X-Men: Apocalypse

X-Men: Apocalypse

4 out of 5 stars (4 / 5)

X-Men: Apocalypse este finalul celei de-a doua trilogii a mutanților hăituiți de oameni de frică să nu le perturbe patetica existență inutilă.

Ne trezim din prima în Egiptul antic, au ăștia ce au cu Egiptul în ultima vreme, și facem cunoștință cu nemernicul cel mai nenorocit, cu întâiul mutant cel mai doritor de distrugere, cu Nemesis-ul planetei cel plin de puteri inimaginabile dar al cărui corp este unul muritor, care putrezește la fel ca orice om inferior. Are multe nume, care de care mai complicate, așa că îi vom spune simplu, Apocalypse.

Suntem invitați la o ceremonie în care va avea loc transferul acestuia dintr-un corp decrepit în altul care pare a avea puteri regeneratoare. Toată această ceremonie se desfășoară într-o piramidă grandioasă în care pare că elementul cel mai umil este aurul. Dar cum pe oameni nu te poți baza, ceremonia este întreruptă brusc de o lovitură de stat, de persoane care nu cred că Apocalypse este un zeu adevărat, ci unul fals, se pune de-o luptă cu cei 4 călăreți ai apocalipsei și cum-necum, belitorul de lumi este îngropat.

Așa cum vă imaginați, revenim în prezent și ciorditorii de morminte descoperă locul somnului de veci al lui Apocalypse și îl trezesc cu surle și trâmbițe.

Chiaun după un somnic de câteva mii de ani și cam buimac de noua lume în care se află, se dezmeticește repede și ajunge la concluzia că această lume nouă este una de un mare căcat mirositor de rânced și putregai și că este condusă de niște ciumpalaci slabi de minte și populată de niște sclavi și mai slabi de înger care se supun orbește unor cretini.

Își trage o nouă echipă de călăreți prin spălare de creier și îmbunătățirea puterilor a 4 mutanți și se pune pe construit o lume nouă, evident că asta veche îl încurcă așa că mai întâi trebuie să o distrugă. Și când mă refer la distrugere, mă refer la nivelarea planetei, adică adusă în stadiul incipient în care omul nu exista nici măcar ca idee.

Numai că niște mutanți conduși de profesorul Charles consideră că lumea asta, cu toate imperfecțiunile ei uriașe, mai merită o șansă, așa că se pun de-a curmezișul planului pus la cale de Apocalypse și uite așa se iscă o gâlceavă de proporții cataclismice.

Hm, oare anul acesta numai filme din astea primim? Cu bătăi între 2 tabere de personaje pozitive? Am avut Batman bătându-se cu Superman pe motive de mamă, am avut răzbunători ciondănindu-se pe motive de semnături, acum avem mutanți dând-o parte în parte pe motive de epurare.

Filmul este o continuare demnă a Days of future past, chiar dacă narativ nu se ridică la nivelul acelui film, povestea nu duhnește a originalitate, deja devenind plictisitor să văd același lucru pentru a treia oară anul acesta.

Dar să dau Cezarului ce e al Cezarului, filmul este bun, nu se pierde prea mult cu abureli de umplut timpul, se trece rapid prin dezvoltarea personajelor, pe majoritatea deja le știam din filmele anterioare, mai bagă pe repede înainte câteva noutăți pe care le încorporează foarte bine.

Acțiunea nu lasă de dorit, deși nu mai e nimic special, deja avem parte de aceleași distrugeri masive cu care suntem obișnuiți, de același festin vizual care ne bombardează ochii, de aceeași desfășurare impresionantă de forțe computerizate.

Sincer, cel mai mult mi-a plăcut o scenă de acțiune la scară redusă în care am fost surprins să-l regăsesc pe Wolverine, deși știam că apare din trailer, uitasem de el. Secvența este una realistă, în sensul că poți pune botul la ce se întâmplă, este viscerală, brutală, violentă, sângeroasă, așa cum restul filmului nu este.

Restul acțiunii pare la fel dar se evită anumite elemente care ar da și mai multă savoare filmului și asta pentru a fi păstrat ratingul filmului.

Deși suntem amenințați cu distrugerea Pământului, primim doar niște clădiri evaporându-se și niscai metal contorsionându-se. Sufletul rece din mine ar fi vrut să vadă și niște morți, mulți morți, care să accentueze gravitatea faptelor comise de Apocalypse și să ajungi să îl înjuri de mamă.

Așa, mai lejer și fără mulți morți, parcă rezonam cu ideile lui, mai ales când a dezarmat toate țările de armele lor nucleare, are dreptate când spune că lumea e condusă de oameni mânați doar de interese meschine și că noi suntem doar niște turme de cârpe moi, fără voință, care facem ce ni se spune și că singura salvare este purificarea completă a Pământului de microbii umani care îl distrug și luat totul de la început.

Dar nah, nu e bine să ții cu cel rău, însă asta a fost greșeala scenariștilor, trebuiau să îl facă și mai nemernic pe Apocalypse pentru că nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, și asta mai ales când spre final vedem cu cine are de-a face și, cel puțin mie, mi-a căzut falca văzând ce putere incredibilă posedă unul din mutanți, holy shit, nimic nu îi stă în cale.

Actoria este așa și așa, unii încă joacă foarte bine în aceste filme, alții (se aude J. La?) se pare că sunt cam sictiriți și s-au prezentat la filmări doar ca să își încaseze cecul. Noua șarjă de X-men arată beton, mai ales Psylocke, haba, haba, și cred că va avea un rol important în filmele viitoare alături de …….., dar nu mai zic nimic. Sper că am fost destul de vag și special nu am pomenit de profesorul X sau de Magneto, sunt amănunte care merită văzute direct de la sursă și de la un amărât care-și varsă cuvintele pe Internet.

Filmul arată excelent vizual, dar asta e ceva normal, putea să se termine după prima secvență și eram satisfăcut, povestea părea promițătoare dar nu a livrat la capacitate maximă din cauza porcăriei de rating, nu e atât de brutală și mortală pe cât ar fi trebuit. Asta e meteahna majorității filmelor de acest gen, nu se moare dracului deloc în filme pentru că trebuie să belească fasolea și copiii la ele, că decât să facem un film de excepție dar nu atât de profitabil, mai bine unul așa și așa dar care să aducă mult cașcaval. Deh, vechea bubă a umanității care ne va aduce sfârșitul, cantitatea în detrimentul calității. Dar totuși, Deadpool râde cu gura până la urechi.

Ah, era să uit, Quicksilver, ăla de trăiește în universul X-men, nu ăla mort din Avengers, fură din nou show-ul cu o secvență incredibilă, atât ca acțiune, cât și ca umor

Deși m-a dezamăgit pe alocuri, merită un 8, din punctul meu se plasează între Civil war și Batman v Superman.

 

Trailer

 

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Crouching tiger hidden dragon Sword of destiny

Crouching tiger, hidden dragon: Sword of destiny

După 16 ani de la original, pe fir s-a băgat Netflix și așa a apărut …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *