Universul de spionaj YRF continuă cu Tiger 3, film de la Bollywood lansat în noiembrie 2023.
🎬 Tiger 3 – Premisă 🕮
Avinash (Salman Khan – Pathaan), cunoscut sub pseudonimul Tiger, și Zoya (Katrina Kaif – Thugs of Hindostan), își duc liniștiți viața într-un sătuc austriac, feriți de ochii iscoditori ai lumii.
Însă o misiune de recuperare a unui confrate într-ale meseriei îl bulversează total pe Tiger.
Spusele muribundului îi bagă mortul în casă pentru că din negura trecutului reapare un inamic însetat de răzbunare.
Și nu-i unul oarecare, are susținere puternică la nivel politic și, ce este cel mai grav, vrea să răstoarne guvernul pakistanez pentru a porni un război contra Indiei.
Tiger nu poate sta deoparte când află de un asemenea complot groaznic, însă cum același dușman i-a înscenat o nefăcută ce l-a făcut indezirabil în India, trebuie să apeleze la echipa lui de încredere.
Alături de Zoya și de ceilalți agenți, Tiger pune la cale o strategie pentru a deturna planul nemernic conceput de Aatish (Emraan Hashmi).
Totul pe stil bollywoodian, desigur.
💭 Tiger 3 – Comentariu 🍿
Filmul este franc cu spectatorii, începe cu o scenă de acțiune, cea de recuperare a agentului indian bumbăcit prin Pakistan, și oferă un aperitiv din ceea ce va urma.
Dacă vă place, puteți să-l urmăriți și după apariția titlului pentru că același lucru îl va furniza și în următoarele două ore jumătate.
Dacă strâmbați din nas la flamboiantul excesiv al ei, atunci nu are rost să vă mai irosiți timpul.
Eu m-am înscris în prima categorie pentru că oricum știam la ce să mă aștept deoarece sunt la zi cu toate filmele din universul YRF.
Dintre ele, doar pe Tiger zinda hai l-am văzut la cinema și a fost o experiență plăcută.
Tiger 3 nu se depărtează prea mult de la rețeta de succes a francizei în sensul că oferă acțiune extravagantă, poveste complicată și exagerări aiuritoare.
Aici scenariul parcă este mai îngrijit în ceea ce privește dezvoltarea personajelor și a firului narativ.
Prin inserarea unor suspiciuni în mintea lui Tiger, filmul își plimbă privitorii de la agonie la extaz și apoi iar la agonie.
Plus că pune protagoniștii în fața unor decizii dificile, trebuie să aleagă între familie și trădare sau patrie și onoare.
M-a surprins că scenariul se concentrează destul de mult și pe caracterizarea antagonistului care capătă o dimensiune umană ce-l face să merite un strop de empatie.
Rămâne un diavol descreierat, dar îi și înțelegi motivația, nu este flască, bazată pe dorința de a strânge avere sau putere, ci este una personală.
Așa, acum că am măturat sub preș aspectele mai puțin interesante ale filmului, intru cu tancul în partea suculentă, cea care este stindardul universului, anume acțiunea.
Aici este glorioasă și fantezistă, unicul ei scop este să distreze, nicidecum să educe, astfel că sunt destule scăpări în logica scenelor sau în logistica pusă la dispoziție.
Practic, este o combinație de Mission: Impossible cu The fast and the furious, împrumutând destule elemente din adițiile recente ale acestor serii încât te face să ridici un pic din sprâncene.
Măcar nu-și bate joc prea mult de inteligența nativă a celui care urmărește filmul.
Am zis nu prea mult, că există destulă caterincă dementă când vine vorba de punerea în scenă a unor lupte elucubrante și total neverosimile.
Dar, la dracu, sunt obișnuit cu așa ceva, astfel că am putut să mă bucur ca un copil mic la vederea unei acadele ce nu provenea dintr-o dubă suspectă.
Filmul apelează la partea superficială a creierului, este conștient de ceea ce este și marșează cu mândrie în această direcție, nu se preface că-i vreo producție intelectuală de generat gânduri profunde.
Știe una și bună, apărarea patriei și cafteala inamicilor, două obiective complementare.
Coregrafia luptelor, indiferent de stilul lor, corp la corp, vehiculare sau de anvergură abracadabrantă, este fantasmagorică și plăcută ochiului, chiar dacă irită creierul.
Și totul arată deosebit de bine.
Mă rog, sunt prezente inerentele erori specifice unor bugete mici, dar cu ambiții mari.
Desigur, mici dacă le compar cu cele de la Hollywood că pentru India un buget de 36 de milioane de dolari este unul zdravăn, pe când la americani este mărunțiș pentru un asemenea film.
Probabil că o bună parte din el a fost consumat pentru a-l face pe Salman Khan să arate ca un tinerel, nu ca un om matur care se apropie de 60 de ani.
Mai am o laudă de adus în acest compartiment. Cromatica și simetria peisajelor sunt superbe, indienii nu dezamăgesc din acest punct de vedere al vizualului natural.
Tiger 3 ne plimbă prin mai multe zone ale globului, Austria, Turcia, India, Rusia, Emiratele Arabe Unite, și nu cu ecran verde, ci la fața locului, deci avem destulă diversitate din acest punct de vedere.
Nu are rost să comentez prea mult pe seama interpretărilor pentru că este film de acțiune, nu unul dramatic.
Așadar nu este nevoie de forțări ale talentului thespian pentru a livra replici destul de insipide și poante mediocre în momentele de relaș.
Ah, ptiu, cum uitai, că știu că arde treaba asta.
Se cântă, dar subțire de tot, doar la început, înainte să înceapă acțiunea, dar apoi fiți pe pace, totul decurge normal, fără alte intervenții muzicale neavenite.
Dacă tot m-am nimerit pe aici, trebuie să menționez coloana sonoră de excepție.
De fapt, piesa, că are una singură pe care o folosește non-stop, dar de care nu mă satur deloc.
Se simte că este derivată din cea din seria Mission: Impossbile, dar este suficient de modificată pentru a sta pe propriile picioare.
Și este demențială, când porneau ritmurile deja bine întipărite în mintea mea, automat creșteau pavlovian tensiunea și impactul scenelor de acțiune.
🏆 Tiger 3– Verdict 👍 sau 👎
Trebuie să știi la ce te înhami când urmărești acest film care în mod cert nu va oferi răspunsuri despre întrebările filozofice ale existenței umane și nici nu devii mai deștept după ce îl vezi.
Nu oameni buni, mânca-v-aș pe nerăsuflate biryani-ul după 40 de zile de post, Tiger 3 este o acțiune aproape tâmpă, dar bine realizată.
Nu are veleități cerebrale, îți lasă creierul în pace, dar știe să apese pedala distracției și pentru mine asta a contat.
Am primit ce am așteptat.
Plus că este frumos să caști ochii la el din mai multe unghiuri, dacă știți la ce mă refer.
Iar scena de după final, că au copiat bine din MCU, mi-a udat un pic chil… bolta palatină pentru că ațâță imaginația cu (re)apariția unui personaj cu mult potențial.
Și filmul mai are o surpriză venită în actul doi care nu face altceva decât să crească nivelul de bună dispoziție.
Se poate spune despre Tiger 3 că nu-i cinematografie reală, că nu are viziune artistică, dar nu toate filmele trebuie să fie deprimante și depresive, este nevoie și de ceva ușurel pentru a te umple de energie.
Așa că pentru a continua acțiunea, am să fur 8 serviete cu coduri secrete.
Pentru cei dornici, filmele din YRF sunt:
- Ek, the Tiger (2012) – singurul pe care nu îl am pe site;
- Tiger zinda hai (2017);
- War (2019);
- Pathaan (2023)
- Tiger 3 (2023).
Și mai urmează.