Wolf warrior 2

Wolf warrior 2

Zhan lang II, nu, nu am dat-o-n dodii, așa se numește filmul, în traducere liberă Wolf warrior II, un film chinezărie, un cuvânt peiorativ, dar nu și aici.

Este o continuare, evident, după titlu, și al doilea film cu cele mai mari încasări într-o singură țară, fiind întrecut doar de Star Wars: The force awakens cu 936 milioane de dolari încasări în USA, Wolf warrior II a încasat „doar” 854 de milioane de dolari în țara baștină.

Așa că imediat mi-a fost atras interesul de acest film, mai ales că prima parte nu a fost cine știe ce.

Dar ajunge atâta trăncăneală despre bani, care-i treaba cu filmul?

Păi prima jumătate de oră nici eu nu am știut ce vrea Wolf warrior II de la mine, în afară de să-mi amintesc cu ce a fost prima parte, lucru la care am picat cu brio.

După ce m-am scremut un pic la figurativ, am reușit să-mi reîmprospătez memoria cu personajul principal, Leng Feng, un reprezentant al unui select grup militar denumit Wolf warriors, care face o tâmpenie, este expulzat din acest grup și înfundă și niscai pârnaie.

La eliberare o întinde în Africa, într-o țară inventată, unde nimerește în mijlocul unei revoluții violente și cum țara aia africană era plină de chinezi, Leng Feng își pune-n tărtăcuță să salveze tot ce mișcă, bașca să stingă și revoluția de unul singur, că doar de aia îl cheamă Rambo, pardon, Wolf warrior.

O fi chinezul chinez, dar nu se lasă până nu bagă-n scenă și o duduie faină să ne clătim ochii cu ceva frumos.

Și cum de sus a venit ordin, musai trebuie executat, nenea ăla rău este USA, pardon, un american, să arate chinezilor că ei sunt cei buni și nemernicii de occidentali sunt otrepele societății, deci curge propaganda mai ceva ca șampania într-un club de fițe plin de retarzi.

Nu m-a deranjat prea mult asta, că și în filmele americane este propagandă la greu, de fapt nici nu ai timp să te gândești la asta pentru că Wolf warrior II știe una și bună.

Nu are un scenariu deloc strălucit, dialogurile sunt teribil de fade, povestea este lipsită de orice dram de originalitate, previzibilă din primul moment până în ultima secundă, jocul actoricesc scârțâie din toate încheieturile, dar neică, are acțiune non-stop.

În cele două ore cât durează filmul nu cred că au fost mai mult de 10 minute adunate de pălăvrăgeală, și aia băgată cu forța cât să ne mai tragem un pic sufletul, că prea avem parte de scandal în stânga și în dreapta.

De la secvențe de cafteală subacvatice până la drifturi neverosimile cu tancuri, avem absolut de toate, variază acțiunea, nu este repetitivă pentru a nu induce plictisul în spectator.

Și surprinzător pentru un film din acea zonă a lumii, este extrem de violent, cu imagini grafice care uneori îți întorc stomacul pe dos, arătându-ți fața oribil de haină a omului, care pentru un gram de putere ar fi în stare de orice.

Revoluția izbucnită în acea țară africană inexistentă este una brutală în care combatanții nu țin cont de victime colaterale și fac orice pentru a-și duce la îndeplinire planul, chiar dacă asta înseamnă producerea unei cantități imense de cadavre pe metru pătrat.

Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că Wolf warrior II este prea americanizat, se pune accentul mai mult pe confruntările cu arme decât pe cele de lupte corp la corp cu scene măiestre de arte marțiale.

N-o fi având filmul parte de cele mai bune efecte speciale, a costat doar vreo 30 de milioane de dolari și asta se vede din plin, efectele digitale de sânge arată penibil, unele explozii se văd de la o poștă că-s false, dar când era vorba de efecte practice, nu au făcut rabat de la niciun efort, așa cum se vede în scenele de după final.

Nu duce lipsă nici de momente emoționante, și unele chiar au un impact puternic (să nu îmi spuneți că în momentul în care începe Amazing Grace nu vă trece un fior, că nu vă cred), arătând cruzimea gratuită și inutilă de care dau dovadă oamenii pentru a-și satisface vanitatea.

Deși are multe defecte, Wolf warrior II își duce la bun sfârșit misiunea, aceea de a fi un film de acțiune bombastică, explozivă, la obiect, fără prea multe înflorituri și îmbârligături, este ca și cum aș fi fost transpus în anii de glorie ai filmelor de tip commando dublate de Irina Margareta Nistor văzute pe casete video cu toată familia, plus vecinii adunați la un loc.

Din ce am văzut până anul acesta, Wolf warrior II este cel mai bun film pur de acțiune care începe cu cafteală și se termină cu bătaie, uneori făcându-te să te simți epuizat psihic de la atâta acțiune sofisticată și excelent coregrafiată, motiv pentru care îi iert nenumăratele hibe pe care oricum le trec cu vederea la un astfel de film care nu se vrea a fi unul de Oscar, ci doar unul care să te distreze timp de două ore și unde nu trebuie să gândești prea mult spre deloc.

Sincer, nu își merită încasările de peste 850 de milioane de dolari, este mult prea exagerată suma, dar poate că un astfel de film a fost ceva inedit pentru chinezi, pe mine unul m-a binedispus și îi dau un 8 (știu, este mare, dar mi-a livrat cu succes ce am vrut) cu speranța că partea a treia va corecta erorile de scenariu și va primi un buget mult mai consistent pentru a vedea niște secvențe mai bine realizate.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Bubble

Bubble, a nu fi confundat cu The bubble, ambele pe Netfix, este un anime atractiv …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.