Borning 1

PRI 028 – Borning 1

În urma unei încurcături provocate din cauza Netflixului am fost nevoit să sap prin hăurile Internetului pentru a urmări Borning, varianta norvegiană a francizei Fast and furious sau, mai degrabă, a jocului Need for speed.

Nu lungesc prea mult povestea pentru că oricum lucrurile stau extrem de simplu, Roy (Anders Baasmo Christiansen) este un împătimit al vitezei și al curselor ilegale, fapt ce îl bagă în multe belele. Și nu exagerez, are un pomelnic de amenzi, divorțuri și ani petrecuți prin pușcărie.

Fix în weekendul în care trebuie să aibă grijă de fiica lui adolescentă, Roy este provocat la o cursă de vreo 2.000 de kilometri până la Capul Nord (Nordkapp). Evident că o asemenea aventură îi face cu ochiul, deși este amenințat din nou cu pârnaia.

Neavând ce face, este nevoit să o ia și pe fii-sa cu care nu se află în cele mai bune relații, pentru că nu prea a băgat-o în seamă în ultimii ani.

Cam ăsta este tot șpilul din Borning 1 (că mai urmează 2 filme în serie).

Practic, Borning este o reprezentare cinematografică a unuia din jocurile mai vechi Need for speed, de pe vremea când tataia ce scrie aceste rânduri le juca non stop și când jocurile erau bune, nu rahaturile de acum.

Nu se întâmplă nimic spectaculos în film, pur și simplu avem o cursă extrem de lungă cu multe, bă nene, dar multe mașini șmechere și tunate, care de care mai frumoase, o cursă ce are loc de-a lungul Norvegiei, prin mijlocul unor peisaje pitorești și superbe de îți taie răsuflarea.

Borning 1 este mai mult o comedie decât un film de acțiune, pentru că avem parte de câteva relații nărăvașe implementate în scenariu, pe lângă relația fiică-tată, cu un deznodământ deloc greu de ghicit, avem și niște ciondăneli amicale între câteva personaje secundare.

Obișnuit cu opulența exagerată și extravaganța absurdă a filmelor Fast and furious, nu m-a impresionat foarte tare Borning 1. Nici nu pare un film foarte scump, nu avem explozii spectaculoase, coliziuni devastatoare, criminali cu dorință de stăpânire a globului. De fapt, nici nu avem antagoniști în film, doar niște competitori care vor să-și demonstreze valoarea în pilotat.

Ca atare, distracția este asigurată doar de mașini ce rulează în viteză mare prin diverse locații mirifice din Norvegia, totul fiind bazat pe efecte practice. Are o singură cascadorie mai nărăvașă, dar cam atât.

Filmul nu își bate joc de legile fizicii, ale gravitației, ale bunului simț, este bine înfipt cu cauciucurile în beton, fapt ce ar putea reprezenta un element pozitiv sau negativ, depinde din ce punct privești.

După ce mi-am dat seama care este treaba cu Borning 1, că nu este nebunia motorizată la care mă așteptam, am putut să mă distrez timp de 90 de minute la un film decent ce a avut ca puncte de atracție mașinile superbe și peisajele magnifice.

Pentru că m-a făcut să mă cred într-un joc Need for speed îi dau lui Borning cel dintâi 6 drifturi.

3 out of 5 stars (3 / 5)

https://www.youtube.com/watch?v=Yr71UTY56EE

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

A man of reason

A man of reason

A man of reason (Bohoja) vine din Coreea de Sud și vrea să ne încânte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *