Big night

Sper să  nu vă fac poftă după acest film, dar vă atenționez din start că Big night este o producție culinară. Și nu oricare, ci italiană.

 

🎬 Premisă

Perioada temporală a filmului este plasată prin anii 1950, în New York.

Aici, doi frați macaronari, scuzați expresia, dar chiar fac macaroane, nu am zis așa doar pentru că-s italieni, Primo (Tony Shalhoub – Cars 3) și Secondo (Stanley Tucci – The hunger games: Mockingjay – Part 2), își manageriază un restaurant cu specific italian.

Primul este chef-ul, al doilea este șeful. Unul gătește, altul conduce afacerea.

O afacere care nu merge prea bine, în ciuda priceperii neasemuite a lui Primo în a concepe felurite mâncăruri cu gust.

Deh, lumea nu are bolta palatină prea educată și vrea tot haleală de tavernă, lucru pe care îl oferă restaurantul de vizavi, concurența care cam mătură pe jos cu Paradiso.

Problemele financiare devin tot mai apăsătoare, Secondo nu se înțelege cu banca, indiferent câte argumente apetisante aduce în favoarea amânării unui împrumut vital, așa că frații riscă pierderea afacerii.

Viitorul lor depinde de o noapte mare, recte Big night, în care trebuie să servească un mare artist, iar publicitatea primită va fi suficientă pentru salvarea lor.

 

💭 Comentariu

Înainte de filme precum Chef sau The hundred foot journey, a fost Big night, o producție ce nu trebuie urmărită pe stomacul gol, altfel te vei trezi cu multe vociferări zgomotoase din partea acestuia.

Aspectul culinar este unul care-ți trezește în mod clar apetitul, chiar dacă nu avem parte de fine dining-ul de stele Michelin, nu zboară prin farfurie rața cu foiță de aur și nici nu ne delectăm cu pulpă de ornitorinc maturată în suc de aligator infantil.

Aici preparatele sunt unele clasice, de la țară, n-arată ele foarte impresionant, dar parcă simți cum mirosul delicios iese din ecran și începi să salivezi cu gândul la o masă copioasă și… la dracu, mi s-a făcut foame.

Dar Big night nu este doar despre mâncare, ăsta este stratul de la suprafață, pentru că umplutura este una intimă și se concentrează pe relația dintre cei din doi frați.

Dinamica lor este una generatoare de păreri diferite, unul dorește menținerea tradiției cu orice preț, am putea spune că reprezintă anticul, celălalt vrea evoluție culinară, în sensul de a oferi oamenilor ceea ce cred ei că este bun (adică americanizarea rețetelor italiene), pentru a supraviețui cu mica lor afacere, deci avem de-a face oarecum cu viitorul.

Însă oare care-i atitudinea potrivită?

 

Acest film micuț ca amploare este unul care te bine dispune pentru că nu marșează pe grandoarea efervescentă care te obosește din toate punctele de vedere, ci îți prezintă simplitatea unei vieți care îți aduce unul dintre cele mai importante lucruri, fericirea.

Povestea curge nativ, ritmul este molcom, dar bine presărat cu elemente care aduc o anume savoare întregului amestec narativ.

Personajele nu sunt complexe, dar au fiecare un suflet mare, și multă vreme nu a existat conflict în Big night, în afară de cel fraternal cu privire la traiectoria pe care ar trebui să o adopte restaurantul.

IMDB îl caracterizează drept dramă romantică, dar aș adăuga și un pic de comedie pentru că sunt destule scene amuzante în care ciondăneala fraților, uneori fără cuvinte, generează momente umoristice.

O mare parte din film este dedicată marii nopți, atunci da, avem opulență pe haleală, noapte în care multiplele relații dintre personaje suferă numeroase modificări existențiale.

Nu pot zice că este un film senzațional, nici nu cred că a avut asta în intenție, dar a ieșit o producție cu suflet, ceea ce am apreciat destul de mult la el, l-am urmărit pe nemestecate, în care suntem îndemnați să prețuim micile momente ale vieții, să ne delectăm cu ce ne face plăcere, să dansăm, să glumim, să râdem, cu astea vom rămâne când se va trage linie, nu cu averea din contul bancar.

Și nu mi-a venit să cred câte nume mari de actori am regăsit în Big night, pe lângă cei doi de mai sus se mai perindă cu bucata-n gură Isabella Rossellini (Incredibles 2), Allison Janney (Bombshell), Ian Holm (The lord of the rings: The return of the king), Liev Schreiber (Spider-Man: Into the spider-verse), chiar și Marc Anthony (In the heights).

De aceea nu este de mirare că laud interpretările actoricești, mai ales cei doi actori principali o rupeau excelent pe italiană, așa am aflat că Tucci are rădăcini în Cizmă.

 

🏆 Verdict

Dacă vreți un film de relaxare, să uitați de necazurile cotidiene și care să nu vă inunde cu o viitură de CGI, atunci recomand cu căldură Big night.

Mai ales că este și foarte sentimental pe alocuri, cu o scenă finală absolut superbă, nu se aude vreun cuvânt, dar trăirile transmise de acea secvență sunt incredibile.

După asemenea filme tânjesc uneori, unele bazate pe povești micuțe, la scară redusă, dar pline de învățăminte și care nu își arogă dreptul de a te arăta cu degetul și de a te dojeni.

Nu mai pot să stau, că-mi dă ciorba pe foc și trebuie să hrănesc 8 musafiri care-mi bag la ușă.

Dacă sunteți interesați, la momentul actual, nu știu pentru cât timp, Big night este disponibil pe HBO Max.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Hamlet

Hamlet

1948 Laurence Olivier regiza și juca în Hamlet, filmul care a plecat acasă de la …

2 comments

  1. Hei, i-ai scris recenzia! Foarte frumos..
    Sa stii ca atunci cand filmele noi vor deveni cu adevarat insuportabile, astea sunt filmele pe care le vom cauta si cu care vom ramane..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.