AK vs AK nu este un film despre celebrele arme de asalt, ci un thriller indian în limba hindi lansat în ajunul Crăciunului în 2020, o lansare cu schepsis pentru cine este pus la punct cu Bollywood.
Este disponibil, cel puțin când scriu aceste rânduri, pe Netflix cu subtitrare în limba română.
🎬 AK vs AK – Premisă 📖
Suntem aruncați în lumea filmului unde un regizor ale cărui filme nu mai au succesul de odinioară, Anurag Kashyap, și un actor trecut de prima tinerețe ce nu mai poate primi roluri bune, Anil Kapoor, o pun de-o gâlceavă în direct.
Iese scandal mare deoarece cei doi se comportă ca niște țânci răsfățați de grădiniță în timpul unei emisiune, dar regizorul își ia un KO rușinos, nu fizic, ci verbal, și se retrage cu coada între picioare și cu imaginea șifonată.
Însă nu se lasă mai prejos și concepe un plan terifiant pentru a reveni în lumea reflectoarelor.
Țineți-vă bine că vine premisa.
O răpește pe fiica lui Anil și îl pune pe acesta să o găsească într-un număr limitat de ore.
Și asta în timp ce-l filmează căutându-și fata.
💭 AK vs AK – Comentariu 🍿
Trebuie să o zic din start, genul acesta found footage de tip mockumentar mi se pare destul de fumat și fără prea multe elemente care să mă atragă.
Dar ideea acestui film este printre cele mai inventive din anii recenți pentru că este una originală de la cap la coadă, nebazându-se pe o altă sursă de inspirație cum ar fi un roman sau o peliculă anterioară.
Asta aduce o briză de suflu proaspăt, ce zic eu briză, este direct tsumani, în rândul filmelor thriller cu ostatici deoarece răpitorul este alături pas cu pas de salvator.
Modul în care se desfășoară acțiunea este foarte interesant și captivant pentru că scenariul este unul bine gândit.
Oriunde se duce Anil în încercarea de a găsi amănunte care să-l apropie de fata lui este luat în bâză, toată lumea crezând că repetă sau filmează pentru cel mai nou succes cinematografic.
Aici rezidă șmecheria scriiturii, că nu știam dacă reacțiile celor din jur sunt autentice sau au fost programate în prealabil de către regizor care a lucrat scenele respective anterior și le-a pregătit pentru marea inaugurare.
Apropo, de ce nu am pomenit în paranteză numele actorilor care interpretează personajele principale?
Pentru că se joacă pe ei înșiși, practic este un film meta în care cei doi au acceptat să fie luați la mișto pe seama carierelor lor.
Da, Anurag (Leo) nu este atât de celebru sau talentat ca fratele său care a regizat, printre altele, Dabangg (bun film cu o piesă excelentă).
Da, Anil (Slumdog millionaire) a intrat pe poarta din dos a Bollywood-ului pe bază de nepotism și nu mai are acum strălucirea de altădată.
Mă mir că au fost de acord să fie luați în bâză, dar asta adaugă un strat suplimentar de autenticitate filmului.
De aici și titlul, AK vs AK fiind inițialele celor doi actori.
Deși, atenție, există multă ficțiune în această caterincă acidă.
Nu credeam că mă va prinde atât de mult, mai ales că pe la început, după ce m-am obișnuit cu ideea fascinantă de a face un film în direct, real, fără actorie, ci cu reacții verosimile, scenariul apelează la niște decizii stranii.
Sunt câteva momente stupide tratate prea comic, dar un comic din ăla care nu se bazează pe ceva inteligent, parcă respectivele cadre erau desprinse dintr-un episod din Benny Hill.
Și asta a dăunat tonului serios al producției în care de bază era zbaterea contratimp a unui tată de a-și găsi fiica răpită.
Un tată care este împiedicat în misiunea lui tocmai de ceea ce a căutat toată viața, faima.
Actorul se regăsește într-o situație ingrată din cauza renumelui său care îl împiedică să își desfășoare cum trebuie investigația.
Nu doar că nu-l crede cineva, toți presupunând că este doar o scenă teatrală, dar de multe ori este obligat să facă băi de mulțime și selfieuri pentru a înainta, deși astea erau ultimele activități la care îi stătea mintea.
Fix când este presat de timpul care devine subit cel mai prețios lucru ce îi plăcea înainte acum îl deranjează deoarece o numărătoare inversă inefabilă i se plimbă prin fața ochilor.
Dar pentru a face niște pași înainte trebuie să-și ia niște șuturi în fund transformându-se într-un clovn dansator.
Această inserție în scenariu cred că a fost făcută cu un scop anume, transmițând un mesaj nu prea subtil despre relația dintre actori și public și cât de nocivă se poate dovedi uneori, că în ambele tabere există și descreierați.
Pe palier cerebral, filmul se deplasează cu motoarele turate la maximum pentru că mi-a făcut țăndări structura fragilă a sinapselor prin misterul care învăluia firul narativ.
Nu știam dacă este un film în film sau un film în film în film sau, și mai și, un film în film în film în film.
Până aproape de final am fost destul de bulversat pentru că mintea confuză îmi tot trimitea spre verbalizare niște gânduri de genul „Băi, cred că AK vs AK ăsta se joacă de-a Inception cu mine‟.
Am reușit, cu greu, să mă prind de șmecherie fix când mai erau 25 de minute până la final, dar și atunci doar pe jumătate pentru că adevărul din spatele poveștii este și mai drăcos decât îmi imaginasem.
🏆 AK vs AK – Verdict 👍 sau 👎
Cum se bazează, în mare parte, pe un șotron desenat pe pereții cutiei craniene a privitorilor, nu are acțiune cinetică în afară de niște alergături care scot sufletul din om.
Nu-i cu împușcături, bușituri, bubuituri, aici contează dialogurile complicate și cu dublu înțeles dintre cei doi AK care duc la o luptă intensă în bostanul intelectual pentru a face ordine în haos.
Oare ce-i real, oare ce-i regie, oare ce-i prefăcătorie, oare ce-i adevărat?
Este un concept intrigant, aproape experimental, și pentru asta filmul merită altoit cu câteva laude nedisimulate.
Păcat că în prima jumătate este inegal în ton și asta mă face să-l pedepsesc, chit că am înțeles ideea de a face o satiră neagră, dar nu prea i-a ieșit.
Când vrea să fie o comedie ușurică, de zici că mă uitam la Stan și Bran pe stil indian.
Când devine o producție serioasă de-mi venea să sun la pompe funebre să-mi pregătească sicriul că prea stătea inima să-mi crape.
Una peste alta, AK vs AK este un film șmecher pentru că vine cu ceva nou și nu m-aș mira ca în viitorul apropiat să pună și alții ochii pe această idee.
Pentru că are câteva sincope care nu mi-au căzut bine la stomac, ca o mâncare prea picantă, am să-l premiez cu doar 8 statuete IIFA.