Voces

Voces, tradus Don`t listen, o traducere pertinentă în contextul filmului, este o producție spaniolă ce s-a cuibărit în biblioteca Netflix. Noroc că mi l-a lipit Netflix pe ecranul Home, că altfel nu dădeam de el, că ăștia nu prea știu să-și laude marfa.

Și după cum pornește, parcă ai deja un deja vu, să fac un joc de cuvinte, pentru că un cuplu, Daniel și Sara, plus un puradel de 9 ani pe numele său Eric, tocmai a cumpărat o coșmelie uriașă aflată într-un stadiu avansat de dărăpănare. Treaba lor este să o repare, să o aducă la stadiul de nou și să o vândă fraierului care plătește mai mult. Stilul acesta nomad de viață, de la o casă la alta, pare că și-a pus amprenta asupra ăluia mic pentru că Eric are nevoie de cineva iscoditor prin creier, un psiholog, deoarece începe să aibă insomnii, să o ardă-n vedenii și să audă voci nu tocmai prietenoase.

Oare s-or fi unit pe vecie trilu și lilu în căpșorul lui și mucosul blonduț își închipuie tot felul de bazaconii sau casa infestată de muște scârboase în care locuiește familia are ceva spirite malefice care nu prea suportă străinii prin preajmă?

Voces (Don`t listen) nu pornește foarte convingător, premisa fiind una destul de afumată, deja mi se bălăngăneau în cap mai multe filme, dar spaniolul nu pierde prea mult timpul și o apucă pe calea lui cu o scenă care-ți taie răsuflarea ce mi-a adus aminte de una la fel de șocantă din alt film de acum ceva timp.

Pelicula este un horror cu elemente supranaturale care îmbină la perfecție clișeele clasice ale genului, că nu duce lipsă de decibelii năbădăioși, mai ales spre partea finală, cu unele scene total atipice pentru un film de groază.

Învățat să fiu speriat doar când vine zgomotul puternic, imaginați-vă la ce încercări crude mi-am supus inimioara când Voces (Don`t listen) m-a asaltat cu momente tensionate venite din neant, fără vreun anunț premergător, mă lovea în globul ocular cu fel și fel de sperieturi subite care mi-au îndreptat firele de păr la loc comanda.

Și asta m-a făcut să fiu mult mai atent și la mediul înconjurător, la fundal, pentru că tot apar fel și fel de nebunii vizuale care pot fi himere scenaristice sau ghidușii demonice.

Împrumută mult din tehnica folosită în Aterrados, cu sperieturi peste sperieturi, sunt rare momentele în care te lasă să-ți tragi sufletul și chiar și atunci scrutam fiecare pixel din ecran căutând câte un indiciu cu privire la ceea ce va urma.

Demonul care-și face de cap prin film este unul dat dracului, mă rog, nu la propriu, că încă nu s-a dus la dracu` din moment ce își face veacul printre oameni, ci este dat dracului la figurat, își terorizează victimele în cel mai sadic mod cu putință, apelând la slăbiciunea noastră sufletească.

Mă bucur să scriu despre Voces (Don`t listen) că este un film horror excelent, fără să exagereze cu jumpscares, le alternează în mod echilibrat cu sperieturile autentice și cu un buget mic, care nu avea cum să se traducă prin violență exagerată și vizual scârbos, reușește să fie al naibii de terifiant prin modul în care știe să-și surprindă spectatorii și prin șmecheriile macabre la care apelează dar, mai ales, prin imprevizibilul situațiilor în care personajele sunt puse.

Chiar dacă personajele par un pic tălâmbe, punând botul la giumbușlucurile destul de evidente puse la cale de moroiul șucărit, comportamentul lor este unul pe care îl înțelegi, deciziile lor stupide vin dintr-o dorință imensă născută din tragedii traumatizante.

Așadar, Voces (Don`t listen) este un film cu spirite drăcești cu un suflet nenorocit care-și bat joc în stil mare de amărăștenii de oameni deja dărâmați în interior, cu câteva scene care te curentează aproape la propriu, cu niște răsturnări de situație venite pe nepusă masă, un film care doar pentru o scurtă bucată de timp m-a făcut să strâmb din nas, pentru că începuse să o ia pe arătură, dar plugul a intrat rapid pe rândul corect și astfel m-am bucurat de, probabil, cel mai bun film horror al anului 2020, un an care el însuși a fost unul de groază.

Mi s-a terminat craca și, de frică să nu alunec de pe ea, finalizez mica disertație pe tema acestui film și mă duc să pictez 9 desene colorate.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=yc1AueT27m4

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Immaculate

Immaculate

A trecut ceva vreme de la ultimul film horror cu popi și religie, așa că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *