet girl, adică povestea în sine.

Ea este una despre familie.

Dar oare ce-i familia?

The quiet girl

 

The quiet girl ne provoacă intelectual și ne chinuie omuleții din căpșor care învârt rotițele cenușii să găsească un răspuns la această întrebare.

Un răspuns care nu va fi unul unanim, concepțiile despre familie fiind diferite și contrastante, astfel încât am impresia că se va crea o ruptură la mijloc, cu două tabere combatante la nivel ideologic.

Pe lângă acest aspect care ține capul de afiș în ceea ce privește povestea din The quiet girl, modul în care personajele se comportă mi-a născut gărgăuni imaginari în cap deoarece mintea a plecat cu aratul pe câmpii.

La mijloc este și un secret, dar pentru ceva vreme acesta rămâne ascuns.

Eu am tot încercat să-l ghicesc și, ca urmare a acestui fapt, am conceput fel și fel de scenarii care nu ar trebui să îmi facă prea multă cinste pentru că îmi demonstrează că am un șurub lipsă în angrenajul cerebral.

Ca atmosferă, aduce cu The banshees of Inisherin, alt film irlandez, cu personaje asemănătoare atât ca mentalitate, cât și ca nume.

La nivel actoricesc, nu se joacă prea mult în film, replicile sunt reduse la minimum, deci nu necesită numeroase duble trase până iese intonația așa cum vrea regizorul.

Cu toate frugalitatea scenariului, un lucru este clar, fetița te rupe la suflet, este un înger nevinovat care a avut ghinionul să coboare în iadul sărăciei.

Sunt momente în care mi-a stat respirația în loc pentru că scenariul este de așa natură conceput încât îți împinge mintea să nască niscai gânduri negre.

Dacă se adeveresc sau nu, asta rămâne de văzut, că nu dau spoilere.

 

🏆 The quiet girl – Verdict

Nu se întâmplă nimic în film, ne este prezentată viața la țară, așa cum este ea, grea, cu muncă multă și deloc plăcută, dar și cu natură respirabilă, verde și fără betoane sufocante.

Dar în această simplitate vizuală se ascund multă durere, multă suferință și destule dileme morale ale căror rezolvări sunt dificile.

Scoate la tablă conceptul de familie pe care îl interoghează în permanență pentru a-l face să-și mărturisească adevărata semnificație.

Ce este familia?

Cea care îți dă naștere și atât, apoi te lasă de izbeliște?

Sau cea care îți oferă iubire, atenție și se îngrijește de tine, chiar dacă moștenirea genetică este diferită?

Cu acest subiect dezbătut la nivel filozofic și psihologic ne lasă The quiet girl la final, un subiect care o să-mi dăinuie pentru ceva vreme în minte pentru că nu știu care ar fi răspunsul corect.

Sufletul spune ceva, dar legea are altă părere.

Deși este extrem de molcom în ritmul său, The quiet girl mi-a plăcut pentru că m-a provocat intelectual așa că am să-i car 8 găleți cu apă proaspătă.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The Iron Claw

The Iron Claw

Gata cu leneveala, The Iron Claw ne bagă-n antrenamente intense să dăm jos șunculița pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *