When evil lurks

When evil lurksOdată cu acest Cuando acecha la maldad (When evil lurks) Demián Rugna revine cu un nou film de groază.

Cine-i Demián Rugna?

Cel din spatele lui Aterrados, unul dintre cele mai bune filme horror pe care le-am văzut.

 

🎬 When evil lurks – Premisă

Mergem într-o zonă rurală în cel mai practic sens al cuvântului.

Avem pustietate peste tot, pământ cât vezi cu ochii, nici urmă de clădire modernă, iar personajele sunt și ele din tipologia țăranului simplu.

Pedro (Ezequiel Rodríguez) și Jimi (Demián Salomón) sunt doi frați care aud noaptea niște împușcături, iar a doua zi dimineața investighează tarlaua să vadă despre ce este vorba.

Mare greșeală că le-a venit cheful de a fi buni samariteni pentru că odată ce pornesc întru ajutorarea unei familii năpădite de o năpastă nenorocită, se dezlănțuie iadul.

Un spirit demonic li se arată în cale și spurcăciunea nu are chef de glume, nu o arde în amenințări, trece direct la fapte.

Iar cei doi încearcă, așa cum pot și cum știu ei, să-și salveze viețile și pe cei dragi lor.

 

💭 When evil lurks – Comentariu 🍿

Filmul începe contrastant din punct de vedere matematic și cantitativ, vedem prea puțin dintr-o persoană și prea mult din alta.

Așadar, scenariul nu pierde mult timp cu aiureli narative care să plictisească omul, intră instantaneu în pâine, iar amploarea funestului escaladează rapid.

Te lovește fără atenționare cu niște cadre purulente, pestilențiale chiar, ce au menirea de a-ți aduce aminte că nu-i bine să mănânci prea mult.

Arată în trailer, așa că nu o să ascund acest fapt, dar pare-se că Demonul Shaormelor sau Moroiul Burgerilor s-a tupilat în cineva și așteaptă să-i vină rândul să provoace haos în lume.

Și cum biserica este pe nicăieri, pentru că nu merge cu apă sfințită, cruciulițe magice și citate din Biblie, nu ai cum să faci o exorcizare clasică.

Deja de aici se simte un aer proaspăt de originalitate chiar dacă secvențele pe care le vedeam îmi transmiteau orice, numai prospețime nu.

La nivel vizual era numai putregai, dar intelectual este un film extrem de reușit.

Renunță la multe dintre clișeele care infectează genul ca o ciumă bubonică scriitoricească, iar asta nu a putut decât să mă bucure.

Am numărat O SINGURĂ SPERIETURĂ însoțită de zgomot puternic, în rest totul a venit natural.

Filmul nu a încercat să îngrozească sufletul privitorului cu forța pentru că nu a avut motive, simpla desfășurare a evenimentelor era suficientă pentru asta.

Dacă Hereditary a avut SCENA, știți la ce mă refer, ei bine, și aici există una la fel, brutală, barbară, venită din senin, fără să o trâmbițeze în vreun fel zgomotos.

Mi-a stat inima în loc în timp ce voiam să țip de groază pentru că m-a surprins deși într-un fel era de așteptat să se întâmple ce s-a întâmplat.

Dar nu credeam că va avea tupeul pentru așa ceva.

Fiind în spaniolă dialogul, îmi permit să spun că Rugna a avut cojones uriașe să conceapă asemenea secvențe absolut devastatoare pe care nu prea le vezi pe la americanii lași.

La fel ca în Aterrados, odată ce s-a pornit coșmarul, nu există momente moarte, deși parcă nu este atât de alert și bogat în sperieturi.

When evil lurks

 

Impresionează prin imaginile macabre și povestea aparte în care spiritul malefic nu trântește uși, nu scârțâie podele, nu bagă degetele-n priză, ci măcelărește fără discriminare.

Băi, știa Ceaușescu ceva de ne tăia curentul când ne era lumea mai dragă și ne obliga să stăm la lumina lumânării. Nu o făcea că era om rău, din contră, având în vedere ce se petrece aici, rezultă că ținea la noi și ne voia protejați.

Răul neînduplecat este contagios, se răspândește extrem de rapid și te simți neputincios în fața lui, chiar mă întrebam cum vor reuși să-l stopeze. Și, mai ales, dacă vor reuși.

Teroarea pândește în fiecare scenă, în fiecare cadru, în fiecare umbră, în fiecare strigăt, ce să mai, este peste tot și nu știi pe unde te va încolți definitiv.

Până și o simplă secvență cu niște elevi stând cuminți în băncile de la școală are menirea de a-ți împietri sufletul.

Nu pentru că este ceva ieșit din comun în zilele noastre când școlarii ajung să dicteze la orele de curs și fac tot ce le trece prin cap, ci pentru că îți dai seama de semnificația teribilă.

Scenariul construiește niște personaje enigmatice, despre care nu aflăm multe în start de film.

De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, nu ne sunt prezentate cine știe ce informații în general, noi trebuie să completăm spațiile goale și să ne dăm seama ce amănunte vor avea o importanță ulterioară.

Nu bubuie neapărat de mister, că nu-s chiar indescifrabile anumite aspecte, dar trebuie să fii totuși atent la film, că nu-i un horror tâmp.

Asta este recomandarea mea, fiți cu ochii ațintiți și urechile destupate la ecran pentru că nu vreți să ratați semnificația a ceea ce vedeți sau auziți.

 

🏆 When evil lurks – Verdict 👍 sau 👎?

Sta-i-ar dumicatul în gât lui Rugna că iar a reușit să vină cu un film horror excelent.

Nu doar că aduce cu sine o pregnantă senzație de nou, că n-am văzut film atât de deznădăjduitor în ceea ce privește subiectul, dar se și adresează unei audiențe care nu are nevoie să fie hrănită cu lingurița.

Unele elemente rămân în întuneric, nu ne sunt elucidate anumite ritualuri, origini sau fapte, dar este în regulă, tocmai asta te face să-ți dorești să-l revezi pentru a încerca să depistezi detalii ce poate ți-au scăpat inițial.

Faptul că religia a fost dată cu totul la o parte nu mă face decât să-l apreciez și mai mult.

Dacă începea cu popi bălmăjind din scriptură și cu demoni așteptând liniștiți să-și termine prelații discursul, atunci ar fi fost o altă adăugire banală în acest gen.

Filmul reușește să oripileze, să înfricoșeze, să înspăimânte și să îngrozească (știu, toate-s sinonime), dar așa am considerat că trebuie să potențez impactul avut.

Și o face atât prin ceea ce îți arată, și nu are deloc grețuri în a te asalta nemilos, cât și prin ceea ce îți sugerează, și aici mintea proprie chiar naște monștri groaznici.

Deși nu este chiar la fel ca Aterrados în ceea ce privește cantitatea de sperieturi, aici contează calitatea.

Este, de departe, cel mai bun film horror lansat în anul 2023, nici nu încape îndoială în ceea ce mă privește.

Flatulațiile americane pălesc în comparație cu această producție argentiniană, atât ca poveste, cât și ca scenariu.

De aceea nu am altă soluție decât să-i îmbogățesc turma cu încă 9 capre.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Recenzie video

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

A quiet place: Day one

A quiet place: Day one

Este timpul să facem din nou liniște odată cu apariția lui A quiet place: Day …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *