Bestseller

Hai să vă dau un Bestseller. Stați pe coaja voastră, că nu vă fericesc cu vreo carte de citit, ci cu un thriller livrat pe numele său original Be-seu-teu-sel-leo. D-apăi cum, tot Coreea de Sud, ce să vă fac mânjii mei, dacă acolo m-am rătăcit cu filmele?

 

🎬 Premisă

Totuși, Bestseller are legătura cu lumea beletristicii pentru că în centrul peliculei șade Baek Hee-soo (Uhm Junghwa – OK Madam), un fel de Rodica Ojog Brașoveanu coreeană (să nu zic Sandra Brown că mă fac de cacao cu lapte) care rupe pe scriitură.

Toarnă romane de succes după romane de succes, doar că isprava ei cea mai recentă este lovită de SP – Sindromul Ponta, este prinsă cu penița strâmbă pentru că a plagiat la greu.

Cu coada-ntre picioare, Baek Hee-soo se evaporă cu aia mică într-un orășel țărănesc, la o casă unde, chipurile, scriitorii depășesc blocajul tastaturii și își regăsesc muza.

Și pe bună dreptate, pentru că Baek Hee-soo începe să scrie de mama focului, dar nu că îi vine ei vreo idee meseriașă, ci fii-sa îi dictează povestea spusă de o prietenă imaginară.

Cartea este un succes colosal, dar șoc și groază, și asta este plagiată.

 

💭 Comentariu

Bestseller este un thriller mai mult psihologic decât supranatural pentru că, deși ați trage concluzia că avem de-a face cu o fantomă povestitoare (aka prietena imaginară a fetișcanei drăguțe), filmul o arde mai mult pe latura dragă lui Kant.

De ce zic asta?

Pentru că după ce se așază praful pe premisă, iar compunerea primește nota 1 pentru copiat, Bestseller începe să ia viteză pe drumul răsturnărilor de situație, drum care face multe victime.

Inclusiv eu am fost accidentat pentru că n-am fost deloc atent la semnalele prezentate de film, pentru că-s acolo, clare și evidente, și am fost surprins de numeroasele twist-uri bulversante cu care Bestseller ne lovește în plin.

Filmul nu este cu criminali în serie, nu este violent, nu este terifiant, de aceea este nevoit să ne mențină interesul treaz cu un scenariu îmbârligat și misterios care îți transformă propriile comentarii în bolboroseli neinteligibile.

Până să dau de cartea câștigătoare, am trasat o grămadă de teorii și teze cu privire la ceea ce se petrece în film, dar nu prea le-am bunghit, de aceea trebuie să fiți atenți la fiecare amănunt ce pare lipsit de importanță, la fiecare cuvânt expectorat de personajele principale și la fiecare aluzie subtilă pentru a avea șanse de a desluși care-i șpilul necunoscut din film.

 

Bestseller tergiversează enervant startul acțiunii, practic intriga explodează cam pe la jumătate, până atunci scenariul lâncezește într-un ritm lent care ar putea fi plictisitor la prima vedere.

Dar și când își dă drumul cu surle și trâmbițe, partea secundă devine opusul primei ore și de atunci să te ții tensiune și ghicitori la tot pasul.

Nu mai zic de multiplele dezvăluiri incendiate ce i-ar face geloși pe alde Capatos și Măruță (mai există ăștia la TV?).

Ca atare, Bestseller, deși interesant, nimic de zis, nu își găsește o identitate proprie, vrea să fie prea multe genuri în același timp, de la groază cu fantome la thriller psihologic, de la acțiune cu scandal la crime movie, nu își alege o bandă pe care să circule și asta duce la un amestec care nu-i deloc omogen.

Din punct de vedere tehnic, este în regulă, credeam că mă va împroșca non stop cu jumpscares, dar m-am liniștit repede, nu este unul din filmele care să apeleze la așa ceva.

Personajele sunt puține, iar atenția primordială este plasată pe Uhm Junghwa care a ieșit gârbovită după finalizarea filmărilor la cât de mult a cărat actoria din Bestseller.

 

🏆 Verdict

Haotic, ăsta este cuvântul pe care-l căutam și nu îl identificam în creierul părăsit de inspirație.

Dar este un haos în care reușești să găsești o ordine astfel încât filmul să nu pară prea dezlânat.

Este nevoie de ceva răbdare pentru a rezista primei jumătăți de film, una destul de molcomă, în care ești amenințat de prezența unor elemente din afara acestei lumi.

Apoi, odată ce gongul bate sfârșitul primei ore, ești răsplătit cu un final încins, sinistru, poate chiar și sfâșietor, dacă sunteți mai sensibili.

Este prea amalgamat scenariul pentru a genera un produs final închegat, mai are ceva scăpări pe la cotor, dar per ansamblu, parcă aș cumpăra 7 exemplare din Bestseller.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Spellbound

Spellbound

Neștiind ce să mai văd dintre „vechituri‟, mi s-a arătat în vis acest titlu, Spellbound, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *