Black box

Amazon Prime iese la înaintare în acest octombrie 2020 de groază cu Black box, film catalogat ca un horror mistery, ca atare îl iau în calcul pentru challenge-ul meu Un octombrie de groază 2020. Nu, nu este nicidecum ceva legat de vreun accident aviatic.

Are o premisă cam întortocheată și trebuie să fii neurolog să pricepi limbajul bombastic folosit de Black box.

Dar așa, pe scurt, pot scrie câteva cuvinte să vă introduc în atmosfera bizară a filmului, mai ales că acesta nu stă mult cu preludiul în pantaloni și pornește cu personajul principal, Nolan, lovit de amnezie care încearcă să-și revină după un tragic accident de mașină în urmă căruia și-a pierdut soția.

După ce a stat în comă, fiind chiar declarat în moarte cerebrală, Nolan se chinuie să își aducă aminte de viața lui de dinainte de accident, mai ales că are un înger de fată, Ava, dar omul are sechele profunde, uită multe lucruri elementare, cum o cheamă pe patroana lui, unde este școala fetei sale, ba chiar îi zboară din minte, uneori, și faptul că are o fată pe care trebuie să o îngrijească.

Salvarea pare a se numi o procedură inovatoare pusă la punct de o doctoriță mare sculă-n domeniu care încearcă, prin hipnoză, să-l facă pe Nolan să-și recapete memoria.

Nici măcar nu m-am uitat la trailer de frică să nu dezvăluie ceva din povestea din Black box și vă recomand, dacă vă încântă premisa filmului, să îl vedeți pe nemestecate pentru că producția semnată de Blumhouse (pare că ăștia fac toate filmele horror) este una bună și imprevizibilă.

Momentele tensionate și care iscă groază-n căscătorii din fața ecranelor se petrec în special în mintea stricată de accident a lui Nolan care naște monștri, la propriu, în încercarea creierului de a se apăra de invazia intrușilor care vor să scoată la lumină traume dureroase.

Și cu niște bănuți puțini Black box reușește să creeze secvențe simple, nesofisticate, dar bine gândite în care nu a fost nevoie de multe efecte speciale, ci de o imaginație contorsionată și câteva zgomote (dar nu din alea ce însoțesc jumpscares) bine plasate pentru a-mi zburli tot părul de pe mine, chiar și ăla de nu se vede în mod natural.

Aduce mult de tot cu serialul Black mirror, putând fi cu succes considerat o prelungire a acestuia pentru că transmite acea senzație amestecată de univers straniu și progres medical în care se încearcă depășirea unor bariere pe care ar fi mai bine să le lăsăm la locul lor.

Mai seamănă el cu două alte filme ale căror recenzii le-am realizat recent, dar permiteți-mi să nu le divulg numele pentru că aș cam da spoilere. De fapt, aduce mult și cu un alt film din anii anteriori, dar o să vă dați rapid seama despre ce vorbesc când veți sorbi cu poftă din ceai urmărind povestea din această peliculă disponibilă pe Amazon Prime.

Black box, din punctul meu de vedere, are o singură mare problemă, își dă drumul prea repede și am crezut că ating simultan orgasmul cu el dar, din păcate, a fost doar o alarmă falsă. Surpriza surprizelor apare într-un moment nu prea potrivit și după șocul aferent am realizat că din acel punct încolo filmul devine previzibil, total opus față de cum a fost până atunci.

Dar rămâne în continuare, până la final, o vizionare plăcută, deși se transformă dintr-un thriller-horror psihologic într-o dramă cam de telenovele, dar care mi-a menținut vie atenția din inerție, pentru că deja era la cote înalte din prima jumătate și nu am avut timp să mă plictisesc definitiv până la finele lui Black box.

Știu că poate sunt prea misterios, dar filmul mă împinge să dansez necoordonat, cu 2 picioare stângi, pe lângă nucleul său, fiind unul din filmele pe care le apreciezi mai mult dacă nu știi multe despre el.

Pe la actorie nu știu ce să evidențiez că nu prea cunosc pe nimeni, doar pe Phylicia Rashad am dibuit-o din Creed II și pe Mamoudou Athie din Underwater, în rest ce mai pot scrie este că distribuția este aproape în întregime de culoare, deci foarte „diversă‟, dar totul poate fi considerat decent la acest capitol, al actoriei, chiar dacă, oricât de drăgălașă era Ava, fata lui Nolan, prea era matură pentru vârsta ei și un pic nerealistă.

Hai că am și altă treabă de făcut, nu mai aburesc cucuveaua pe aici și închei perorația despre Black box cu amintirea unui 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

There`s something in the barn

There`s something in the barn

Avalanșa de filme de Crăciun a adus și There`s something in the barn care este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *